5+1 tipp, hogyan válasszunk burkolatot?

5+1 tipp, hogyan válasszunk burkolatot?Ha felújításba, építkezésbe kezdünk, a munkálatok nagy részét elvégzik ugyan helyettünk a szakemberek, sok teendő, - köztük pl. a burkolatok kiválasztása – azonban ránk hárul, hiszen mindannyiunk számára fontos, hogy olyan környezetet teremtsünk otthonunkban, ahol a lehető legjobban érezzük magunkat a felújítás végén. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy a dizájnon kívül mire kell még odafigyelnünk a csempe és a padlólap kiválasztásakor!


Marazzi Lume csempe

(Fotó: Marazzi Lume csempe)

Mielőtt a dizájnon gondolkoznánk, határozzuk meg, melyik helyiségbe és milyen funkcióra keresünk burkolatot. Nem mindegy, hogy milyen paramétereknek kell megfelelnie a burkolatunknak, például más tulajdonságokkal kell rendelkezzen egy fali csempe és egy padlóburkolat, mást kell tudnia egy kültéri vagy egy beltéri burkolatnak, speciális szempontokra kell figyelnünk a fürdőben és a legtöbbet használt helyiségekben, pl. az előszobában.

Porcelanosa Oxo Deco csempe

(Fotó: Porcelanosa Oxo Deco csempe)

1. Falra vagy padlóra szánjuk?

Alapszabály, hogy ha falra keresünk burkolatot, akkor a padlólap is szóba jöhet, fordítva viszont a szabály nem működik. Tehát csempét semmiképpen nem tudunk padlóra rakni. A falburkolatok ugyanis törékenyebbek, sérülékenyebbek, a terhelést és az állandó koptatást nem bírják, mert nem erre lettek tervezve. A padlólapnak viszont mindig adnak egy kopóréteget, ami biztosítja a tartós felületet, ezért sokkal nehezebben megy tönkre attól, hogy rálépünk, ráteszünk dolgokat, fizikailag súrlódik, ütődik.

Porcelanosa Sevilla csempe

(Fotó: Porcelanosa Sevilla csempe)

​2. Kültéren vagy beltéren használjuk?

Meg kell határoznunk, hogy melyik burkolatot szeretnénk kültéren, vagy beltéren használni. Kültérre kizárólag fagyálló burkolatot válasszunk, míg beltérre bármi szóba jöhet, ami megfelel a funkciónak.

Kültéren és néhány beltéri helyiségben, például a vizesblokkokban fontosszempont az is, hogy mennyire érdes a padlólap felülete, hiszen a nedves talajon nem szeretnénk elcsúszni.

Porcelanosa Ascot padlólap

(Fotó: Porcelanosa Ascot padlólap)

​3. Milyen a fűtési rendszer?

Fontos kérdés, hiszen, ha padlófűtéses az otthonunk, akkor máris szűkül a kör.

Padlófűtés esetén kifejezetten ajánlott a kerámiaburkolat! Egy kicsit lassabban melegszik ugyan fel, de utána jó sokáig tartja a meleget!

padlófűtés esetén a burkolat mellett arra is külön fordítsunk figyelmet, hogy flexibilis ragasztót használjunk és iktassunk be dilatációs csíkokat a padlólapok lerakásakor. Manapság már nem kell, hogy ez fémprofil legyen (ami átvágja a nappali közepét), színazonos szilikonnal is kihúzható a fuga helye.

Sant Agostino Blendart fa hatású burkolatcsalád

(Fotó: Sant Agostino Blendart fa hatású burkolatcsalád)

​4. Hogyan használjuk a burkolatot?

Családunk szokásai alapján fel tudjuk mérni, melyik helyiséget hogyan használjuk. Rendszeresen használjuk utcai cipővel, sokan és sokszor fordulunk meg a helyiségben, pl. egy teraszkapcsolatos nappaliban, vagy csak puha mamuszban és este vetődünk a helyiség felé, például a hálószobába. Ha sikerül meghatároznunk, hogy mivel és mennyit járunk majd a burkolaton, akkor már el is tudjuk dönteni, hogy milyen kopásállóságú burkolatot válasszunk. Azaz, hogy mennyire kell ellenállónak lennie a burkolatnak a mindennapi használat során.

Equipe Hexawood burkolatcsalád

(Fotó: Equipe Hexawood burkolatcsalád)

A padlólapoknál és a kültéri burkolatoknál ötös skálán osztályozzák a kopásállóságot (PEI I-V.). Minél ellenállóbb burkolatra van szükségünk, annál magasabb PEI osztályú csempét kell választanunk.

A kérdés már csak az, hogy az egyes helyiségekben mennyire kell kopásállónak lenni a burkolatnak? 

Rondine Valeria kültéri burkolat

(Fotó: Rondine Valeria kültéri burkolat)

PEI II.: Alacsony kopásállóság, kizárólag “papucsos” fürdőszobákba ajánljuk, ahova nem megyünk be cipővel. Az ilyen lapok elég ritkák, általában vörösagyag alapú sötét, fényes felületű lapok.

PEI III.: Közepes igénybevételnek kitett helyiségekbe ajánlott. Például nappali, lakószobák, étkezők. Nem ajánlott előszobába, konyhába.

PEI IV.: Nagy igénybevételnek kitett helyiségekhez szükséges. Korlátozás nélkül alkalmazható a lakás bármely helyiségébe, beleértve az előszobát, konyhát, ha a lap fagyálló, akkor a teraszt is. Alkalmas még irodák, kis és közepes forgalmú üzletek, iskolák, közintézmények burkolására.

PEI V.: Nagyon nagy igénybevételnek kitett helyiségek burkolására. Ilyenek például a bevásárlóközpontok, hipermarketek, irodaházak, csarnokok.

Rondine Cubics burkolat

(Fotó: Rondine Cubics burkolat)

​5. Fényes vagy matt burkolatot válasszunk?

Ebben a kérdésben legtöbbször hallgathatunk az ízlésünkre, stílusunkra, azonban, ha a fényes burkolatok szerelmesei vagyunk, akkor fontos, figyelembe vegyük a lapok karcállóságát. A fényes felületnek a legtöbbet a homokos talpú cipő tud ártani, aminek a talpára feltapadt homokszemek karcolják össze a padlólap felületét.

Ezért a fényes vagy ún. ’levigato’, azaz magasfényű burkolatokat nem ajánlott olyan bejárati részhez tenni, ahol homokos, kavicsos talpú cipővel közvetlenül az utcáról lépünk be.

Argenta Acra burkolatcsalád

(Fotó. Argenta Acra burkolatcsalád)

+1 Minőség és ár

Az igényes “csempegyárak” saját normarendszer alapján működnek, azaz rendszerint sokkal szigorúbbak a minőségi követelményeik a saját termékeikkel szemben, mint az egységesen szabályozott Európai normarendszer által meghatározott kötelező szabványok.  

Olykor felmerül a kérdés, hogy miért drágább az egyik burkolat a másiknál. Ennek az egyik lehetséges oka az, hogy olyan magas színvonalú a gyártás, számtalan minőségellenőrzési ponttal, hogy a végtermék valóban kiemelkedő minőségű, mind kopás- és karcállóságban, mind megjelenésre, mind alapanyagra, szilárdságra, ami indokolja a magasabb árat. Sokszor 1000 Ft-os különbség hosszú távon olcsóbb lehet.

Amennyiben további segítségre van szüksége a csempe és a padlólap kiválasztásához, szeretettel és hatalmas kínálattal várjuk a Palatinus Fürdőszobaszalonokban!