Építkezik? Felújít? - Hasznos tippek!

Hasznos tippek kerámiaburkolatok kialakításához:

1. HIDEGBURKOLÁS

A burkolás mindig örömteli esemény akár felújítunk, akár új épületet építünk. A szem a csempét látja, viszont a hosszú távú minőség a csempe alatt használt anyagokon múlik. Épp ezért nagyon fontos, hogy betartsuk a megfelelő rétegrendet. Elsőként a felület előkészítésekor figyelnünk kell arra, hogy a beton aljzat előírt várakozási idejét betartottuk-e, megfelelően megszilárdult-e, s nem utolsó sorban teljesen tiszta és pormentes legyen!

Mindig használjunk alapozót!

Nem egyenletes aljzat esetén önterülő aljzatkiegyenlítőt használjunk!

Vizes helyiségekben, tusoló esetén, kültérben terasz burkolásakor vízszigetelés alkalmazása szükséges. Medencék kialakításánál speciális anyagok használatára is szükség van.

A ragasztó kiválasztásánál a következő szempontokat vegyük figyelembe: várható terhelés – kül- vagy beltér – lakás vagy ipari üzem – vizes helyiség vagy száraz – padlófűtés van-e – burkolólap típusa, anyaga és mérete – mennyi időnk van a kivitelezésre.

A fugázó színének kiválasztása fontos része a burkolatnak!

A rések és sarkok kitöltésére a fugázó színével azonos szilikont használjunk!

2. VÍZSZIGETELÉS

A teraszokat és erkélyeket szigetelnünk kell a víz ellen ahhoz, hogy az épületszerkezeteket hosszútávon megvédjük a károsodásoktól. Biztosítanunk kell akár szélsőséges körülmények között is a tökéletes vízzárást, a nagy rugalmasságot!

Fontos, hogy először is lejtésadó réteget alakítsunk ki, minimálisan 2 % lejtéssel az esővízelnyelők irányába azért, hogy a víz ne álljon meg a burkolaton.

A vízszigetelés megakadályozza a sókivirágzást a fugák és a porózus burkolólapok felületén, fokozza az aljzat ellenállását a fagyási- olvadási ciklusokkal szemben. A vízszigetelő anyagok műgyanta tartalmuk miatt kiválóan tapadnak a beton felületekhez.

Gumírozott hajlaterősítő szalagot kell alkalmaznunk a tágulási hézagok, ill. a vízszintes és függőleges felületek csatlakozó éleinek rugalmas vízszigetelésére.

Vízszigetelő anyaggal kezelt felületre mindig a megfelelő műszaki tartalommal rendelkező flexibilis csemperagasztóval ragasszuk a burkolatot!

TUDTA?

Miért fontos a ház külső homlokzati hőszigetelése?

Azért mert, egy épület hőveszteségéért 1/3 részben a falak felelősek,

1/3 részben a nyílászárók, 15-20%-ban a tető és 2-5 %-ban a pince és az aljzat. A párának csak 3-4 %-a távozik a falon keresztül.

Külső homlokzati hőszigeteléssel a hőhidakat meg lehet szüntetni az

épületen belül, lényegesen lecsökkenthető ezáltal a lakóingatlan fűtési költsége. Nyáron kellemes belsőtéri klíma keletkezeik ezáltal