Édes otthon, vintage álmok: egy elképesztően sokszínű kollekció!

Édes otthon, vintage álmok: egy elképesztően sokszínű kollekció!Vintage stílus, vidéki nosztalgia, wabi-sabi? A régies hatású felületekben, a kopottas textúrák és tónusok szépségében rejlő romantika bizony sokunkat rabul ejt. Ha mindez a sok bájos minta, régi időket megidéző szépség ráadásul korunk legmodernebb csempe technológiájával ötvözve érkezik meg otthonunkba, az lesz ám az igazi öröm! Következzenek hát legújabb kínálatunkból a legnépszerűbb minták, a vintázs hangulatban megálmodott konyha és fürdőszoba szerelmeseinek!


Akár a nagyvárosi, kopottas, régiesen elegáns fürdőszoba enteriőrök elegáns báját, akár a nagyi vidéki konyhájának jól ismert otthonos hangulatát szeretnéd felidézni új vagy megújuló otthonotok bármely helyiségében, a jó hírünk, hogy erre az idén megszámlálhatatlan lehetőség nyílik!

A néhány évvel ezelőtti nagy kedvencünk, a wabi-sabi szépsége után az idei év egyik nagy trendelőrejelzése a francia vintage, francia vidéki stílus, vagyis a provence-i régió bája, mely, ha egyszer valakit rabul ejt, azt talán sohasem engedi el sajátos bűvköréből.

Peronda FS Arles csempeFotó: Peronda - FS ARLES csempe


Az otthonteremtésben ahány ház, annyi egyedi ízlés és igény merül fel. Szerencsére tudják ezt a gyártók is, akik újabban egy adott kollekción belül számos további családot, és azon belül is többféle változatot, színt, mintát vonultatnak fel, elképesztő lehetőségeket biztosítva ezzel a lakberendezéshez.

A Palatinus Fürdőszobaszalonok kínálatában újdonság a spanyol Peronda gyár 37 vintage hangulatú burkolat családból álló FS kollekciója. Amikor először találkoztunk a kisméretű lapokból álló vintázs csempe kollekció számos álomszép kivitelű családjával, nem hittünk a szemünknek!

Peronda FS Sena padlólapFotó: Peronda – FS Sena padlólap


A Francisco Segarra neves tervező által megálmodott elképesztő csempék valamennyi változatát a tradicionális cementlapok, és a wabi-sabi tökéletlen szépsége ihlette. A falicsempék és járólapok egészen széles arzenálja között vannak egyszínű, kopottas hatású felületek, illetve gazdagon mintázottak, olykor színesek is. A dekoratív, kisméretű (általában 33x33-as illetve 45x45-ös) burkolólapokat tervezhetjük falra és padlóra egyaránt.

Izgalmas és újszerű megoldás a kollekció esetében például az álfugás járólap, melynek felületére fuga-helyet nyomtak, azaz vágtak be, ezt ki tudjuk ugyanúgy fugázni, a végeredmény pedig úgy hat majd, mintha egészen kisméretű lapokból állna a burkolt felület.

Francisco Segarra tervezői inspiráció a PerondátólFotó: Francisco Segarra tervezői inspiráció a Perondától

A kellemesen kopottas, korhű vintage hangulat, a lapok kopásának számos különféle változata és mintázata abszolút régi járólap illúzióját kelti, miközben a technológia és a minőség nagyon is a mai, kortárs igényeknek megfelelően, „valódi életre” készült: kopásállóságuk többnyire PEI IV-es, így a lakásban szinte bárhová nyugodt szívvel burkolható, a nagyobb forgalmú konyhát és előszobát is beleértve. Sőt még üzletek, közületek számára is megfelelő, így ha esetleg vállalkozásunkhoz, pl. egy hangulatos vidéki étterem megvalósításához szeretnénk szépséges, korhű, igazi vintázs hangulatot varázsolni.

A 37 családból nézzük most meg azt a tizenkettőt, amelyik minden trendet és hangulatot lefed - a vintázs stíluson belül is. Íme, a mi kedvenceink!

Peronda – FS Mirambel csempeFotó: Peronda – FS Mirambel csempe

 1-2.        Star és Star Lt – csillagok között

Az FS kollekció legnépszerűbb lapjai a Star és ennek újabb változata a Star Lt padlólap család, amelyek csillagmintás burkolatai álomszépen mutatnak a padlón, visszavarázsolnak minket egy idilli, békebeli múltba.  A Star kollekció 6 kellemes vintázs színben elérhető, a feketétől a sárgán át az oxidált vörösig.


Peronda – FS Star padlólapFotó: Peronda – FS Star padlólap

 3.     WABI SABI – a tökéletlenségben rejlő szépség

A wabi-sabi egy olyan izgalmas, egyedi trend, mely a tökéletlenségek kiemelésére, és az ezekben rejlő szépségre összpontosít. Francesco Segarra e filozófia jegyében alkotta meg ezt a kétféle formátumú kollekciót, mely tökéletesen beleillik egy nyugodt, békésen letisztult, régies atmoszférába.

A „Sabi” 45x45 cm-es modelleken a bézs háttéren lévő barna mintát eltolva látjuk, mely kifut a képből. A „Wabi” 33x33 cm-es változat egyszínű, sima, piszkosfehér kopottas hatású kerámia, míg a Wabi Arrow szntén 33x33 cm-es, az előzőnek a mintás változata. Ezeket számos egyedi módon kombinálhatjuk, különböző, egyedi mintázatokat kialakítva a falakon és a padlón.

Peronda - FS WABI-SABI padló burkolatFotó: Peronda - FS WABI-SABI padló burkolat

4.     PORTO – Portó város csorba csempéinek ihletével

A hidegburkolatok sokszínűségében tobzódva már megszokhattuk, hogy egy adott kor, stílus, egy érdekes hangulat vagy a természetes anyagok textúrái megihletik a dizájnereket. Ám amikor egy-egy város, földrész és annak helyi nevezetességei inspirálnak egy adott kollekciót vagy családot, annak mindig nagyon izgalmas hangulata van. Ilyenkor van, hogy magunk is utánanézünk, elmerengünk a különös történelmi emlékeken vagy földrajzi adottságokon.

Francisco Segarra négy új, 45x45 cm-es dizájnját ezúttal a Porto városára oly jellemző sokszínű, csorba csempés homlokzatok és padlók ihlették. Külön említést érdemelnek zöld árnyalatok, amelyek az FS termékcsalád különlegességét teszik teljessé, a kézzel festett kerámiacsempéket idéző ecsethatással.

Peronda - FS Porto padlólapokFotó: Peronda - FS Porto padlólapok

5.     AURORA – mintha a nagyi vidéki házának kiskonyhájába lépnél be újra

4 különböző árnyalatú, 45x45 cm-es egyszínű alapon gyönyörű ornamentikus motívummal díszített vintázs csempe, azokkal a hagyományos motívumokkal, melyeket a művész már gyerekként is láthatott a nagymamája házában. Bennünket is bármikor visszarepíthet az időben, ha erre vágyunk…

Peronda - FS Aurora burkolatokFotó: Peronda - FS Aurora burkolatok

6.     CLAY – ha játékosan izgalmas felületekre vágysz

Segarra a Clay család csempéinél az agyag különböző lehetőségeit kutatja, keresve az építőanyagok és az esztétikus megjelenítés közti kapcsolatot. A 4 lapból álló CLAY sorozat kopottas, barnái és piszkosfehér árnyalatai a vintázs stílus jellegzetes ismertetőjegyei.  A sorozat két lapja a dámajáték táblájának megjelenését idézi, nagy árnyalatvariációkkal. Ennek kialakítása egyaránt alkalmas nagy felületek burkolásához, otthonok belső tereibe vagy kereskedelmi projektekhez. A másik két cementlap virágmintákkal díszített, hangulata tökéletesen alkalmas a meghitt, pihentető környezet megteremtéséhez. Összhangban van a wabi-sabi irányzatokkal – mely az egész FS sorozat legfőbb ihletforrása.

Peronda - FS CLAYFotó: Peronda - FS CLAY padlólap

7.     ROOTS – azaz, vissza a gyökerekhez: egy ikonikus, 50. évfordulóra készült kiadás

Francisco Segarra ezzel a családdal a Peronda gyár gyökereihez tér vissza. Ezzel az 50. évfordulós kiadású új dizájnnal a Peronda Group 2. számú gyártóüzemének eredetét idézi fel. A 45x45 cm-es lapokból álló kollekció mind a négy modelljének valamennyi mintája a cég egy korai időszakát idézik, a design pedig bájt, meghittséget kölcsönöz élettereinknek.

Peronda  - FS ROOTSFotó: Peronda  - FS ROOTS padlólap és csempe

8.     BLUME – régmúltat idéző bájos virágminták

Bájos és egyszerű, szirmos virágmotívumok a klasszikus kerámialapokon, 4 kellemes árnyalatban. Az FS Blume kollekcióval Francisco Segarra tervező és belsőépítész a klasszikus csempék üdítő változatával rukkolt elő. A virágos ihletésű kollekció négy kellemes színének köszönhetően a csempék szinte bármely enteriőrbe beilleszthetők.

Peronda – FS BLUME burkolatokFotó: Peronda – FS BLUME burkolatok

9.     TEMPLE – ha inkább a geometrikus minták egyszerűsége felé húz a szíved

A Temple család egy másik nagyon eredeti dizájn, ahol a kézműves hatású felületen a vonalak szabálytalan geometrikus mintát alkotnak, utánozva az akvarell ecsetvonásait. A kollekció négy különböző színben kapható, melyek mindegyike egy semleges, kopottnak tűnő tereplapból (FS-0) és egy-egy színes geometrikus mintás dekorból áll - fekete, kék, oxid vagy zsálya árnyalatokban rendelhetők a dekorok.

Peronda /TEMPLEFotó: Peronda - FS TEMPLE padlólap

10.  SEA – letisztult nyugalom, a fehér homok és a tenger mélykék árnyalataiban

A Sea sorozat csempéin az innovatív Layer Tech technológiát alkalmazták, hogy véletlenszerű fényes és matt kontrasztokat hozzanak létre egészen finom textúrákkal, melyek dinamizmust kölcsönöznek a lapoknak. A tökéletlen tökéletessége által ihletett kollekció a tenger lényegét tükrözi, mely egyszerre lehet háborgó vagy szelíden simogató. Az indigó és sötétkék színű modell a tenger mély kékjét, a törtfehér változat pedig habját idézi fel. A 33x33-as előre karcolt formátumú csempék gyönyörűen kombinálhatók pl. fa hatású bútorokkal, járólapokkal.  

Peronda /SEAFotó: Peronda - FS SEA csempe

11.  SAJA – kifinomult és művészi: dombornyomott remekmű

A dombornyomott remekmű, az FS SAJA egyik legújabb darabja szintén Fracisco Segerra neves belsőépítész és bútortervező dizájner álomszép munkája, mellyel otthonunk bármely szeglete valódi kis vintázs-ékszerdobozzá válik! Az izgalmas koncepcióban a mintákat egy sor rozsdás fémforma ihlette, melyeket eredetileg mennyezeti gipszlécek formázására használtak. E hagyományos koncepció új, innovatív felfogása teszi a SAJA modelleket igazán eredeti, a csempe piacon egészen egyedülálló szépséggé, melyet két finom árnyalatban választhatunk: fekete és bézs.

Peronda /SAJAFotó: Peronda - FS SAJA csempe

12.  SEATTLE – régies, kopottas fa hatású kerámiák

Az öregített fa hatások, az antikolt hatású mai modern technológiák egy egészen eredeti, újszerű megközelítését láthatjuk itt, melyet szintén a neves belsőépítész, Segarra tervezett, kizárólag a Peronda számára. A 30x30-as lapokon a többféle árnyalatban domborodó faerezett textúra igazán egyedi személyiséget kölcsönöz a végső látványnak.

Peronda /SEATTLEFotó: Peronda - FS SEATTLE padlólap


Neked is megtetszett a vintázs enteriőrök egyedülálló szépsége?  Akkor e heti inspirálónk, a PERONDA FS kollekciója után is figyeld továbbra is levelesládát, hiszen folyamatosan inspirálunk az újabb és újabb szépségekkel, amelyekről élőben nem csak még többet megtudhatsz, de meg is rendelheted, ha ellátogatsz személyesen üzleteink egyikébe, ahol a hatalmas választék mellett szakértő segítséget, profi látványtervezést is kaphatsz!

A Palatinus Fürdőszobaszalonok segítőkész, szakértő munkatársai várnak szeretettel, az ország több pontján is. Keresd a hozzád legközelebb eső üzletünket, vagy rendeld meg online!