Fürdőszobák akkor és most…

Fürdőszobák akkor és most…Nosztalgiázásra hívunk a Lakáskultúra Világnapja alkalmából, melyet az idén június 4-én, szombaton ünneplünk. Ebből az alkalomból most egy rendhagyó kis összefoglalót készítettünk: hogyan alakult ki a mai fürdőszoba, hogyan fejlődött és változott a helyiség funkciója, berendezése és a fürdési szokások a huszadik század első évtizedeitől mostanáig…


Nemcsak a csempék színe, formája, mérete - de a fürdőszoba teljes berendezése, kialakítása is rengeteget változott már csak a 70-es évektől is napjainkra! Ámde ne szaladjunk előre, jöjjön egy rövid kis történeti áttekintés, a lakáskultúra jegyében ezúttal most nem a burkolatok, hanem a fürdőhelyiség kialakulása és berendezése lesz elsősorban terítéken.

Június első szombatján már hazánkban is ünnepeljünk a Lakáskultúra világnapját, 1994 óta. Ez mindig egy kiváló apropó, hogy körülnézzük saját élettereinkben, át- vagy újragondoljuk jelenlegi lakókörnyezetünket.

Elvégre bármilyen méretű, stílusú, kialakítású is az otthonunk – az mindig bennünket tükröz vissza. Nem csak anyagi helyzetünkről, de személyiségünkről, lelkivilágunkról, habitusunkról is nagyban árulkodik.

Biztosan tapasztaltátok már, amikor először látogattok el újdonsült ismerőseitek otthonába, szinte egyetlen szempillantás alatt fel tudjátok mérni az ott élők személyiségét, hiszen azonnal képet alkothattok arról, milyen színekhez, milyen formákhoz vonzódik, milyen hangulatú atmoszférában érzi jól magát, mennyire rendszerető? Inkább a tágas, szabadon hagyott, nagy felületeket kedveli-e, vagy pont ellenkezőleg: minden talpalatnyi helyet kihasznál a lakásban?(Fotó: Femina)

És ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma otthon sem!

Mindannyiunknak megvan az ideális elképzelése arról, hogy milyen lakótérben, milyen környezetben érzi vagy érezné jól magát, milyen számára az ideális otthon, s benne az ideális fürdőszoba.

De legyen bármilyen elképzelésünk, vágyunk is élettereinket illetően – az biztos, hogy a lehetőségeinkhez képest valamennyien törekszünk a szépre, a harmonikusra.

Porcelanosa prémium burkolat
(Fotó: Porcelanosa prémium burkolat)

 
Érdemes nekünk is átgondolni, mi számunkra a tetszetős, esetleg milyen irányban változott a személyiségünk, meg vagyunk-e elégedve jelenlegi otthonunk, s benne a fürdőszoba kialakításával, színeivel, funkcióival?

Hogyan alakultak és mennyiben hatnak ránk a trendek, és mennyit változtak fürdési szokásaink az elmúlt néhány évben?

Apropó, fürdési szokások!


A lakáskultúra világnapján tegyünk közösen egy kis időutazást a múltba: nézzük meg, mennyit változott a világ, mennyit és hogyan fejlődött a lakáskultúra régmúlttól napjainkig, és hogyan jutunk el dédanyáink mosdótáljaitól a kortárs, modern, sőt okos fürdőszoba megoldásokig…

Geberit
Mai, okos fürdőszobai berendezés, okos WC
(Fotó: Geberit)

Volt idő ugyanis, amikor a fürdőszoba megléte, jelenléte egy lakóházban még luxusnak számított…

Nem is kell túl sokat visszautazni az időben, maradjunk csak a közelmúltban, a 20. század elejének Európájában.

Mit jelentett a tisztálkodás ebben az időben, hányszor fürdött egy úri dáma és hányszor egy polgár – amikor a fürdőszoba, mint olyan, még afféle státusz-szimbólumnak számított…

Mi is az interneten kutakodva találtunk rá Dr. Czingel Szilvia kulturális antropológus, muzeológus, néprajzkutató előadására, és az abból készült írásos anyagokba a témában, melynek fókuszában a 20. század eleje és a két világháború közötti időszak tisztálkodási és egyéb életmódbeli szokásai álltak.


korhű fotó a századelő tisztálkodási szokásairól
KÉP: korhű fotó a századelő tisztálkodási szokásairól
(Fotó: DocPlayer, Forrás: MTA Néprajzi kutatóintézete)

„Fedezd fel a tested” – mozgalom: jön a diéta, a sport és a szappan…


Az 1910-es és 20-as években már hazánkban is érzékelhetővé vált az a Nyugat-Európából induló erőteljes szemléletváltás, melynek mottója a „Fedezzük fel a testünket”- szellemében divatba jött a sport és a diéta, majd ezzel együtt kezdett elterjedni a testápolás modern gyakorlata.

A magyar úrihölgyek is előszeretettel forgatták, tanulmányozták a francia és angol életmódtanácsadó-könyveket, irodalmat, s így bennük is feléledt a vágy a púder és a szappan iránt.

Új műfajt köszönhettünk tehát a kereskedelemben is: megjelent a drogériák világa (korábban ugyanis kizárólag a patikákból lehetett hozzájutni a szükséges tisztálkodó szerekhez).

 Az 1910-es években azonban a testápolás még mindig csak abban merült ki, hogy deréktól felfelé mosdottak mindennap, fürdésről azonban csak hetente, vagy kéthetente egyszer lehetett szó – mondván: „a fürdés elpuhítja az embert”.

Fürdés kádban, 1940-ben
KÉP: Fürdés kádban, 1940-ben
(Fotó: Fortepan; Forrása: Dívány magazin
 

Hogyan rendezték be a fürdőt a századelőn, és milyen extrafunkciót látott el például a kád?

Az első fürdőszobának nevezhető tervrajz Jacques François Blondel francia építész tollából indult útjára, még az 1700-as évek közepén. Ő még nem külön helyiséget vizualizálta a fürdőszobát, hanem a hálószobába tervezte be a tisztálkodásra alkalmas berendezéseket.

A fürdőszoba funkciói és berendezése az 1900-as évek végére, de főként a huszadik század első évtizedeire már kezdtek ugyan hasonlítani a maihoz, azonban mind a használat módja, mind a gyakorisága még szó szerint ritkaságszámba ment.

Noha már a Moskovszky – gyűjteményben is fedezhettünk fel fürdőszobát – említi a történész – azonban a 20. század első évtizedeiben még kizárólag a gazdag polgárok tágas otthonainak tartozékaként bukkan fel.

Budapest igényesebb, leginkább belvárosi kerületeinek bérházaiban az 1880-as évektől vált rendszeressé a fürdőszoba-építés, melynek elterjedése azonban a vízvezeték és csatornázás rendszeresítésével, a századforduló utáni években vált gyakorlattá. 1930-ban Budapesten még csak a háromszobás lakások rendelkeztek fürdőszobával, és ez a kiváltság a 20. század első felében végig egy középosztályi privilégium volt.

(Márai könyvekben is olvashattunk igen részletesen arról a 30-as évekbeli kassai polgári lakásban lévő fürdőszobáról, ahol „örök káosz” uralkodott, s valóban: egyfajta lomtárként használták a helyiséget, sok család a málhákat, bőröndöket tárolta a fürdőkádban - amit ugye eredeti funkciójára még igencsak ritkán használtak akkoriban.)

Az 1930-as években a fürdőszobát még elsősorban raktárhelyiségként használták
Az 1930-as években a fürdőszobát még elsősorban raktárhelyiségként használták
(Fotó: Fortepan; Forrás: fmc.hu)


És mi a helyzet a valódi tároló funkcióval a fürdőben: hogyan festett, milyen volt a korabeli fürdőszobabútor?

A legtöbb nagyvárosi lakásban a tízes és húszas években még legfeljebb csak a hálószobában állt egy mosdószekrény egy nagy lavórral – ahol naponta derékig megmosakodtak. Ez volt a mai fürdőszobabútorok őse…

Az általánosan akkorra már minden polgári család házában megtalálható mosdóasztal felszerelését Wohl Janka (az első magyar zsidó származású írónő) így mutatja be:

„A mosdóasztal áll egy öblös nagy mosdótálból, valamint egy kisebből. Az asztalon van egy spongyatartó, szappan és kefetartó. Valamint egy nagy és egy kis vizeskorsó és két pohár. A mosdóasztal alatt van a lábvíz-tál és „medence” a piszkos víznek. Mellette foglal helyet a törülközőtartó.”

Mosdóasztal, a napi tisztálkodáshoz használt felszerelés 1944-ből
Mosdóasztal, a napi tisztálkodáshoz használt felszerelés 1944-ből
(Fotó: Fortepan – Berkó Pál; forrás: Dívány magazin)
 

A fürdőszobabútor szóról - ha meghalljuk ezt a kifejezést - még ma is legtöbbünknek egy beépített mosdóval vagy pultra ültetett mosdótállal ellátott, lábakon álló „mosdószekrény”ugrik be…

Majd később a bútor is beköltözött a fürdőszoba helyiségébe, és falra szerelhető, eleinte kisebb, majd egyre nagyobb tükröt is kapott kiegészítésül.
 

Fürdőszobák az 1970-es évekből
Fürdőszobák az 1970-es évekből
(Fotó: Lakáskultúra)
 

És amíg pár évtizeddel ezelőtt nagyszüleink még megelégedtek egy kis falra szerelt tükrös szekrénykével, melyben a mama az egyetlen hajkeféjét, a papa pedig a borotválkozó holmijait tartotta – addig mára ez a bútordarab is óriási változásokon ment keresztül.

A tükrök egyre nagyobbak, tágasabbak lettek, választhatunk belőlük kedvünkre önálló vagy mögé épített polcos szekrénnyel, vagy különböző módon LED-ekkel, extra világítással felszerelt változatokat – ahogy éppen egyedi igényeink megkívánják.

Fürdőszoba bútor napjainkban - tágas tükörrel és LED-világítással
Fürdőszoba bútor napjainkban - tágas tükörrel és LED-világítással
(Fotó: Noralex)


És persze attól függően, hogy mekkora férőhelyre, tároló kapacitásra van szükségünk, számos variációs lehetőségből tudunk választani ma már az 1-2 fiókos változattól a 3 ajtós, 3 fiókos megoldásokig is akár.

Fürdőszoba bútor napjainkban - tágas tükörrel és LED-világítással
Fürdőszoba bútor napjainkban - tágas tükörrel és LED-világítással
(Fotó: Noralex)

Sok nagycsalád reggeli megmentői: a duplamosdós, dupla tükrös fürdőszobabútorok

A 70-es évekből indult el mondhatni a „high-tech” korszak mai iránya – és nem csak a fürdőszoba vonatkozásában!

Ez az időszak igencsak mozgalmas volt: A NASA megépítette az űrrepülőt, feltalálták a mikrochip-et, és először izgulhattunk Luke Skywalkerért…

A világ tehát nagyot fordult a modern és a high-tech irányába.

A hetvenes évek Európájában olyan eszmék láttak napvilágot, mint a szabadság, az önmegvalósítás vagy a feminizmus. Ezek persze kihatottak az élet valamennyire területére – mely alól a fürdőszoba sem volt kivétel.

Új anyagok, új formák, új technológiák jelentek meg a belsőépítészetben – a fürdőszobákban ezen belül a leginkább szembetűnő változás a lépcsős burkolás mellett a dupla mosdók megjelenése volt - megteremtve a reggel munkába induló családoknak a lehetőséget, hogy akár ketten is használhassák egyszerre a fürdőt.

KÉP: dupla mosdós, modern fürdőszobabútor
KÉP: dupla mosdós, modern fürdőszobabútor
(Fotó: Cersanit Stone)

Ekkor változott meg a fürdőszoba szerepe is…

Megjelentek az élénk színek, a dekorációk: a fürdőszoba itt már puszta funkcionalitásán túl élhető, teljes, önálló élettérré vált.

Nemcsak a rendezettség és az exkluzív látvány, de a kényelem fokozása, sőt a különleges, személyre szóló kényeztetés is a mindennapjaink része lett. A gyártók egyre inkább az esztétikum és a funkcionalitás harmóniájára törekedtek.

Ennek egyik jelentős mérföldköve pl. a Hansgrohe Selecta – az első kézi zuhany, melyen változtatható lett a vízsugár erőssége.

Azóta pedig már különböző fej- és masszázszuhanyok, esőztetők közül válogathatunk kedvünkre, akár személyre szabott, egyéni beállításokat is elmentve okos berendezéseinken.

Hansgrohe esőztető masszás-zuhany
Hansgrohe esőztető masszás-zuhany
(Fotó: Hansgrohe Kroma)

Az exkluzív kényeztetés persze nem csak a testünknek, de szellemünknek is jár…

Mentális pihenésünk számára is rendkívül fontos helyszínné vált mára a fürdőszoba, ahol csendben elvonulhatunk egyedül lehetünk a világ zajaitól, vagy akár a családunk elől egy kicsit.

Nem véletlenül lettek az idő előrehaladtával egyre letisztultabbak, egységesebbek és rendezettebbek a terek: a zárt polcok és a monokróm színek, az egységes kiegészítők mind-mind ezt a célt szolgálják.

A fáradt, monitort bámuló szemeink számára is kellemesebbek, finomabbak lettek az árnyalatok és a fények, ami pedig a színeket illeti, a természet tónusait alkalmazzuk előszeretettel – mint a meleg földszínek, barnák, bézsek, olivák, vagy az okker, a vanília, de a hűsítő menták és türkizek, sőt a bájos égszínkék tónusok is egyre nagyobb trendnek örvendenek burkolatainkon.

Marazzi Khroma
(Fotó: Marazzi Khroma)

 
A városi ember számára - aki egyre ritkábban jut ki manapság a négy fal közül a természetbe – egyre fontosabbá vált, hogy belső tereiben is természetes anyagokkal, textúrákkal vegye körül magát.

Porcelanosa prémium burkolat
(Fotó: Porcelanosa prémium burkolat)


Megjelentek a fa hatású burkolatok, a kő és textil hatású csempék, járólapok.  

A környezettudatosság és az extra higiénia szintén létfontosságú napjainkban. Ez is mind megmutatkozik a fürdőszoba teljes berendezésében: a csempék gyártási technológiája, a szállítás, az újrahasznosítás fontossága a gyártásban, még inkább a vízpazarlás mérséklése, az intelligens, termosztátos és extra funkciókkal ellátott csaptelepek lehetőségeivel.

Mindez persze magával hozta a kifinomult személyes terek és a luxus iránti igényünket, így nemrégiben felütötte fejét az elegáns SPA fürdőterekre hajazó, szobahatású fürdőszoba berendezés trendje is, párhuzamosan a még mindig futó minimállal, vagy a régi értékek felértékelődésével újra reneszánszát élő vintázs és vidéki stílusú fürdőszoba hangulattal.

Aparici / Gatsby burkolatok
(Fotó: Aparici / Gatsby burkolatok)

És ez még közel sem minden!

Ha többre is kíváncsi vagy, akár a stílusokat, a mai trendeket, illetve lehetőségeket illetően, vagy Te is szeretnél hasonlóan szép, harmonikus fürdőszobát és egyedi kényeztető megoldásokat az otthonodba – mint amikről itt láthattál-olvashattál –, akkor látogass el hozzánk személyesen üzleteink egyikébe!

A Palatinus Fürdőszobaszalonok szakértő munkatársai mindenben a segítségedre lesznek, nemcsak a fürdőszoba, hanem a konyha, és a terasz kapcsán is számos remek megoldást, terméket találsz meg nálunk…


A cikkhez felhasznált források:
eletmod.transindex.ro -   Hol és hogyan fürdött a pesti polgár a századelőn? (Dr. Czeizel Szilvia)
divany.hu - Heti egyszer majd naponta: Fürdés és fürdőszoba a magyar háztartásokban
fmc.hu - Ezt sosem hitted volna! 5+1 érdekesség a száz évvel ezelőtti tisztálkodásról
Stylemagazin - a 70-es évek fürdőszobái 3 kontinensen
epiteniakarok.blog.hu – Divatoktól a praktikus tanácsokig
femina.hu – 8 mutatós és igazán kreatív tárolási ötlet fürdőszobákba (kép)
+ saját ötletek, gondolatok, stílusismeretek a kortárs résznél