Álomprojekt kéz a kézben a természettel

Álomprojekt kéz a kézben a természettelA történet már korábban kezdődött, de talán idén került fel a korona az átgondolt, komplex koncepcióra! 
Ugyanis tavaly fejeződött be a tatai Platán Étterem és Udvarház épületegyüttesének teljes belsőépítészeti átalakítása, melyet Varró Zoltán tervezett. És egy kicsit mi is benne voltunk...

Mirror Spa tatai várkert

Természet ihlette álomprojekt Varró Zoltánnal.

Tavaly fejeződött be a tatai Platán Étterem és Udvarház épületegyüttesének teljes belsőépítészeti átalakítása, melyet Varró Zoltán tervezett. A kiváló, nemzetközileg elismert belsőépítész a vendéglátóipar belsőépítészeti Oscar-díjának számító Gold Key Awards díjazottja, számos hazai szálloda és étterem enteriőrjét jegyzi, például a világ legjobb hotelének is megválasztott Aria Hotel Budapestet, a két Michelin-csillagos Onyx éttermet, vagy a budapesti Mystery Hotelt
Megtiszteltetés számunkra, hogy több korábbi projektjében és a Platán Udvarház szobáinak berendezésében is partnerei lehettünk. Prémium minőségű burkolataink és szanitereink is részei az elképesztő, álomszép Varró Zoltán által megálmodott berendezésnek, amellyel meghitt, otthonos és lenyűgözően igényes enteriőrt teremtett az udvarház szobáiban és közösségi tereiben.
Platán Udvarház és étterem
Mindez azonban még csak a kezdet, egy nagyobb koncepció része, amely egy álomszép és környezettudatos projekt megvalósulásának egyik állomása.
Az ország egyik legjobb vidéki étterme, a Platán több mint egy évtizede részt vállal a tatai vár környezetében lévő közterületek rendbehozatalában. Nevéhez fűződik a tatai Kastély tér utcai szakaszának és a tóparton a vár kapujáig tartó sétánynak a felújítása is. Az épített környezet védelme mellett a Platán csapata a Tata egyik jelképévé vált, a vár közelében lévő nagy platánfáról is gondoskodik, melyet még az Esterházy család hozatott 1785-ben Versailles-ból.
Mirror Spa tatai várkert
A Platán Tata kettős célt tűzött ki maga elé - a vállalkozás fejlesztése mellett a vár körüli természet értékeinek és épített környezetének gondozását is zászlajára tűzte és a nemzetközi trendeket követve a tatai Platán közvetlen szomszédságában lévő várárok fejlesztését is magára vállalta. A projekt megtervezésére szintén Varró Zoltán kreatív elméjét hívta segítségül, aki a várárokba a műemlékvédelem jóváhagyásával, kertbe foglalt tájelemeket, a vár belső hálózata által inspirált, fa burkolatú, könnyűszerkezetes lábakon álló lebegő sétányokat és teraszokat tervezett. A várfal mellett elhelyezett tükör borítású dobozok a középkori falat láttatják, így szinte beolvadnak a környezetbe, kiemelve annak szépségét. A tükrös épületek rekreációs funkciót kaptak, belsejükben a Mirror Spa szolgálja a wellness szerelmeseit. 
Mirror Spa tatai várkert
„Fontos volt számomra, hogy a kortárs tárgyak elhelyezésével tisztelettel adózzunk az ódon kövek előtt. Ezért jelennek meg minden doboz tükörfalán a középkori vár kövei több dimenzióssá téve a várfal élményét” – nyilatkozta a tervező.
A tükrökre Kókay Szabolcs természetfestő alkotásai, ragadozó madarak illusztrációi kerültek fel annak érdekében, hogy a várárok madarait megóvják az ütközéstől.
Mirror Spa tatai várkert
A fejlesztések a természetvédelmi előírásokat követik, és helyi környezetvédőkkel együttműködve dolgoznak azon, hogy a várárokba a tatai tó környezetére jellemző növényzet települjön
A Platán a terület melletti középkori várfalakat is megtisztította, növény-mentesítette, és ezzel a további romlástól óvta meg, melyek kivilágítással mostantól az éjszakai szemlélők számára is láthatóvá válnak. 
Tatai várkert
A Platán egy olyan kortárs, környezet- és természettudatos városszépítő projektet valósított meg, amely minden szempontból példaértékű, és méltán lehetünk büszkék rá.
Forrás: octogon.hu