2022 innovatív melegburkolatai bőrből, parafából, SPC-ből!

2022 innovatív melegburkolatai bőrből, parafából, SPC-ből!



Hallottál már bőrből vagy parafából készült padlóról? Tudod mi az az SPC? Cikkünkben lerántjuk a leplet a legújabb innovatív melegburkolatokról és beavatunk a legmodernebb falhasználási módokba!


A burkolatok megválasztása bizony nem egyszerű, hiszen a választék óriási, a gyártók palettája igen színes és széles, az újdonságok, innovációk pedig szezonról szezonra árasztják el a piacot. Napjainkban már mind a hidegburkolatok, mind pedig a melegburkolatok anyagai olyan speciálisak, hogy akár az egész lakás burkolható szinte mindegyikkel, nincs már általános szabály külön a nappali, az intim zónák, valamint a vizesblokkok – pl. a konyha és a fürdőszoba – burkolására.

A hidegburkolatok és melegburkolatok közötti eltérések egyre inkább kezdenek eltűnni, a legtöbb esetben a gyártók arra törekednek, hogy burkolataik anyaga, technológiája, felülete egyre több mindennel legyen kompatibilis. Ezért találunk ma már egyre több, természetes, meleg fa hatású greslapot – melyet a hálószobától az amerikai konyhás nappalin át egészen a teraszig kivihetünk. És léteznek kiemelten sokoldalú, extrém terhelést is kibíró, ütés- és vízálló vinyl padlók – melyek egyébként a meleg burkolatok közé sorolhatók.

HARO Crystal Oak Nedvességálló és PVC-mentes design padló
(Fotó: HARO Crystal Oak Nedvességálló és PVC-mentes design padló)


Az elmúlt néhány esztendőben a számos új technológiai megoldás és innováció nemcsak a csempék és járólapok, hanem a parketták, laminált padlók, illetve az egyéb speciális melegburkolatok területén is megjelent.

Fedezzük fel együtt a mesés újgenerációs anyagokat, speciális megoldásokat a padló- és falburkoló anyagok terén!

1. Az ergonomikus PARAFA

Talán hihetetlen, de igaz: a parafa éppen olyan rugalmas, mint a bőrünk!

A pihenésünket szolgáló, intim terekbe pláne lényeges, hogy a szobák valamennyi berendezési és belsőépítészeti eleme, anyaga – beleértve a padlót is – maximálisan a mi kényelmünket, egészségünket szolgálja. Épp ezért hálószobába, gyerekszobába - különösen allergiás megbetegedés vagy gerincbántalmak, ízületi gyulladás esetén - egyre többen választják előszeretettel az ergonomikus és egészséges (szennyeződéseket taszító, antisztatikus felületű) parafa padlókat, melyeket a nagyobb gyártók – pl. az EGGER vagy a HARO – kínálatában is egyre nagyobb választékban találunk.
EGGER fiatalos, többszínű dekorral ellátott parafa padló

(Fotó: EGGER fiatalos, többszínű dekorral ellátott parafa padló)


A paratölgy kérgeként növekvő, élő, természetes anyagban ugyanis számos egyéb lehetőség rejlik, mintsem, hogy a boros vagy pezsgősüvegeket lezárjuk vele. A parafa dugó mellett a parafa padló is egyre közkedveltebb és gyakoribb, hiszen ez az anyag különösen jól használható padlóburkolatként, mivel rendkívül puha, rugalmas, így járás közben kíméli a gerincünket, ízületeinket. Mivel napjainkban a fenntarthatóság és környezetünk védelme is egyre fontosabb szempont az egészségünk mellett, így jó, ha tudjuk, hogy a parafa padlók anyaga egy megújuló alapanyag. Nem csupán 100%-ban természetes, hanem ráadásul ennek az anyagnak a kitermeléséhez egyetlen fát sem kell kivágni, mivel a parafatölgy kérgéből készül! Vagyis, ha parafa padlót választunk, nem csupán egy gyönyörű új, egészséges padlót kapunk, de tettünk is valamit bolygónk megőrzéséért.


 HARO Fjordland parafa padló

(Fotó: HARO Fjordland parafa padló)


A parafa padló stabil és ellenálló – a többrétegű szerkezetének köszönhetően. És mivel nem kell ragasztani sem, a lerakás után azonnal használatba is vehetjük, az egymásba illő klikkes rendszerrel akár mi magunk is lefektethetjük, nem szükséges hozzá szakember.

Ami a színt és mintát illeti, a parafa padlók esetében a természetben előforduló színeket láthatjuk viszont, mely a parafa esetében a világos barnától a krémszínűig terjedhet.

Természetesen nem csak a klasszikus parafa mintázatban kapható parafa padló. Ahogyan a többi melegburkolat esetében – megtalálhatjuk a fa erezetének mintáit, a világostól a sötétebb árnyalatokig, de az egészen extrém dekorok is fellelhetőek parafából.

Sőt, még a fózolt hatásért (amikor a lapok széleit ferdén bevágják a még plasztikusabb hatás kedvéért) sem szükséges kompromisszumot kötnünk – ilyen változat is elérhető a parafa padlókkínálatában éppúgy, mint más melegburkolatnál. Sőt, némelyik fóznál még be is festik az éleket, hogy még inkább keretet adjon a lapoknak és kiemelje azokat. A parafa padló méreteit illetően is számos különböző lehetőséget ad nekünk: azáltal, hogy különböző hosszúságban és szélességben választhatjuk, egészen más összhatást tudunk elérni vele egy-egy helyiségben.
HARO Arteo XL 4V parafa padlóburkolat

(Fotó: HARO Arteo XL 4V parafa)


A HARO által gyártott modern Arteo XL 4V esetében a parketta megjelenése találkozik a parafa lágyságával. Innovatív felületeinek és trendi formátumának köszönhetően új élményt, autentikus puhaságot és lágyságot, valamint nagyvonalú térhatást érhetünk el.

2. Az exkluzív BŐR

A LICO LEDO bőr padló elegáns és kifinomult, innovatív és nemes látványa magáért beszél és igazi újdonságnak számít! A különleges, valódi bőrből készült melegburkolat nem csupán látványáért szerethető: hiszen a LEDO bőrpadló természetes és fenntartható megoldás lehet otthonainkban.

Az újrahasznosított bőrt a svájci minőségi szabványoknak megfelelően exkluzív, kiváló minőségű padlóburkolatokká dolgozzák fel.
LICO LADO nyersanyagok bőrburkolathoz

(Fotó: LICO LADO nyersanyagok bőrburkolathoz)

A padló természetes bőrszálakból áll - melyet valódi, újrahasznosított, krómmentes bőr, természetes latex, és egy szintén természetes zsírokból és cserzőanyagokból álló keverék alkot. A kizárólag krómmentes, cserzett bőrből álló padlók minden, egészségre káros anyagtól mentesek, az ízületkímélő természetes járófelület pedig tökéletes kényelmet biztosít, hiszen a bőr felület alatt préselt parafa kiegyenlítő lapok biztosítják a hő- és ütközésgátlást, valamint a hangszigetelést.

A bőrt mindig is elegáns és nemes anyagnak tekintették, és éppen ezt a hatást és megjelenést tükrözik a LEDO padlóburkolatok is, melyek segítségével egyedi és stílusos hangulatot teremthetünk a belső terekben.


 LICO LADO bőrburkolat
(Fotó: LICO LADO bőrburkolat)
Minden stílushoz és ízlésvilághoz találunk bőrmintákat: az autentikus, természetes színektől, a szokatlan kígyóbőr megjelenésig számos gyönyörű szín és textúra fellelhető.


LICO LADO bőrburkolat

(Fotó: LICO LADO bőrburkolat)


A 10,5 mm-es HDF valódi ragasztott bőrből készült padlók ellenállnak ugyanakkor a forróságnak is, így padlófűtés alá is nyugodt szívvel ajánljuk őket, és mivel nedvességálló farostlemez van a belsejükben, így akár még a párás, nedves helyiségekben is helyt állhatnak.

A bőrpadlók könnyen kezelhető, könnyen tisztítható anyagokból, megújuló nyersanyagokból készültek, puha, kényelmes meleg és ergonomikus járófelülettel.
LICO LADO bőrburkolat

(Fotó: LICO LADO bőrburkolatok szerkezeti felépítése)


Látványukat tekintve pedig igazán nemes, bőrhatású megjelenítéseket láthatunk egyedi textúrákkal, olyan kortárs árnyalatokkal, mint a meleg bézsek és barnák, natúr fa, illetve konyakszínek mellett a hűvös betont idéző szürkék, természetes kövek, az ezüst, a homok, vagy az ében gyönyörű árnyalataival és effektjeivel.
LICO LADO bőrburkolat
(Fotó: LICO LADO bőrburkolatok)

3. Az innovatív SPC

Az SPC padlók a burkolatok egy új generációját jelentik, ahol a hordozóréteg sűrűségének köszönhetően egy kimondottan ellenálló és strapabíró padló jön létre. A Kronostep padlók nem vinyl burkolatok, hanem SPC (Stone Polymer Composite = Ásványi Polimer Kompozit) felületű padlók, amelyekre közvetlenül digitális nyomtatással kerülnek rá a minták.
KRONOSTEP SPC vinyl jellegű padlóburkolat tölgy mintával

(Fotó: KRONOSTEP SPC vinyl jellegű padló tölgy mintával)


A Kronostep padlók két különböző formátumban - Wide (1280 x 295 x 4 mm), illetve Classic (1280 x 192 x 4 mm) néven - érhetők el. A padlók saját klikkrendszerének köszönhetően telepítésük könnyű. A lerakáshoz a gyártó az XPS LVT Max padlóalátét lemezt javasolja. A Kronostep padlók nem csak szépek, de tartósak és sokoldalúak is: az ásványi kőzetnek köszönhetően sűrű és ellenálló padlókra 15 év garanciát vállal a gyártó.

Az SPC padlók térhatású megjelenésüknek, mind a négy oldalán fózolt kialakításuknak, és az izgalmas dekoroknak köszönhetően látványukban sem maradnak el a laminált, illetve a vinyl padlók mellől, emellett a klasszikustól a kortárs színvilágig mindenféle árnyalatot megtalálunk közöttük.

Színek, árnyalatok tekintetében a klasszikus fa tónusok és textúrák, erezetek mellé felzárkóztak a szürkés - kövek és beton felületek hatását megjelenítő - neutrális színek, valamint az egészen sötét, már-már fekete árnyalatok is.

Ha tágasabb, légiesebb térhatást szeretnénk elérni otthonunkban, akkor a hűvösebb, világosabb tónusokkal operáljunk – mint amilyen ez a szép, letisztult Moonlight-tölgy fantázianévre hallgató árnyalat is.

KRONOSTEP SPC vinyl jellegű padlóburkolat, Moonlight Oak

(Fotó: KRONOSTEP SPC vinyl jellegű padló, Moonlight Oak)

Még több inspirációra, tervezési ötletre, esetleg szakértő segítségre vágysz? Vagy csak szívesen megtekintenéd a cikkünkben látott szépségeket élőben is? A Palatinus Fürdőszobaszalonok kedves, hozzáértő munkatársai várnak szeretettel, az ország több pontján is, keresd a hozzád legközelebb eső üzletünket, vagy ha már biztos vagy a dolgodban, akkor rendeld meg online!