Hidegburkolat kontra melegburkolat: mikor, melyiket, hová? - 2. rész hidegburkolat, fa és laminált parketta!

Hidegburkolat kontra melegburkolat: mikor, melyiket, hová? - 2. rész hidegburkolat, fa és laminált parketta!A vinyl burkolatok után sorozatunk 2. részében most a hidegburkolatok, illetve a fa és laminált parketta előnyeit és hátrányait vizsgáljuk meg, illetve hogy melyik helyiségbe, melyiket érdemes kiválasztani!


A  laminált parketta – még mindig napjaink legnépszerűbb melegburkolata


A legtöbb embernek még mindig a laminált padló jut elsőként eszébe, ha melegburkolatról van szó. Igaz, ezek között kevés a vízálló (100%-ban vízálló laminált padló talán még nem is létezik), inkább csak páraállóak vannak, így a fürdőszoba terébe kevésbé, a lakószobákba viszont annál inkább ajánljuk. Hosszú élettartamú, ellenáll az UV-sugárzással szembeni elszíneződésnek, klikkes rendszerének köszönhetően könnyen burkolható, szép, dekoratív, kellemes, meleg, ergonomikus járófelülettel rendelkezik.

Laminált padlóval növelhetjük otthonunk kényelmét, komfortérzetét: a különböző alátétek alkalmazásával csökkenthető például a zajszint, növelhető a hangszigetelés, kiküszöbölhető a lépészaj – ez különösen az emeleti, tetőtéri szobákban és a gyerekszobában lehet fontos.HARO laminált parketta
(Fotó: HARO laminált parketta)


Mivel a laminált padló könnyen kezelhető, higiénikus, könnyedén tisztán tartható, így allergiások számára is ajánlott.

Tartós, kopásállóságát illetően több fokozattal is rendelkezik – azonban az tény, hogy annyira nem tartós és sokoldalú a felhasználása, mint a vinyl padlóé, és nem is 100%-osan vízálló, ami abból adódik, hogy nem műanyag.

Tudtad például, hogy a laminált padló 90%-ig természetes, valódi fából van?Egger parketta
(Fotó: EGGER laminált parketta)


Persze, ez nem a szó szoros értelmében vett fa deszkát jelenti, hanem egy fa őrleményt, ami abszolút környezetbarát és természetes! Ez az egyik legnagyobb érv a laminált padló mellett, és persze a valódi fa parkettához viszonyított kedvezőbb, barátibb ára.

Az extrudált faőrlemény alkotja a nagy szilárdsággal bíró HDF réteget (ez általában 850-890 kg/m3 sűrűségű), majd erre a rétegre kasírozzák fel a dekorréteget, mely ma már nagyon változatos mintákkal kerül forgalomba. Ez többnyire fa és kő hatású, de létezik egyszínű, vagy egyéb mintás is.HARO vízálló laminált parketta
(Fotó: HARO vízálló laminált parketta)


A legnépszerűbb azonban még mindig a fa textúra, melyből a laminált padlók felületén is millió féle változat létezi. A különböző modern textúráktól kezdve a vintázson, a lofton, a hajópadlón át, a festett fáig óriási a választék - felületben, színben, mintázatban és stílusban is. Ha a természetes stílust választjuk, akkor ma már egészen élethű, autentikus megoldások állnak rendelkezésünkre!

A német HARO gyár például a valódi fák felületeit fotózza le, majd kasírozza rá a laminált padlók dekorrétégére. A nagy felbontású, élethű fotóknak hála, ezután alig lehet megkülönböztetni őket a valódi fától.


HARO laminált parketta
(Fotó: HARO laminált parketta)

Természetesen a dekor réteget minden laminált padló esetében egy védőréteg, védő fólia követi, amely egy melamin-akril bevonat, s ez biztosítja a felület védelmét a külső behatásokkal szemben, mint a víz, a dörzsölődések, vagy az apróbb horzsolások, karcok. Ennek a fedőrétegnek vastagsága és összetétele határozza meg a padló kopásállóságát – mely változó lehet. Függ a termék minőségétől is természetesen, de attól is, hogy melyik helyiségbe tervezte és ajánlja a gyártó.

Épp ezért, ha laminált padlót szeretnénk, érdemes azt szaküzletben megvásárolni, ahol szakképzett értékesítők tudnak majd segíteni nekünk annak függvényében, hogy hová, milyen forgalmú helyiségbe, élettérbe, milyen időtartamra szeretnénk azt választani.


A valódi fa parketta – a legdrágább, de a legtermészetesebb melegburkolat


Anyaga egyszerű: valódi tömörfából készül. A szalagparketta (készparketta) 100%-ban fa, gyönyörű, felületi mintázatát a különböző fafajták változatos erezete adja. Stabil, mérettartó – ezt a tulajdonságát a két- vagy háromféle összeragasztott rétegnek köszönheti, melyek egymásra merőleges szálrendezéssel kerülnek egymásra.

Felületi kezelésüket illetően többféle is létezik: a lakkozott, az olajozott, vagy az olajos-viaszolt réteggel már a gyárban ellátott változatok.

HARO laminált parketta
(Fotó: HARO fa parketta)


Előnyei vitathatatlanok! 100%-ban természetes, egészséges, semmi mű nincs benne. A valódi fa természetes szépsége, értékállósága, meleg tapintása, a lépéskomfort, hogy többször is felújítható (akár 30 éven át) és a lerakás után azonnal használatba vehető – mind-mind mellette szólnak.  Hátránya talán csak az, hogy a valódi fa nem vízálló, nem szereti a vizet, felpúposodhat – bár ma már ennek kiküszöbölésére is számos különleges technológiát fejlesztettek ki a gyártók.

Másik hátránya lehet a borsos ára – bár, aki ragaszkodik a természetességhez, és hosszú távra tervez, illetve nem tud mást élképzeni otthona burkolatának, csakis az élőfát, az nyilván máson fog inkább spórolni.

HARO fa parketta
(Fotó: HARO fa parketta)

Hidegburkolatok – a legsokoldalúbb felhasználás, belső és külső tereken egyaránt


Hidegburkolat megnevezéssel azon anyagokat jelöljük, melyeket kőzetekből, illetve azok keverékéből állítanak elő. Leggyakoribb fajtái: a csempék, járólapok.  

Marazzi hidegburkolat
(Fotó: MARAZZI hidegburkolat)

 
A hidegburkolás során a szakemberek keményebb és ridegebb felületű anyagokat alkalmaznak – a melegburkolat anyagai lágyabb és melegebb járófelületet eredményeznek. Viszont tartósságukat, terhelhetőségüket illetően már nem annyira strapabíróak mint a hidegburkolatok.

Míg a melegburkolatokat inkább csak a lakószobákban használjuk legtöbbször, a hidegburkolatok ezzel szemben már az extrém nagy terhelésnek kitett, nagy forgalmú közösségi terek, vizesblokkok, külső helyiségek, kertek, teraszok, vagy épületeink homlokzatainak burkolására is tökéletesen alkalmasak. Időtállók, és tökéletesen ellenállnak a külső környezet igénybevételével szemben is, mint az extrém hőingadozás, a csapadék, a jég, szél, vagy az erős napsütés.

Porcelanosa hidegburkolat
(Fotó: PORCELANOSA hidegburkolat)


A hidegburkolatok a nevükből is adódóan erősebbek, ellenállóbbak, de hidegebb tapintásúak.

Ám attól, hogy a megnevezésük hidegburkolat, és az anyag is ténylegesen keményebb, még nem kell feltétlen rideg hatást keltenie!

Napjainkban az elegáns kőlapok, csiszolt márvány mellett a meleg és otthonos fa hatású járólapok elképesztően széles választéka áll a rendelkezésünkre. És ha egy hajópadló hatású kerámiaparkettát padlófűtéssel kombinálunk, akkor a hideg hatásnak nyoma sem marad!


Marazzi Treverkfusion hidegburkolat
(Fotó: Marazzi Treverkfusion hidegburkolat)


Mindent összevetve, otthonunk burkolatainak kiválasztása nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk!

Az időtállóság, az évtizedekre szóló extrém magas kopásállóság, a vízállóság, a szinte korlátlan élettartam a hidegburkolatok/ greslapok vitathatatlan előnye.

A legjobban akkor járunk tehát, ha a helyiségek használatától függően kombináljuk a burkolattípusokat. Ahol a helyiség forgalma, terhelése és az időjárás megkívánja, ott hidegburkolatot válasszunk. A lakóterek kisebb forgalmú szobáiba, ahol fontos a lágyabb érzet, a puhaság, a csendes léptek, ott pedig melegburkolatban gondolkodjunk.

EGGER parketta
(Fotó: EGGER parketta)


Szeretnél Te is még több segítséget, inspirációt, tervezési ötletet, ami a burkolatokat és a burkolást illeti? Esetleg szakértő segítségre volna szükséged a választáshoz? A Palatinus Fürdőszobaszalonok kedves, hozzáértő munkatársai várnak szeretettel, az ország több pontján is, ahol fürdőszobád megtervezéséhez akár 3D Látványtervezési szolgáltatásunkat is igénybe veheted!