Csempe trendek, csempe színek 2024.

Csempe trendek, csempe színek 2024.Amikor lakásfelújításra, vagy újonnan épülő házunkban a konyha vagy a fürdőszoba megtervezésére, megújulására készülünk, akkor mindig az adja az első és legnagyobb fejtörést a tulajdonosoknak, tervezőknek egyaránt, hogy milyen stílus, és azon belül is milyen színvilág mentén haladjunk. Az elmúlt évek natúr és monokróm fürdőszobái után 2024-ben ismét a színeké lesz a főszerep. Lássuk, milyen csempe trendek, csempe színek uralkodnak majd 2024-ben?


A 2024-es lakberendezési szín trendek középpontjában a pozitív hangulatú színek állnak, melyek felemelő hatással vannak a közérzetünkre, és mindenki hangulatára, aki belép a szobába. Legyen szó energikus, feltöltő, aktivitást serkentő terek, vagy nyugtató, ellazító hatású enteriőrök tervezéséről és kialakításáról, minden a hangulaton múlik, amit színekkel, anyagokkal, textúrákkal tudunk a leginkább megalkotni.
A hidegburkolatok kapcsán is kiemelten fontosak a színek, hiszen egy-egy izgalmas árnyalattal, színkombinációval vagy textúrával burkolt fal illetve padló mindig azonnal magára vonzza a helyiségbe belépő figyelmét, s ezzel befolyásolja az illető hangulatát, közérzetét is - akarva akaratlanul.
Ez nem véletlen: hiszen a falak és a padló jelentik minden belső térben a legnagyobb látható felületet, ezért sem mindegy, az itt megjelenő színek, árnyalatok összhangja, alaphangulata…
Akkor most nézzük, mivel is színezzünk, burkoljunk 2024-ben? Milyen színek hatnak ténylegesen pozitívan a hangulatunkra?

1. Világos rózsaszín

A halvány rózsaszín egy igen feminin, de nagyon is harmonikus, finomságot sugalló árnyalat. Szinte mindennel gyönyörűen kiegészíthető - fehérrel még finomabb, még légiesebb, sötét tónusokkal, feketékkel pedig kontrasztossá, úgymond unisex hangulatúvá is tehető, hogy mindenki számára kellemes és friss legyen az élettér.A világos rózsaszín évről évre visszatér a trendekbe, már a 1700-as évek óta előszeretettel alkalmazzák. Időtlen árnyalat, az biztos, mely a nap valamennyi szakában működik: erős napsütésben, félárnyékban, árnyékban, természetes illetve villanyfény mellett is gyönyörű, hangulatkeltő szín.

Equipe
Fotó: Equipe


2. Rozsdabarna


Ha már beleuntál a minimalista, neutrális árnyalatú csempék dömpingjébe, melyekkel az utóbbi jó néhány esztendőben találkozhattunk a kínálatban, akkor egy ilyen intenzív, otthonos meleg árnyalat, mint a rozsdabarna igazán üdítően hat majd rád is. Minden égetett vöröses tónus, karamell vagy téglavörös, rozsdás szín meleggé, meghitté varázsolja nem csak a nappalit, étkezőt, de a fürdőszoba enteriőrt is, ahol kellemesen ellazulsz majd ettől a színtől egy stresszes, nehéz nap végén. Légiessé teheted világos szürkék, fémek, króm felületek társításával, lágyabbá és barátságosabbá pedig a meleg bézsekkel és drapokkal válik majd. Érdemes tehát megfontolni a rozsdabarna használatát, mely a meghitt, pihentető atmoszférán túl még azért is nagyon előnyös, mert ha matt felületben választjuk, akkor elfedi az esetleges egyenetlenségeket, az apróbb tökéletlenségeket, hiszen nem veri vissza az izzók és a központi lámpák fényét.

Alfalux (Rust)
Fotó: Alfalux (Rust)


3. Burgundi

A vörösnél mélyebb, egy kissé talán komorabb és sötétebb bordó vagy burgundi árnyalatok mégis sokkal élhetőbbek a vörösnél, ha lakberendezésről van szó. “A burgundi egy gazdag, fülledt árnyalat, mely több színnel is jól társítható” - magyarázza Jasmin Reese belsőépítész, a Jasmin Reese alapítója. “Ha szürkével társítod a bordót, akkor múködik a legjobban, vagy az olyan anyagok eklektikus kombinációjával, ahol a sárgaréz, a fa, az üveg és más semleges színek vannak jelen a térben, hogy mellettük a bordó vagy burgundi tónus erősen feltűnik, kiemelkedik az összképből.

Lakáskultúra
Fotó: Lakáskultúra


4. Gombaszürke


Érdemes megfigyelni, hogy 2024-ben majd milyen erős trendet indít el ez a finom és lágy, semleges árnyalat, mint a gombaszürke. Ez a tónus azért is kedvelhető olyannyira, mert a szürkének egy melegebb, meghittebb párja, mégis az időtlen klasszikus neutrálisok közé tartozik, melyekkel minden szín, minden tér, és minden anyag kiválóan passzol.

L’antic Colonial (Figure)
Fotó: L’antic Colonial (Figure)


E felkapott szín gyökerei a természetből erednek, és mivel az előrejelzések szerint 2024 a földszínek éve lesz, ezek az organikus tónusok pedig a nyugodt, csendes, hangulatos környezet iránti kollektív vágyunkat tükrözik. Egy földszínű élettér, legyen az nappali, háló, konyha vagy fürdőszoba - megnyugtatja és harmóniába hozza lelkünket.


Alfalux Venexia
Fotó: Alfalux Venexia


5. Pisztácia


A kellemes pisztácia szín megadja napunkhoz a kellő lendületet, nyugalmat is adhat az ennél mélyebb, erdei tónusok zöldje, mely finoman átível a zsálya zöldjére, a pisztácia gyengédebb, lágyabb tónusára. Ez a harmonikus szín tökéletes egy hálószobában, ahol lágyságot és nyugodt atmoszférát teremt, de éppígy a fürdőben is csodákat tehet az egyszerű, fénytelen falakon - különösen, ha fehérrel és a fa barnáival társítod.


L’antic Colonial (Nazari)
L’antic Colonial (Nazari)


6. Jáde


Az izgalmas drágakő színek, mint az arany, a smaragd vagy a jáde egyes árnyalataival gyakorta találkozhatunk világszerte a lakberendezés, enteriőrtervezés során. Ezek a színek megmutatják nekünk, hogyan is lehet az elegáns ékszer tónusokkal díszíteni, öltöztetni a belső tereket. A drágakövek természetes színei által ihletett halvány kékek, halvány zöldek egyre népszerűbbek, és attól függ, hol és mivel alkalmazzuk, társítjuk őket, attól függően lesz nyugodt, lazító avagy könnyed, légies és élénk a helyiség atmoszférája. A jáde szín használatának tényleg nincs helytelen módja a belsőépítészetben: gyönyörűen passzol minden fehérhez, de a törtfehér, bézs, szürke, barack, rózsaszín, de még a meleg rezes, fémes színvilág, vagy a klasszikus vörös és a fekete is jól mutat mellette. A jáde ad egyfajta puhaságot, hangulatos textúrát, kifinomultságot és még talán egy csepp egzotikumot is belső tereinkben.


Amazonia Jade
Fotó: Amazonia Jade


7. Mézszínek


A selymes és édes méz árnyalatai melegnek és szexinek tűnnek - legalábbis Lucie Ayres, a 22 Interiors alapítója szerint. Kétségkívül hangulatot teremtenek, az általuk hozott hangulat hívogató és gondtalan is egyben. A modern fürdőszobák és konyhák neutrális tónusai mellett igazán üdítően hat egy méz tónusú kiegészítő, dekor, melyet apró cseppeket idéző, részletgazdag mozaik csempékkel kellő eleganciával teremthetünk meg az otthonunkban.


L’Antic Colonial
Fotó: L’Antic Colonial


8. Mélyvörös árnyalatok


A mély, földszín tónusba hajló vörösek újjáélednek a festék márkák között egyre gyakoribb és több ízben elérhető árnyalatok intenzitása miatt. Klasszikus, neutrális színekkel, vagy földszínekkel kombinálva számos helyiségben jól működnek együtt, kombinálhatjuk őket többféle módon is attól függően, hogy az adott térben megnyugtató, harmonikus vagy éppen energikus, lendületes hatást szeretnénk-e elérni. A vöröseket lágyíthatjuk és harmóniába hozhatjuk az elemekkel, hiszen a tűz mellett szépen mutat a fa, a fémek, de a levegő is, az üveg vagy a törtfehér felületek társításával, míg a sötét tónusok keretet, kontrasztot adnak a látványnak.


Marazzy Pottery
Fotó: Marazzy Pottery

9. Napsárgák


Azt láthattuk, hogy már idén, 2023-ban is a sárgák rendkívül divatosak, a színek élénkebb tónusai némi sötétebb kontraszttal megbolondítva akár még monokróm változatban is nagyszerű módja annak, hogy kellően élénk, vidám, napsütötte hangulatot teremtsünk meg belső tereinkben. A fényes, napos és optimista sárga jól együttműködik a telített színekkel, a mintákkal, és a tapétákkal is. Régebben különösen népszerű volt a konyhákban, de még most is legalább olyan hatásos. Ha tartasz tőle, kezdd el kicsiben, csak egy-egy részleten, felületen alkalmazva - a várt hatás, az optimista vidám hangulat biztosan nem marad el. Szürkével kifejezetten harmonikus lesz.

Marazzi
Fotó: Marazzi

10. Intenzív kékek


A kék minden évben előkelő helyet foglal el a színtrendekben, csak mindig egy kicsit más formát ölt, másik arcát mutatja. Annyira ismerős szín, hogy nem ér bennünket meglepetés, hogy évről évre itt van, és vonz minket, hiszen számos trendbe, számos funkcióhoz remekül beilleszthető. Idén a mélykék a legmenőbb trend.


L’Antic Colonial
Fotó: L’Antic Colonial


A lágy és derűs, világosabb árnyalatot, mint például a francia kéket vagy a púderkéket szokták alkalmazni leginkább a nyugodt atmoszféra megteremtésére. A mélyebb kékek, mint az indigó is hangulatos meghittséget, egyfajta mélységet és kifinomultságot ad a tereknek. Ezek a kékek használhatók a kárpitozásban, a függönyök árnyalatain, egy szép selyem tapétán, de a csempék is újszerűek, modernek, és fával, a fa textúráival kombinálva meghitt és otthonos tereket hoznak el számunkra.


Cersanit
Fotó: Cersanit


Még több színre, még több inspirációra, még több különleges látványra vágysz? Szeretnéd, hogy segítsünk megtervezni számodra az álomfürdőszobát a tökéletes, hozzád illő színvilágban? Akkor látogass el hozzánk:
Várunk szeretettel személyesen üzleteink egyikébe, ahol a hatalmas választék mellett kollégáink hozzáértő szakértelmével, tervezőink jó szemével és ízlésével segítjük vásárlásod.
A Palatinus Fürdőszobaszalonok készséges, hozzáértő munkatársai várnak szeretettel, az ország több pontján is. Keresd a hozzád legközelebb eső üzletünket, vagy rendeld meg online!