Álomszép, kortárs homlokzatok napjaink divatos  kis- és nagy formátumú burkolólapjaival!

Álomszép, kortárs homlokzatok napjaink divatos kis- és nagy formátumú burkolólapjaival!A homlokzat mondhatni az épület “bőre”, mely megvédi azt a természeti erők hatásaitól, miközben egyúttal díszíti, dekorálja is a házunk falait, kellemes külsőt, esztétikus megjelenést biztosítva számára. Számtalan anyagból készülnek ma már homlokzat burkolatok: szálcement, kerámia, alumínium, tetőfedő homlokzati burkolatok, vagy polipropilén kőhatású lapok. A klasszikus, ám technológiailag egyre fejlettebb kerámia hidegburkolatok, napjaink kortárs épületeinek népszerű burkoló - és díszítő anyagai. Közülük mutatunk most be két gyönyörű, új kollekciót, ami méltó megkoronázása lehet akár a felújítási támogatással elvégzett energetikai korszerűsítésnek is. 


Házunk homlokzatának burkolata, a burkolat látványa már messziről nézve is befolyásolja a házról kialakuló véleményt. Ehhez nagyon fontos a minőségi kivitelezés, a megfelelő időjárási körülmények betartása, és természetesen maguk a burkolóanyagok, azok látványa, esztétikus megjelenése, tartóssága, és az épülethez való harmóniája, látványában és stílusában.

Mivel a homlokzati burkolólapok ragasztásához legalább 5C°-os hőmérséklet kell, ha pedig olyan lapokat alkalmazunk, amelyekhez fugázni is szükséges, akkor ez a minimum határ akár 15C°-ig is emelkedhet - vagyis, ilyenkor, a tavasz derekán vagy ősszel érdemes belevágni a homlokzat burkolásának munkálataiba.

De milyenek napjainkban a népszerű, divatos homlokzati burkolatok?

A fa homlokzatok különösen természetes hatást kölcsönöznek az épületnek. A természetesen meghagyott fa jellemzőiből adódóan azonban a homlokzat optikailag rohamosan változik, és állaga romlani kezd. Éppen ezért ezeket ma már nem fából, hanem a fa természetes textúráit megjelenítő homlokzati panelekből, vagy más tartós anyagokból, például greslapokból szokták kivitelezni.

Ezeket a homlokzati burkolatokat mind természetes anyagok ihlették, melyeket évszázadok óta használnak az épületek homlokzatán. A könnyű, de strapabíró panelek lehetővé teszik bármely épület gyors burkolását. A kő hatású burkolat igazi vidéki stílust tükröz, a beton hatású homlokzat pedig leginkább a kortárs, loft és modern stílusú házakon jelenik meg.

Még mindig nagyon divatosak a dekortéglák, vagy a téglából készített, vagy a tégla textúráit, méretét remekül utánzó greslapok, hidegburkolatok

Marazzi / Terramix Marone
Fotó: Marazzi / Terramix Marone 

Terramix - az autentikus tégla hatás

Az olasz, 80 esztendős múltra visszatekintő Marazzi Terramix névre keresztelt kisméretű, tégla formátumot idéző 7x28-as méretű greslap családjának izgalmas, modern színváltozatai valamennyi igényt kielégítenek a homlokzatokon, de más külső és belső térben is. 

Marazzi / Terramix Beige
Fotó: Marazzi / Terramix Beige

A Terramix egy skandináv stílus ihlette kollekció, amely padló- vagy falburkolatként is remekül helytáll, és rendkívül sokoldalúan felhasználható mind a lakossági, mind pedig kereskedelmi környezetben.

Marazzi / Terramix Fotó: Hotel Bullit project
Fotó: Marazzi / Terramix Fotó: Hotel Bullit project 

A lapok magasan ellenállnak a kopásokkal szemben, és természetesen fagyállóak, tehát kültérre, és homlokzat burkolására ideálisak - azonban, lévén hogy egészen vékony, mindössze 9 mm-es lapokról van szó, beltéren is remekül alkalmazhatjuk dekorációs célokra.

Marazzi / Terramix Nero
Fotó: Marazzi / Terramix Nero

4 különleges, harmonikus avagy erőteljes árnyalatban választhatjuk: egy finom elegáns halványszürke (Bianco), egy ehhez hasonló, csak melegebb szürkék és bézses tónusok váltakozó ritmikája (Beige).

Marazzi / Terramix Bianco
Fotó: Marazzi / Terramix Bianco

A világosabb, semleges, neutrális árnyalatok mellé két intenzívebb, sötétebb, markánsabb vöröses tónusú téglaminta-mixet is találunk a Terramix családban: a hűvős grafitszürkével kombinált bordók (Nero), és a melegebb árnyalatú barnák és mahagóni vörösek kombinációja (Marrone).

Marazzi / Terramix Nero
Fotó: Marazzi / Terramix Nero

Számos komoly szállodaprojektet is terveztek már a Marazzi gyönyörű, kortárs homlokzatburkolataival

Ilyen többek között a Belfast szívében található Hotel Bullitt butikhotel, az Ado Architects építésziroda tervezésében.

A nagy szállodaláncok építészeti hatásaitól eltérően, feltűnően egyedi stílusban megtervezett szálloda egy 1950-es évekbeli irodaház felújításával, átalakításával jött létre - a belső terek a felújított, használaton kívüli loft épületek ipari stílusát tükrözik. 

Marazzi / Terramix Fotó: Hotel Bullit project
Fotó: Marazzi / Terramix Fotó: Hotel Bullit project

A projekt kulcsfontosságú eleme a csupasz tégla használata, amely az ír építészetben széles körben használt, népszerű anyag, amely a helyiségeknek egyfajta jellegzetes, ipari hatásáról, megjelenéséről gondoskodik.

A padlóra, valamint az épület több külső és belső falaira téglaburkolatot álmodtak meg, s ezek mindegyikére a Marazzi Terramix greslapjait alkalmazták, többnyire a finom terrakotta árnyalatokban, mint milyeneket a Marrone és a Bianco kollekciókkal lehet elérni. 


Marazzi / Terramix
Fotó: Marazzi / Terramix

Cerrad - nagy formátumú beton hatású lapok az idő végtelenségének élményével

A betonhatású burkolat az egyik legnépszerűbb megoldás a terasz és a kert igényeire - de dekoratív megjelenésével kitűnően mutat a modern vagy loft stílusú fürdőszoba, a konyha, vagy a nappali-étkező térben is.

Cerrad / Endless Time
Fotó: Cerrad / Endless Time

Napjainkban már a legtöbb minőségi hidegburkolatot úgy alakítanak ki a gyártók, hogy az a belső illetve a külső terekben, a járdán, a teraszon vagy akár a homlokzaton is éppúgy megállja a helyét, kiállja az idő próbáját, ellenálljon a legszélsőségesebb időjárási viszontagságoknak, mint a kemény fagyok, szél, hó, csapadék, vagy a kánikula és a tűző napsütés.

Ennek egyik jeles képviselője a több mind 20 esztendő, professzionális burkolatokat gyártó Cerrad újdonsága, a Cerrad Endless Time sorozatai, a rendkívül igényes, rektifikált, nagy formátumú fal- és padlólapok, az idő végtelenségének élményével…

Cerrad / Endless Time
Fotó: Cerrad / Endless Time

Sima felületüknek, természetes színpalettájuknak és komoly látványuknak köszönhetően kiváló alapot teremtenek a modern, kortárs terek izgalmas megjelenéséhez. Az olyan kollekciók, mint a STRATIC, a BELGICA vagy a CRAFTER, tökéletesen illeszkednek a minimalista trendekhez, ugyanakkor korlátlan kombinálási lehetőségeket kínálnak megannyi stílushoz, megjelenéshez. A betonhatású csempék kiválóan betervezhetők a loft terekbe is, kimelik azok ipari jellegét, különös hatását. De kombinálhatjuk más kortárs stíluselemekkel, természetes vagy klasszikus belsőépítészeti megoldásokkal is, a drámai hatás biztosan nem marad el!

Cerrad / Endless Time Rust
Fotó: Cerrad / Endless Time Rust

A Cerrad Endless Time fali - és padlócsempék izgalmas mintázatai és antikolt hatású, valódi kőre és betonra hajazó sorozatai az idő múlását igyekeznek bemutatni, rengeteg múltbeli emlék lenyomatával a textúrákon.

Cerrad / Endless Time
Fotó: Cerrad / Endless Time

 A lapok három méretben, formátumban (59,7X59,7 cm, 59,7 X 118,7 cm, és 119,7 x 119,7 cm), valamint három neutrális natúr színváltozatban (bézs, grafit és rozsda) érhetők el. 

Cerrad / Endless Time
Fotó: Cerrad / Endless Time

Burkolás előtt állsz, és szeretnéd minél kevesebb felfordulással, minél praktikusabban, és persze minél szebben kialakítani házad homlokzatát, külső illetve belső tereinek látványát?

Akkor fedezd fel élőben is az itt látott sokoldalú kollekciókat, és persze még megannyi más gyártó újdonságait is: Várunk szeretettel személyesen üzleteink egyikébe, ahol a hatalmas választék mellett kollégáink hozzáértő szakértelmével, tervezőink jó szemével és ízlésével segítjük vásárlásod.

A Palatinus Fürdőszobaszalonok készséges, hozzáértő munkatársai várnak szeretettel, az ország több pontján is. Keresd a hozzád legközelebb eső üzletünket, vagy rendeld meg online!