Itt a tavasz - irány a terasz

Itt a tavasz - irány a teraszhidegburkolattal nemcsak a fürdőszobát, a konyhát vagy a nappalit boríthatjuk be, hanem a kültéri felületeket, a teraszt, a medence környékét, a kerti sütögetőt, a járdát, vagy akár a nyári konyhát is feldobhatjuk a legstílusosabb, és legsokoldalúbb módon kihasználható modellekkel. A szebb, látványosabb kertben, teraszban még több örömünket leljük majd!


Rondine Valeria teraszkő
Azt mindannyian tudjuk, hogy a burkolat jó minősége és tartóssága mellett legalább olyan fontos annak esztétikai szerepe, hiszen ez jelenik meg a legnagyobb felületeken, a padlón és a falakon. Kültéren, azaz a kert, vagy a terasz esetében pedig a talajon tűnik leginkább szembe. Éppen ezért, látványra sem mindegy, mivel is burkolunk odakint!
Nézzük is a gyönyörű, stílusos példákat, teraszaink burkolásához!

1. Kint és bent – avagy, amikor a nappali folytatása, meghosszabbítása a terasz

Ami a stílust és a dizájnt illeti, még mindig nagyon erős trend a természetes anyagok és mintázatok követése – mint például a kő, vagy a fa textúrák megjelenése – akár a kültéri burkolatok felületein is.

Porcelanosa Ascot kültéri padlólap

(Fotó: Porcelanosa Ascot)

Külső-belső élettereink jó, ha egymással is összhangban vannak, éppen ezért nem ritka manapság a szinte egybefüggő, egymás folytatásaként létező nappali-terasz kapcsolat, amely igazán szép, harmonikus teret alkot.
A kint és bent álomszép egysége, tökéletes harmóniája jelenik meg ily módon, ehhez pedig célszerű olyan burkolat megoldásban gondolkodni, amely egyszerre nyújtja a belső terek lágyságát, otthonos melegségét, ötvözve a külső terek igényeihez igazodó tartós, kopás- és időjárásálló tulajdonságokkal.
A meleg hatású, finoman megmunkált, fa erezetű, kültéri lapokat ma már egyre nagyobb választékban, színárnyalatban, méretben és stílusban vásárolhatjuk meg. A Porcelanosa Ascot elnevezésű szépséges padlólapja ideális lehet a natúrabb, rusztikusabb, vidéki stílusú otthonok teraszaira.  
A Marazzi Treverkheart fa hatású kültéri hidegburkolat, finomabb erezete, modernebb mintázata és játékos formai kialakítása miatt a letisztultabb, modernebb városi otthonokba illik.

Marazzi treverkheart kültéri padlólap

(Fotó: Marazzi Treverkheart)

Természetesen számtalan fa hatású kültéri burkolat közül válogathatunk.
Sokak kedvence a kő és a beton hatású kültéri burkolat, melynek legszebb darabjaiból szintén mutatunk egy kis ízelítőt!

2. Kő és beton hatás – a minimál, urbánus életterek szerelmeseinek

A kő, illetve beton textúrákat imitáló burkolólapok, nemcsak a beltéri járólapok - a nappali, konyha, vagy fürdőszoba - padlóin mutatnak jól!
Ma már ebből is ízlésünknek megfelelően számtalan stílust, látványvilágot teremthetünk meg külső tereinkben!
A letisztult, nagyméretű, sima felületű, de anyagában textúrált burkolólapokkal nagyon izgalmas térhatást érhetünk el – a jó hír pedig, hogy ezeknek is a legtöbbje burkolható kül- és beltérre, sőt falra és padlóra is!

Cerrad Fiordo kültéri padlólap

(Fotó: Cerrad Fiordo)

Az urbánus stílus egyik jellemző kedvence, a beton hatású burkolatok ridegsége, kellemesebbé, otthonosabbá tehető, ha némi csavart, meleg kontrasztot viszünk a látványba. Ilyen lehet a fenti képen látható Cerrad megoldása, ahol a szürke nagyméretű burkolólapok nyújtotta atmoszférát némi fával, és meleg fényekkel tették meghittebbé.
Egyszerűbb, de legalább olyan hatásos megoldás, ha teraszunkon a nagyméretű simább lapokat kisebb, rusztikusabb felületű kőfallal kombináljuk.
Ezt akár ugyanattól a gyártótól, ugyanabból a kollekcióból is beszerezhetjük, így a burkolatok színe, árnyalata, textúrája teljesen azonos is lehet, ezzel megteremtve az egységes látványt a külső térben – mintha csak egy modern kültéri nappaliban időzhetnénk. Ilyen egységes kollekciót alkot a Rondine gyár Asiago 3D térhatású, kültéri falburkolata, a Valeria térkövekkel és a Le Cave kültéri lapokkal.

Rondine Asiago 3D kültéri burkolat

(Fotó: Rondine Asiago 3D)

Romantikus vagy vidéki kertek, teraszok látványához igazán jól illenek a kisméretű térkövek, a macskakő-hatás, mely mostanság újra nagy reneszánszát éli. Újdonságot és kreativitást vihetünk ennek megjelenésébe is, ha egy-egy eltérő színű mintával megbolondítjuk.

Rondine Valeria teraszburkolat

(Fotó: Rondine Valeria)

3. 2 cm vastag burkolatok, mobil járdakőként?

A kültéri burkolólapok egyik legkedveltebb innovációja a 2 cm vastag kőlap ugyan már nem új, hiszen egy-két esztendeje biztosan betört a piacra, de népszerűsége, éppen mobilitásának és sokoldalúságának köszönhetően, azóta is töretlen.

Rondine La Cave járdalap

(Fotó: Rondine La Cave)

Ami a legjobb benne, hogy akár közvetlenül a fűre is lerakhatjuk, rögtönzött kerti út gyanánt, amit – ha például, jövőre újraterveznénk a kert elosztását – bármikor felszedhetünk, és ismét lepakolhatjuk a lapokat, szinte bármilyen formában, irányban, térhatásban – akár még lépcsőként is felhasználva.

Supergres H24 kültéri padlólap

(Fotó: Supergres H24)

A 2 cm vastag kőlapok tökéletesen bírják a strapát, hiszen komoly műszaki paramétereiknek köszönhetően, valamint a súlyukból, vastagságukból adódóan nem kell alájuk burkolni, alábetonozni a kerti útként funkcionáló lapoknak, azok önmagukban is tökéletesen helytállnak.

Supergres Lakestone kültéri padlólap

(Fotó: Supergres Lakestone)

Sőt, ezt a mobilitást még akár a teraszon is alkalmazhatjuk, nem csak a gyepen: Külföldön ugyanis már gyakran alkalmazzák ezt a burkolattípust úgy is, hogy tavasszal leburkolják vele a teraszt, majd a tél közeledtével felszedik, s jövő tavasszal újra lerakják. Teszik ezt abból az előrelátó megfontolásból, hogy a komolyabb fagyok beálltával, még véletlenül se fagyjanak fel a lapok. Ez pedig minden további nélkül megtehető, ugyanis ezek a 20 mm-es kültéri burkolólapok egy sima alapra (akár betonra, akár kavics zúzalékra) is lerakhatók, nem muszáj ragasztani őket, ezáltal pedig bármikor felszedhetők, majd újra letehetők.
Ez a megoldás akár a költözőknek is szuper lehet, ha magukkal szeretnék vinni az új házba is ezeket a szépséges lapokat.
Ilyen lapok elérhetők a Supergres több kollekciójában is. Például az ART kollekció 2 cm vastag lapjai közül a Tobacco árnyalat kellemes, füstös, dohány árnyalatával a vintázs hatású kertekbe is tökéletesen beleillik.

Supergres Art T20, Tobaco kültéri padlólap

(Fotó: Supergres Art T20, Tobaco)

Ha tetszettek ötleteink, és szívesen megnézné termékeinket élőben is, akkor ne habozzon személyesen is ellátogatni hozzánk, hiszen a Palatinus Fürdőszobaszalonok kínálatában több mint 200 világszínvonalú gyártó változatos termékpalettájával, és hozzáértő, felkészült értékesítő munkatársakkal találkozhat.
Addig is, weboldalunk blogján számos remek tippet, inspirációt talál otthona bármely helyiségének kreatív és egyedi burkolásához, vagy akár a fürdőszoba komplett berendezéséhez!