6 szoba 6 különleges mozaikkal!

6 szoba 6 különleges mozaikkal!Már az ókori római városokban is szépséges mozaikokkal díszítették a tereket. A művészi mozaikképek készítése az építészet része volt akkoriban. A mozaik népszerűsége az évek folyamán sem csökkent, felhasználása, formája azonban lassan módosult.


dekorcsempe

Az üvegmozaikok után a kerámiából készült mozaikok is gyakoriak lettek, manapság pedig már kőből, márványból, fémből, fából, kagylóból is készülnek szebbnél-szebb, akár 3D-s mozaikok is.

L'Antic Colonial Skyline Pyramid

(Fotó: L'Antic Colonial Skyline Pyramid)

Fontos tudnunk, hogy a mozaikok általában kicsit drágábbak, mint a burkolatok. Árukat alapanyaguk befolyásolja, azaz, ha drágább, exkluzívabb anyagból készülnek, akkor igen magas is lehet. Körültekintően felhasználva, azonban nem kell nagy többletköltségre számítanunk, viszont az összhatás kárpótolni fog minket minden kiadott forintért!

Hiszen mozaikkal általában egy-egy falat, vagy csak kisebb-nagyobb falrészeket burkolunk. Kiemelhetünk velük egy-egy fontosabb falrészletet, olyan fókuszpontokat kialakítva, melyek rögtön magukra vonják a tekinteteket. Ezzel otthonunk egy-egy kiemelt részére terelhetjük a figyelmet, míg más részek a háttérben maradnak.

L'Antic Colonial Gravity

(Fotó: L'Antic Colonial Gravity)

Milyen mozaikot érdemes felhasználnunk otthonunkban és hogyan lehet úgy elhelyezni őket, hogy igazán különleges összhatást érjünk el? Nézzünk meg néhány példát helyiségenként!

1. Vagányan a konyhában!

Ha a konyha designjában gondolkodunk, akkor is engedjünk meg magunknak egy kis vagányságot. Ne féljünk a konyhapult fölötti részre valamilyen izgalmas mozaikot tenni, hiszen mi is így gyönyörködhetünk benne a legtöbbet. Figyeljünk azonban a mozaik anyagára, figyeljünk rá, hogy könnyen tisztán tartható legyen.

L'Antic Colonial Gravity

(Fotó: L'Antic Colonial Metal Bronze Mini 3D Cubes)

2. A nappali a lakás szíve!

A nappaliban sem kell szégyenlősködnünk, ha mozaikról van szó. Egy jól megválasztott darab a megfelelő helyen igazán ütős hatást válthat ki. Ha például a kandallót borítjuk különleges mozaikkal, még inkább kihangsúlyozva ezt a hangulatos lakberendezési elemet, akkor figyeljünk arra, hogy a kandalló feletti falszakasz jobban felmelegedhet, ezért adott esetben speciális ragasztóanyagra lehet szükségünk a tartós rögzítéshez. Érdeklődjünk ezzel kapcsolatban a burkoló szakembernél!

L'Antic Colonial Metal Bronze Mini 3D Cubes

(Fotó: L'Antic Colonial Metal Bronze Mini 3D Cubes)

3. Előszobai funkcionális szempontok

Sokszor van úgy, hogy egy-egy falszakaszra kellene valamilyen ellenálló felület, pl. mert állandóan koszolódik vagy ledörzsöli a felakasztott kabát, vagy a nekinyomott szék -, ugyanakkor jó lenne, ha szép és mutatós is lenne. Ilyen esetben is használjunk bátran mozaikot!

L'Antic Colonial Focus Black Cooper

(Fotó: L'Antic Colonial Focus Black Cooper)

4. Egyhangú fal az étkezőben?

A mozaik akkor is remek választás, ha egy hosszabb falszakaszt szeretnénk felöltöztetni, vagy egy kicsit az egyhangúságát megtörni. Jellemzően lehet ez az étkezőben, vagy más nagyobb helyiségben, ahol remekül rálátunk, így a teret is arányosabbá alakíthatjuk és sokszor gyönyörködhetünk a kiválasztott mozaikban. Nem utolsó szempont itt sem, ha strapabíró mozaikot választunk. Ebben az esetben az étkező falához tolt székek nem tudnak sérülést okozni. 

L'Antic Colonial Wood Cubes

(Fotó: L'Antic Colonial Wood Cubes)

5. A mozaik klasszikus helye, a fürdő

A fürdőszobában is sokszor elég egy falszakaszt kiemelni vagy pl. a zuhanysarkot beborítani mozaikkal, máris egyedi, megkapó a látványt kapunk.

L'Antic Colonial Piano

(Fotó: L'Antic Colonial Piano)

Egy fontos jó tanács! Azokon a területeken, ahol közvetlenül éri a víz a mozaikot, például a zuhanyzó részben érdemes epoxy fugát alkalmazni, mert ez a fuga garantáltan nem penészedik és sokkal könnyebb tisztán tartani.

A mozaiknak nem kell mindig feltűnőnek lennie, sokszor egyszerűségében rejlik a titok.

L'Antic Colonial Glaze Wave Turqouise

(Fotó: L'Antic Colonial Glaze Wave Turqouise)

Ha üvegmozaikot választunk, akkor figyeljünk oda a vásárlásnál, hogy fehér ragasztót vegyünk hozzá, hiszen az üveg valamennyire át fog látszani, így a ragasztó színe is fontos!

L'Antic Colonial Bezel Jasper

(Fotó: L'Antic Colonial Bezel Jasper)

6. Látványos mozaik az irodába is!

Nem sokan gondolnak arra, hogy a mozaik szinte bárhol felhasználható. Ha magabiztos, komoly cég benyomását akarjuk kelteni, akivel lehet tervezni, akkor érdemes szépen berendezni az irodát is, aminek exkluzív megjelenést adnak a mozaikok. Így üzleti partnereinket egy igényesen és ízlésesen berendezett irodában tudjuk leültetni.

L'Antic Colonial Wood Feel

(Fotó: L'Antic Colonial Wood Feel)

További kérdése adódott a mozaikokról, vagy a felújítással, lakberendezéssel kapcsolatban?

Keresse szakértő kollégáinkat bizalommal a Palatinus Fürdőszobaszalonokban, örömmel válaszolnak kérdéseire!