Különleges konyhák, különleges burkolatok

Különleges konyhák, különleges burkolatok

konyha 


A modern hidegburkolatok nem csupán a nagyméretű óriáscsempékből állnak: az egészen kis méretű szépségekkel, különleges színek, formák, mintázatok sokaságával találja magát szembe az, aki ma a konyha burkolására készül. Ezúttal – a teljesség igénye nélkül - 4 igazán kreatív stílust, izgalmas irányt mutatunk be.


Konyha csempe

Akár a fürdőszoba, akár a konyha, vagy az előszoba burkolásához keresünk csempét, járólapokat - a különleges térhatások, az egyedi látványvilág legalább olyan fontos, mint a burkolat tartóssága.
Ami pedig a stílust és a dizájnt illeti: nemcsak a nagy méretek, a modern kő hatású vagy fa mintázatú lapok hódítanak. A kisebb méretek, a mázas csempék, és a színes, különleges formájú burkolatok ugyanis nagyon jól kombinálhatók, így ha egyedi megjelenést szeretnénk, nagy segítségünkre lesznek.  
Nézzük, hogyan gondolkodjunk ezekben – ha ezúttal a konyha burkolása a cél…

Equipe Babylone csempe

(Fotó: Equipe Babylone)

1. Urbánus, trendi konyhába kisméretű csempékkel és látványos burkolással

Ha szeretjük a színeket, az egyedi megjelenést, ugyanakkor nem ragaszkodunk a nagyméretű lapokhoz, sőt kifejezetten szeretjük az kisebb méretű lapok adta kreatív lehetőségeket, akkor az Equipe gyár termékei hamar a kedvencünkké válnak.
Az 1999-ben alapított gyár mottója, hogy a nagyszerű minőséget párosítja kis mérettel. Kezdettől a kisméretű, kézműves falicsempék gyártására specializálódott és a dekoratív látványt szem előtt tartva hozza létre különleges kollekciót.
A falicsempék mellett a járólapok mérete is lehet kisebb. Ha hosszúkás téglalap formát választunk, akkor különböző izgalmas lerakási módozatok közül választhatunk, pl. lehet téglaszerű a megjelenés vagy a parkettázásból ismert halszálka mintájú is.
A kisebb előszobák, az étkező, a konyha, vagy a fürdőszoba burkolásában is gondolkodhatunk ezzel a kis méretű, ám kiváló kivitelben készült megoldással.

Equipe Crackle csempe

(Fotó: Equipe Crackle)

Alaposabban szemügyre véve a mázas greslapok a felületét, láthatjuk, hogy többféle mázas technológiát, több különböző textúrát is alkalmaznak a gyártók. Mi pedig kedvünkre válogathatunk a csúszásmentes, matt, fényes, vagy enyhén barázdált felületek közül.
A legújabb trend a visszafogott földszínek, fáradt pasztell tónusok önálló vagy akár egymással kombinált megjelenítése a padlón és falakon. Ezekhez remekül illenek a fa, vagy fa hatású, és a fekete-fehér bútorok, berendezési tárgyak.

Equipe Kromatica Rose burkolat

(Fotó: Equipe Kromatica Rose)

Egy-egy ilyen pasztell megoldást egymással is bátran kombinálhatunk, vagy otthonunk élettereit, az egyes funkciókat is elválaszthatjuk egymástól a különböző színekkel, árnyalatokkal: mi lenne, ha a konyha tere friss eperszínben, míg a fürdőszoba a hűsítő nyári menta tónusaiban pompázna?

Equipe Kromatica Mint burkolat

(Fotó: Equipe Kromatica Mint)

A Kromatica látványos és sokoldalú kollekció, ugyanakkor rendkívül praktikus is: hiszen mind a falra, mind pedig a padlóra éppúgy burkolható, emellett pultokat, oszlopokat, beugrókat vagy akár egy épített zuhanyzót is könnyűszerrel megtervezhetünk ezzel a magas minőségű, könnyen lerakható, és felettébb látványos formákban, színekben kapható kollekcióval.

Equipe Kromatica burkolat

(Fotó: Equipe Kromatica)

2. Rusztikus, vidéki stílusú konyha modern, fényes, mázas csempékkel!

A konyhai burkolatok anyagukat, méretüket és formájukat tekintve is számtalan félék lehetnek. Egyszerre divatos az egy darabból álló, egészen nagyméretű óriáscsempe, és a kisméretű, 10X10-es négyzetes csempe, melyeket inkább kézműves jelleggel, felülettel, és egy kollekción belül akár többféle árnyalatban is megtalálhatunk. Ha pedig elég kreatívak vagyunk, miért is ne keverhetnénk, kombinálhatnánk ezeket egymással?
A nyíl formájú csempe variációk egyszerre hagyományőrzőek és modernek, szinte minden stílusba könnyedén beilleszthetők – a konyhabútor jellege, kivitele fog dönteni a stílust illetően.
Ha inkább az egyszínű, egynemű, modernebb látvány mellett döntenénk, ezt is feldobhatjuk például két különböző kollekció vegyítésével is: elvégre, ha a méret és az árnyalat azonos, miért is ne variálnánk a mattot a fényessel?

Equipe Arrow & Ape Switch burkolat

(Fotó: Equipe Arrow & Ape Switch)

A nyíl formájú hexagon igazán látványossá, karakteressé varázsolja majd a konyhát, de itt a mesésen romantikus Equipe Artisan Rose Mallow, melyet fényes felületével a kisebb méretű, rusztikus vagy vidéki stílusú konyha enteriőrökbe ajánlunk.
A csempe a maga 13,2X13,2 cm-es méretével igazán praktikus és egyszerű burkolást tesz lehetővé, hagyományőrző megjelenését, egyszerű, fényes, rusztikus látványát pedig könnyen megkedvelheti még az is, aki eredetileg valami egészen másféle stílusvilágban gondolkodott…

Equipe Artisan Rose Mallow csempe

(Fotó: Equipe Artisan Rose Mallow)

A mázas csempék, rusztikus burkolatok színe és mintázata akár egészen meglepő is lehet: modernitását éppen a különleges szín- és formaválasztékának egyedisége és sokoldalúsága adja.
Az Equipe Artisan, a La Riviera vagy akár más kisméretű mázas csempe ideális választás, ha majolika vagy zellige jellegű burkolást szeretnénk a konyhában vagy a fürdőszoba térben.

Equipe La Riviera Blue csempe

(Fotó: Equipe La Riviera Blue)

3. Organikus fa hatású burkolatok különleges mintázatokkal!

A konyhai burkolatok mérete, formája, alakja is mind-mind változó, ahogy a szerves fából készült, organikus (jellegű) kollekciók is. A természetes fát élethűen megjelenítő Organic Wood kollekció kiváló paraméterekkel rendelkező lapjai hihetetlenül tartósak, csúszásgátló felületük jól alkalmazkodik mind az otthoni, mind a kereskedelmi felhasználáshoz. Halszálka vagy ofszet minta szerint burkolva még inkább visszaadja az eredeti élőfa parketta látványát - így tökéletes azok számára, akik értékelik a klasszikus stílust és az időtlen dizájnt.

Cersanit Organic Wood padlólap

(Fotó: Cersanit Organic Wood)

A fa hatású burkolatok mintázata évről évre fejlődik, változik, mindig egyre tökéletesebb. Az élethű látványt a valódi fa erezetre szinte megszólalásig hasonlító felületeket, textúrákat ugyanakkor szezonról szezonra megbolondítják a tervezők valami extra kis újítással is.

Cerrad Tromoto padlólap

(Fotó: Cerrad Tromoto)

Míg korábban a különböző, modern tónusok, színeffektek voltak divatosak, utána pedig a grafikus, elnagyolt minták, - ezúttal az egyedi kombinációkon, mintákat megjelenítő elrendezésen van a hangsúly.
Bátran keverjük, játszadozzunk egy-egy kollekción belül a különböző tónusokkal, árnyalatokkal, színekkel, és használjuk ki kreatívan a lapok méreteihez illő szokatlanabb burkolási irányokat, módozatokat - egyedi és megismételhetetlen tereket, látványt létrehozva ezáltal.

Cerrad Tronella padlólap

(Fotó: Cerrad Tronella)

4. Krémes finomságok – extra textúrák, 3D hatások, finom, nemes anyagok!

A konyhai burkolatok az új, 2020-21-es trendeknek megfelelően aprólékos mozaikos jelleget képviselnek, de inkább csak hatásukat tekintve. Nem kifejezetten ajánlják ma már a mozaikot, hisz nem a legcélszerűbb betervezni a konyhapult fölötti falra, ahol közvetlenül érintkezhet a főzés közben ráfröccsenő étellel, melyek akár a fugát is megszínezhetik. A takarítás pedig a sok fúga hézagot kiadó mozaikkal jóval nehezebbé, körülményesebbé válik.  
Azonban az aprólékosan kidolgozott látványt a gyönyörűen megmunkált, míves, textil- vagy csipke hatású felületek részletgazdagságát nem kell mellőznünk:  a spanyol Porcelanosa Marbella kollekció például a klasszikus mozaikhatást adja vissza számunkra romantikus, hagyományőrző stílusban, a legmodernebb, igazán strapabíró anyagokkal,  kortárs technológiával kidolgozva.  

Porcelanosa Marbella csempe

(Fotó: Porcelanosa Marbella)

Egy igazi „krémes finomságot” láthatunk például a Cersanit Shiny Textil kollekciójában, mely lehetővé teszi, hogy stílusos, pihenésre tervezett fürdőszobát, vagy egyedi, ínycsiklandó konyhát alkossunk. A meleg krém és bézs szín, egy egészen finom csempe textúrával - egy kellemes homokos tengerpart vagy egy isteni krémes finomság érzetét kelti.
A kollekció egyébként élénk, univerzális színű csempékből áll, melyek megfelelő megvilágításnál finom rosegold csillogásban játszanak. Ily módon a belső tér egyedi és kissé romantikus jelleget nyer. Az alaplapok stílusához, látványához illeszkedő, tükrös rézszínű csíkok és greslapok hangulatos, bájos belső teret hoznak létre a kellemes kikapcsolódásunk élményéért egy-egy mozgalmas nap után.

Cersanit Shiny Textile csempe

(Fotó: Cersanit Shiny Textile)

A főzőlap vagy a mosogató fölötti falfelületre gyakran ráfröccsen a leves vagy az olajos szószok, pörköltek szaftja, melyet egyrészt nehéz eltávolítani a fuga rések közül, ezért ide is fontos, hogy strapabíró burkolatot válasszunk!
A Porcelanosa HIGHKER kollekciójának nagy formátumú, 120X120cm-es kerámia lapjai agyagból, homokból és földpátból állnak, ez az összetétel teszi e járólapok és fali csempék anyagát, szerkezetét ellenállóbbá és tartósabbá. További, szintén fontos tulajdonsága e padlólapoknak a csúszásgátló technológia, mely nagy előnyt jelent mind az előszoba, mind pedig az olyan vizes blokkok esetében, mint amilyen a konyha és a fürdőszoba.
Porcelanosa Nantes burkolat

(Fotó: Porcelanosa Nantes)

Ha még több ötletet, inspirációt szeretnél a konyha vagy a fürdőszoba burkolásához látogass el hozzánk személyesen!
A Palatinus Fürdőszobaszalonok több mint 200 világszínvonalú gyártó, változatos termékpalettáját kínálja. Igényelje 3D Látványtervezési szolgáltatásunkat hozzáértő, segítőkész kollégáinktól álomkonyhája, vagy az álomfürdőszobája megvalósításához!