Álomnyaralók luxuskivitelben

Álomnyaralók luxuskivitelbenNyakunkon a kánikula! Nincs is jobb ilyenkor egy jó kis vízparti nyaralónál, ahol hűsölhetünk, relaxálhatunk! Ezúttal a Porcelanosa álomházaiba kukkantunk be, ahonnan érdemes ellesni pár ötletet, hogyan is épülhet fel a luxusnyaraló, milyen burkolatot válasszunk kültérre, milyen legyen a terasz, miből épüljön a praktikus belső környezet,  vagy a higiénikus, antibakteriális fürdőszoba. No és persze a természetes világításról, a gazdaságos működtetésről, és a környezettudatos elvekről se feledkezzünk meg.


A nyár és a kánikula közeledtével a legtöbben a vízpartra, vagy még inkább a tengerpartra vágyunk! Szuper lenne egy saját tengerparti nyaraló, amelyben kipihenhetjük az év fáradalmait.

Akár rendelkezünk saját nyaralóval, akár még csak most tervezzük, akár csak álmodozunk róla, mindannyiunkat lenyűgöz egy tudatosan átgondolt, precízen megtervezett és gyönyörűen berendezett nyaraló enteriőr.

Nézzünk meg most néhány exkluzív álomnyaralót a Porcelanosa Csoport projektjeiből, amelyek kialakításához néhány tippet is adunk, és amelyek pazar látványától azonnal feltöltődünk a következő néhány percre…Porcelanosa kültéri burkolatok 
(Fotó: Gori Salva, Építésziroda: Pollenca Properties, Forrás: Porcelanosa Trendbook) 1.      A jó elhelyezkedés, a nyugodt terek, és a praktikus, minőségi anyaghasználat

Ez a három dolog talán a legfontosabb. Leendő nyaralónk földrajzi fekvése, elhelyezkedése mellett az épület külső és belső terei is legalább olyan fontosak, hogy majd ott tartózkodásunk pozitív hatással legyen a hangulatunkra, személyiségünkre egyaránt. A terek kialakítása - legyen az külső vagy belső tér - nagymértékben képes hatni nyugalmunkra, belső lelki békénkre, amit napjainkban egyre nehezebb elérnünk.

A szobák letisztult, kellően nyugodt hangulata, azok tökéletes elhelyezkedése épp olyan fontos, mint a jó kilátás, a kellő mértékű, de még nem túlzott benapozottság. A vízparti házépítéshez használt anyagok kiválasztása is kiemelt fontossággal bír, hiszen az ilyen típusú lakóházak különleges követelményeket támasztanak mind a minőség, mind pedig a tartósság szempontjából.


 
Porcelanosa fürdőszoba (Fotó: Gori Salva, Építésziroda: Pollenca Properties, Forrás: Porcelanosa Trendbook)

2.      Belső elvonulás a csend és a nyugalom színeivel

Legyen akár vidéken, a hegyekben, vagy a tengerparton, egy nyaraló kiváló hely a kikapcsolódásra!

A hívószavak, amik ténylegesen elvezetnek bennünket a valódi pihenéshez, töltődéshez, azok elsősorban nem a dizájn, hanem a praktikum, a funkcionalitás és a tágasság. A tiszta és tágas terek, a megfelelő nyitottság, kilátás a külvilágra, a természetre ideálissá teszik a pihenést, ahogy a minimálisra redukált berendezés, a praktikumra törekvő bútorok és berendezések használata.

Élénk, világos színeket alkalmazva derűsen ébredünk, a fehér és a szürke kellemes, meleg árnyalatai pedig a pihenést és a békés nyugalmat biztosítják. Ha a harmonikus kontraszt érdekében némi hűvösebb árnyalatot is bevinnénk az összképbe, akkor a kékek, türkizek ideálisak, ezektől a tenger kékségére asszociálunk majd.

Az alicantei Jávea városában, a Cala Ambolo csúcsán található villa szinte beleolvad a mészkő és a kristálytiszta víz természet adta környezetébe, így az egyik legkiemelkedőbb épület a környéken.

Formái és minimalista dekorációja különös egyensúlyt teremt az ember által alkotott és a természetes között. Szerkezete különösebb átmenet nélkül, tökéletes harmóniában simul bele a tájba, s ennek a gyönyörű összefonódásnak köszönhetően az épület el is nyerte az „Európa legjobb lakóingatlanja” díjat.Gamadecor álomkonyha
(Fotó: Gori Salva, Kép: Villa-El-Sueño /Tervező: Miralbo Urbana, Forrás: Porcelanosa Trendbook)A képen látható álomszép tengerparti villában a Porcelanosa, a Venis, a Gamadecor, a Noken valamint a Krion kollekcióit hozta össze a ház főbb belső tereiben.

A fürdőszoba terekben a Noken falra akasztható Forma szanitereit választották, amely szép harmóniát alkot a Krion Almond álló mosdójával. Ami a fürdőszobabútorokat illeti, a Gamadecor Soft és Next modelljeit láthatjuk a fotón.


 Porcelanosa fürdőszobabútor
(Fotó: Gori Salva, Kép: Villa-El-Sueño /Tervező: Miralbo Urbana, Forrás: Porcelanosa Trendbook)

A minimalista, vagy egy egészen enyhe romantikába hajló dekoráció bizonyul itt a legalkalmasabbnak a nyaralók nappali és társalgó tereinek, illetve konyháinak otthonossá tételéhez, ahogy a fürdőszoba is fehér, derűs, tiszta és inkább funkcionális anyaghasználatot igényel. Napjaink legmodernebb anyagai - például a PORCELANOSA Grupo által szabadalmaztatott KRION® Solid Surface ásványi kompozit - garantáltan tartós és számos egyedi elképzelést lehetővé tevő megoldásával a legkülönlegesebb, modern nyaraló belső kialakítása is egyszerű feladattá válik.

Antibakteriális tulajdonságai, alacsony karbantartási igénye, valamint könnyű tisztíthatósága ideális anyaggá teszik a Kriont az olyan helyiségek számára, mint a fürdőszoba és a konyha. Nem mellesleg tökéletesen kombinálható a  L'Antic Colonial Karon Circle Gray Stone Classico mosdójával, mely kétségkívül a legművészibb darab ebben a fürdőszobában. Porcelanosa fürdőszoba, padlólap(Fotó: Gori Salva, Építésziroda: Pollenca Properties, Forrás: Porcelanosa Trendbook)
 

Belső és külső terekhez is ideális a Porcelanosa Oxford vagy Ascot kerámiapadló - akár az extrém hideg vagy meleg, illetve a tengerpart magas páratartalma szempontjából is. Amennyiben a belső terekbe is a kellemes, meleg, fa hatású látványt választanánk, akkor a Porcelanosa Venis Barbados és Newport beltéri fali csempék optimálisak lehetnek erre a célra. Nemcsak látványos megjelenésük, hanem könnyű tisztíthatóságuk, ellenállóságuk miatt is. Porcelanosa terasz burkolat
(Fotó: Porcelanosa Ascot TECA kerámiaparketták) Az XTONE akár a teljes teraszon egy darabban végigérő porcelán csempét kínál, egy egészen nagy formátumú, eredeti megoldást, mely nem csak a tágas teraszfelületekhez, de a ház külső homlokzatához is alkalmazható, ugyanis a nagy felület ellenére rendkívül ellenálló.

Látványa pedig egészen változatos, kortárs, kezdve a Stuc homokos hatású megjelenésétől a szebbnél szebb kő, márvány felületeken át a betonig több kortárs megoldással találkozhatunk a kollekcióban. Amiket még érdemes kiemelnünk, azok a 20 mm-es, kültéri padlóburkolatok, melyeket a magasított padlókra ajánl a gyártó, természetesen valamennyit texturált, vagy csúszásgátló bevonattal ellátva.


Porcelanosa járda burkolat(Fotó: Porcelanosa /Venis Avenue Dark Matt)A Butech és a L'Antic Colonial szintén a Porcelanosa Grupo cégcsoport két cége, amelyek kiváló minőségű design-alternatívákat kínálnak a teraszra, és amelyeket érdemes még itt megemlíteni: a  L'Antic Colonial a Styledeck Plus a kültéri teraszokra ideális óriási méretű lapjaival egyszerre tartós és egyedi, míg a Butech kültéri emelt padlókra fókuszáló egyedi termékeivel számos sík padlót hoztak már létre az építészek, vagy rejtették el a különböző installációkat a padló alatt. 


3.      Igényes, tartós, és harmonikus külső terek, a tökéletes szabadság élményhez

Egy nyaraló esetében a legfontosabb jelentőséggel mégis az épület külső terei, a teraszok bírnak. Legyen az egy kellemes szunyókálás, egy izgalmas regénybe való belefeledkezés a ház hűvösebb zugaiban, vagy egy kellemes sütögetés-iszogatás a családdal vagy a barátokkal - a légkörnek otthonosnak és kellemesnek, ugyanakkor tökéletesen berendezettnek kell lennie.

Másrészt, mivel nagy igényű, kedvezőtlen időjárási viszonyoknak kitett terekről van szó, kiváló minőségű anyagokból kell gyártani ezeket, hogy az évek során is változatlanul strapabírók és biztonságosak maradjanak, és a kis porozitásukkal maximálisan ellenálljanak a nedvességgel szemben is. Úszómedence esetén az anyagválasztás terén még körültekintőbbnek kell lennünk, hogy az igényeinkhez tökéletesen illeszkedő külső környezetet élvezhessünk majd a pihenésünkkor.

Porcelanosa Oxford padlólap
(Fotó: Porcelanosa Oxford padlólap kül- és beltérre)


A már fentebb is említett Oxford és Ascot burkolatokon kívül, melyek külső és belső terekben egyaránt ideálisak, a Porcelanosa természetesen számos, szintén kiváló teraszokra alkalmas kerámia padlólapot is ajánl, mint például a Dover, az Arizona vagy a Samoa.

De választhatjuk akár a Barcelona modelleket is, melyek azonos műszaki jellemzőkkel bírnak, dizájnjukban pedig a hidraulikus csempéket imitálják.
 

4.      Energiahatékonyság, világítástervezés, homlokzatok

Na igen, ezekről sem szabad megfeledkeznünk! Nyári házaink világítását a hosszabb nappalokhoz, illetve a rövidebb éjszakákhoz érdemes terveznünk, már az építés tájolásánál is. Mivel a hosszú nyári nappalok egészen estébe nyúlnak, így nincs is jobb, mint otthon lenni és teljes mértékben kihasználni az extra nappali fényt. Az, hogy miként zsonglőrködünk a természetes, illetve a mesterséges fénnyel, óriási különbséget jelent otthonunk helyiségeinek megítélésében. Hogyan érdemes hát bevilágítanunk otthonunkat, a nyári lakot - hogy a lehető legtöbb természetes fény jusson be a házba?


Porcelanosa burkolatok(Fotó: Porcelanosa Trendbook /Summer House Lighting Exterior cikkből)
 

A nyaralók belső tereinek ablakait, annak tartozékait úgy kell kialakítani, hogy azok egyrészt elkerüljék a tükröződést, másrészt, a lehető legtöbbet rögzítsenek. Általános szabály, hogy a déli és nyugati fekvésű ablakok beállítható árnyékolást igényelnek, míg az északi és keleti fekvésű ablakok fényét maximalizálni kell. És amikor beköszönt a tél, ennek épp a fordítottja lesz igaz!

De hogy kapcsolódnak ehhez a burkolatok?

Úgy, hogy könnyű anyag tekintetében könnyű, évszakonként változó intenzitású burkolatokra lesz szükségünk. Csakúgy, mint a kő, a fa vagy a cement, a fény is olyan anyag, amelyből építjük az otthonunkat, csak egy kicsit másként. A különböző évszakok a házon belül, és azon kívül is egymástól eltérő megközelítést igényelnek.

A lágyabb, finomabb világítás és anyaghasználat lesz a kulcsa annak, hogy nyáron még többet hozzunk ki az otthonunkból, míg az erőteljesebb, élénkebb világítást segít kompenzálni a természetes fény hiányát a téli hónapokban.

 Porcelanosa csempék(Fotó: Porcelanosa Trendbook /Summer House Lighting Exterior cikkből)


A nyári hónapokban, - és így a nyaralókban is - magától értetődő például, ha a konyhában egy tetőlámpa kap helyet, egy szigetes munkalap vagy egy külön étkező felett. A fény és az árnyék mintázata az esti órákban megváltozik, hogy természetes érzetet biztosítson szinkronban a nappal. Jó tipp: ha konyhánk építészeti adottságai nem teszik lehetővé a tetővilágítást, ugyanezt a hatást érhetjük el mennyezeti lámpákkal.


 Gamadecor konyha(Fotó: Porcelanosa Trendbook /Summer House Lighting Exterior cikkből)


Általában egyébként a konyhákban mindig kétféle világítást célszerű betervezni: az egyik az erősebb, hidegebb fényű munkaterület-megvilágítás az ételek elkészítéséhez, a címkék illetve receptek olvasásához, a másik pedig egy általános világítás ami lágyabb, melegebb fényű - az étkezésekhez, családi együttléthez.

Nyaralónk belső tereinek világítását egyébként érdemes minden helyiség esetén igazítani a nyári fényviszonyokhoz. Ilyenkor ugyanis az otthonunk helyiségeit kicsit másként használjuk ki, mint télen. Nyáron pl. nem szoktunk annyi időt eltölteni a nappaliban, mert a nappali, társasági életünket ilyenkor inkább a teraszon vagy a vízparton éljük - ezért nagy valószínűséggel a hálószobák lesznek természetes fényben, és a fürdőszoba - amennyiben úgy helyezzük el és rendelkezik ablakkal.

A cikkünkben bemutatott álomnyaralók 100%-ban a Porcelanosa Grupo cégcsoport által megálmodott otthonok. Valamennyit úgy tervezték és építették, hogy végig szem előtt tartották az időtlenséget, a tartósságot, a prémium minőséget, és a fenntarthatóságot.


(Fotó: Gori Salva, Kép: Villa-El-Sueño /Tervező: Miralbo Urbana, Forrás: Porcelanosa Trendbook)


A fenntarthatóság, a technológia, a minőség és az innovatív dizájn iránt elkötelezett PORCELANOSA csoport nyolc vállalatának mindegyike egy-egy bizonyos területre szakosodott (kerámiák, konyhák, fürdőszobák vagy építőanyagok). A katalógusaikban szereplő valamennyi termék kapcsolódik egymással, és közös céljuk, hogy kiegészítsék és jobbá tegyék a mindennapi életünket.

Ha szívesen látnál további inspirációt, esetleg megnéznéd, megérintenéd kedvenc álom csempédet, fürdőszobabútorodat élőben is - akkor látogass el személyesen üzleteink egyikébe!

A Palatinus Fürdőszobaszalonok segítőkész munkatársai mindent elmondanak, megmutatnak majd neked, és a segítségükkel be is szerezhetsz mindent, ami csak kell majd a komplett ház vagy egy gyönyörű nyaraló belső és külső tereinek burkolásához, valamint a konyha és a fürdőszoba berendezéséhez!