4 professzionális fertőtlenítési tipp a fürdőszobába

4 professzionális fertőtlenítési tipp a fürdőszobábaA mostani nehéz helyzetben a megfelelő higiénia megtartásával, és a fertőtlenítéssel tehetünk a legtöbbet a vírus megfékezéséért. Nem elég azonban csupán a kézmosás, a kézfertőtlenítők rendszeres használatára gondolni. A leggyakrabban használt helyiségek, pl. a konyha és a fürdőszoba fertőtlenítése is kiemelt fontossággal bír.


fertőtlenítés

A víz, gőz és az állandó pára, valamint a testünkről, ruhánkról szennyeződések révén fürdőszobánk könnyen válhat a különböző kórokozók, baktériumok, gombák otthonává is.

Hogy ezek ne telepedhessenek meg, érdemes egy – de legalább kéthetente alaposan letisztítani a zuhanyt – a csapokat és a zuhanykabin üvegfalait, a WC-t, a mosdót, és a padlót is. Alapesetben ez bőven elég lenne viszont most, hogy fokozottan ügyelnünk kell környezetünk tisztaságára, hetente többször is érdemes ezeket a területeket áttörölgetni, fertőtleníteni.

stockfotó

(Fotó: stockfotó)

Nézzük, milyen házi, illetve professzionális módszerekkel tarthatjuk karban fürdőnk tisztaságát és higiéniáját!

​1. Ecet, teafaolaj és különféle házi praktikák helyett, használjunk professzionális tisztítószereket a szaniterekre és a csapok tisztításához!

Azt ugye mondanunk sem kell, hogy a kényes szaniterek és a kád anyagának tisztításához soha ne használjunk súroló szivacsot vagy erőteljes, súroló hatású szereket, hiszen ezek kárt tehetnek a szép felületben. Éppígy a másik véglet sem szerencsés: a különböző háztartási szerek tisztító, illetve fertőtlenítő hatása nem mindig elegendő. Érdemes szétnéznünk a nagyobb áruházak, drogériák polcain, és kifejezetten fürdőszobai tisztítószert vásárolnunk – olyat, amely elbánik a makacs vízkővel, szappanfoltokkal és a láthatatlan gombákkal, baktériumokkal is.

gettyimages

(Fotó: gettyimages)

Ha biztosra szeretnénk menni, akkor válasszunk professzionális gyártótól tisztítószert! A GROHE CLEAN egy nagyszerű, komplex megoldást nyújt a vízkő- és vízfoltok, szennyeződések, olaj- és megkeményedett szappanfoltok eltávolításában, legyen az a fürdőszoba, a WC, vagy a mosdó és csap környéke.

Arezzo Design

(Fotó: Arezzo Design)

Jó szolgálatot tehet a szaniterek és a kád mellett a szerelvényeken, a különböző tartozékokon, a zuhanyzók válaszfalain és a csempe tisztításában is.

Az OECD vizsgálati módszere szerint, a 90%-ban biológiailag lebomló citromsav és tenzid alapú tisztítószer környezetbarát, biztonságos megoldást nyújthat a háztartásokban, használata pedig igen egyszerű: csak permetezzük a folyadékot a megtisztítani kívánt felületre, hagyjuk hatni néhány percig, majd egy nedves ruhával töröljük le, végül pedig töröljük szárazra.

​2. Hatékony és biztonságos tisztítás üvegfelületekre – hogy azok hosszútávon ragyogóak, tiszták és antibakteriálisak maradjanak…

A fürdőszoba üvegfelületei – mint a zuhanykabinok, zuhanyajtók, illetve a kádparavánok – különleges bánásmódot és rendszeres tisztítást, ápolást igényelnek. Szerencsére, ma már olyan fürdőszobaelemeket vásárolhatunk, amelyekre már a gyártás során felkerül egy, az üveget védő speciális réteg, ami megakadályozza a szennyeződések és vízkő lerakódását. A vízcseppek így nem száradnak rá a felületre, hanem lefolynak, leperegnek arról. Ez a speciális vízlepergető bevonat tökéletesen ellenállóvá teszi az üveget a vízkővel és a szennyeződésekkel szemben, ám ahhoz, hogy ellássa funkcióját rendszeres karbantartása, megújítása elengedhetetlen. Érdemes tehát a gyártó által az üveg védelmére, utókezelésére kifejlesztett készítménnyel – pl. RAVAK AntiCalc Conditioner, illetve Radaway Glasscleaner - a víz keménységétől és a használat gyakoriságától függően kéthavonta vagy félévente utókezelni az üveg felületet.

Radaway

(Fotó: Radaway)

Sőt, ezt a terméket nem csak a Ravak vagy a Radaway gyártó által készített üvegek, hanem más gyártó üveg falai, zuhanyajtók, zuhanykabinok és kádparaván termékek esetén is alkalmazhatjuk. Ám mivel ez nem vízkőoldószer, előtte a szakértők egy alapos tisztítást, vízkőmentesítést javasolnak – ehhez a Ravak Cleaner termékét ajánlják, vagy más gyártó általános fürdőszobai tisztítóját - majd a már tökéletesen tiszta, vízkőmentes felületet érdemes bevonni a víztaszító réteget képező kondicionálóval.

Ravak

(Fotó: Ravak)

​3. Ne csak külsőleg tisztítsunk: hanem belsőleg, a mosógépet és a szifonokat is!

Elgondolkodott már azon, hogy hová tűnnek el a testünkről, és ruháinkból kimosott szennyeződések, baktériumok, miután eltűntek a lefolyóban?

Jason Tetro kanadai mikrobiológus szerint könnyen lehet, hogy a ruháinkból kimosott szennyeződések felhalmozódnak a mosógépben, ez pedig később befolyásolja ruháink minőségét és a mosógép élettartamát. Nincs ez másként a lefolyókkal, szifonokkal sem – ott ugyan nem kerül vissza sem ruha, sem más a körforgásba, viszont a baktériumok könnyen megtelepedhetnek, a hajszálak, a samponmaradék, és egyéb szennyeződések lerakódása pedig könnyen dugulást okozhat. A mosógépünket gyakori használat esetén havonta, heti egyszeri használatnál pedig 2-3 havonta mi magunk is ki tudjuk tisztítani, ha egy üres mosást elindítunk a gépen, magas hőfokon, egy kis fehérítővel.

Schutterstock

(Fotó: Schutterstock)

Az erős, méregalapú vegyszerek, háztartásban kapható dugulás-elhárítók helyett érdemes e téren is speciális, professzionális megoldást választani:

A RAVAK TurboCleaner egy igen hatékony oldószer, mely a kádak és zuhanytálcák szifonjaiban fejti ki maximális tisztító hatását. A termék 1000 g-os kiszerelésben vásárolható meg.

Ravak

(Fotó: Ravak)

​4. És mi a helyzet az olyan speciális fürdőszobai berendezések esetében, mint a WC ülőke, vagy a több fúvókával ellátott hidromasszázs kádak?

Egyes WC ülőkék (pl. Duravit vagy Roca) speciális antibakteriális felülettel vannak ellátva, így az ülőke Duroplast műanyagból készült, extra sima, porózusmentes anyagán nem tudnak megtelepedni a különböző baktériumok és szennyeződések. Ám ettől függetlenül érdemes a WC ülőkéket is heti rendszerességgel áttörölni pl. Domestossal, vagy más, a háztartási drogériákban kapható fertőtlenítő – és tisztítószerrel.

Ezt pedig talán nem is gondolná, de a hidromasszázs kádak használatához is szükség lesz egy speciális fertőtlenítő folyadékra, máskülönben akár bőrbetegséget is kaphatunk!  Az M-Acryl ActiveClean masszázsrendszer fertőtlenítő és tisztító habjával és a hozzá tartozó adagolófejjel megszüntethetjük a lerakódást és a szennyeződéseket – biztonságossá és gyengéddé téve ezzel a család számára a kényelmes masszázsfunkciós kád használatát.

M-Acryl

(Fotó: M-Acryl)

Szívesen venne még több hasznos praktikát a fürdőszoba felületeinek tisztán és higiénikusan tartására?

Akkor látogasson el hozzánk: várjuk szeretettel a Palatinus Fürdőszobaszalonok elegáns üzleteinek egyikébe, válassza azt, mely a legközelebb esik Önhöz!