Lakberendezési és burkolat trendek 2023

Lakberendezési és burkolat trendek 2023Otthonunk és benne a fürdőszoba helyiségének atmoszférája ma már legalább annyira fontos, hiszen itt kezdjük majd itt fejezzük be a napot. Bár az enteriőrök berendezésének látványát, színeit, hangulatát és dekorációit egyéni ízlésünk, stílusunk alapján választjuk ki, nem árt figyelembe venni a különböző trendeket, az aktuális, új irányzatokat sem, melyek mindig egy-egy adott társadalmi problémára adnak egyfajta választ, vagy megnyugtatásul egy-egy új nézőpontot. Nézzük is meg, hogy az idei év, 2023 milyen új trendeket hozott el nekünk a lakberendezés, a színek, és leginkább a burkolatok világában!


A trendek, mint mindig, most is elég sokrétűek. A modern minimalizmus jegyében megálmodott letisztult árnyalatok, formák, fényes felületek továbbra sem mentek ki a divatból, de egyre erőteljesebben beköltözik otthonainkba a természetesség: a lágyabb, organikus formák, natúr felületek, földszínek most talán minden eddiginél jobban hódítani fognak.

Ha nagyon szeretnénk valami összefoglaló névvel illetni a 2023-as enteriőr trendek újabb irányzatait, akkor azt mondhatnánk: a 60-as és 70-es évek stílusa jön el újra, megspékelve némi minimalizmussal.

Most mi ezeket a 2023-as trendeket a burkolatok szemszögéből igyekeztünk megközelíteni, hiszen a padló és a falak mindig a legnagyobb, legszembetűnőbb felületeket alkotják az otthonunkban, élettereinkben.

Porcelanosa Gasa burkolat
Fotó: Porcelanosa Gasa burkolat

 
És ha a burkolat nem csak tartós, de szép, stílusos, divatos, és úgy minden szempontból rendben van - az már egy fél siker. Az már ad egy jó alaphangulatot, megteremti a kellő atmoszférát, és szép alapjául szolgálhat a konyha, a nappali, vagy akár a fürdőszoba berendezésének.

Szerencsére a hidegburkolatok terén is egyre több új anyag, textúra, innováció figyelhető meg. A kő, illetve fa hatás továbbra is marad, a paletta azonban évről évre egyre színesebb, változatosabb. Egyre több az egyedi, különleges felület - köszönhetően a gyártók folyamatosan fejlődő, innovatív technológiai újításainak.

Nézzük tehát 2023 lakberendezési trendjei közül az általunk kiválasztott 5 legszerethetőbbet!

 

Roca fürdőszoba berendezések
Fotó: Roca fürdőszoba berendezések

 

Burkolatok lévén - mivel ezeket általában hosszabb távra választjuk - igyekeztünk azokból a trendekből válogatni, melyek időtlenek, természetesek, és persze kellően izgalmas hangulatot varázsolnak belső tereinkbe ahhoz, hogy ne unjunk rá a látványra idő előtt.

1.   Vissza a földre: barnás tónusok, egyedi, kézzel készített tárgyak

A 60-70-es évek divatja ismét visszatért, mint már annyiszor! Nem csak a kifutókon, a ruhaüzletek állványain, de a nagyobb lakberendezési áruházak polcain is egyre több ízben fogunk találkozni ennek a korszaknak a főbb jellemzőivel, mely az enteriőr trendek esetében a belső színpalettától a burkolatokon, tapétákon, bútorokon át a dekorációig szinte mindenütt megmutatkozik. Az organikus formák, az izgalmasan egyenetlen felületek, kézműves technikát idéző textúrák és a natúr, agyaghoz, kerámiához hasonló tónusok jelenléte továbbra is töretlen, sőt mi több, egyenesen felívelő lesz 2023-ban.


Porcelanosa NEWARK falburkolat
Fotó: Porcelanosa NEWARK falburkolat

Ennek oka nem véletlen: mint minden egyes trend, ez is egy társadalmi reakció, egyfajta válasz az utóbbi néhány év történéseire. Az embereket a több évnyi stressz, bezártság, elszigeteltség és a (vírustól, a betegségektől, szeretteik és munkájuk elvesztésétől való) félelem után még inkább vonzzák az emberi dolgok. A kézzel készült alkotásokban, a természetes részletekben arra vágyunk, hogy lássuk a művész, a készítő kezének lenyomatát, és ünnepeljük a kendőzetlen naturalizmust.

Ez egy mondhatni “Vissza a földre” mozgalom, melynek hívei előszeretettel látogatnak majd el a régiségboltokba, bolhapiacokra, az asztaloshoz, a szabóhoz és a varrónőhöz.


Aparici GATSBY csempe
Fotó: Aparici GATSBY csempe


Előbb azonban teremtsük meg az alapokat ehhez, nézzünk szét a gyönyörű, természetes földszínekben pompázó, izgalmas, organikus textúrájú hidegburkolatok között!

A Porcelanosa elképesztő szín, felület és textúra kavalkádja mellett érdemes jobban szemügyre vennünk a Marazzi által közvetített régi értékek egyszerűségét is, hiszen különleges gyártási technológiájuk lehetővé teszi a színhibák és felületi egyenetlenségek varázsának megidézését, miközben egy egészen kivételes műszaki teljesítménnyel rendelkező finish-t, záróréteget tettek a lapokra az égetés során.

Az enyhén szabálytalan élek a korabeli kézműves technológiát idézik.


Marazzi LUME csempe
Fotó: Marazzi LUME csempe

 2.   Lágyabb ívek, organikus formák

Már tavaly is feltűntek, ám idén egyre erőteljesebben váltják fel az éles széleket, sarkokat a lágyabb, gömbölydedebb vonalak, ívek. Ennek hatására várhatóan több íves bejárattal, ajtónyílással, boltívvel találkozunk majd, de a bútorok formai kialakításánál is egyre inkább a lekerekített, ívelt, gömbölydedebb formák lesznek a nyerők. E trend otthonunkba történő beépítésének legegyszerűbb módja nyilvánvalóan egy lekerekített háttámlás kanapé, egy gömbölyded fotel beszerezése, ahogy a fürdőszoba enteriőrben is trendinek számít egy kör alakú vagy ovális mosdó illetve kád, egy praktikus, íves zuhanytálca, vagy egy kerek fürdőszobai tükör.


Ravak Sabina zuhanykabin és zuhanytálca
Fotó: Ravak Sabina zuhanykabin és zuhanytálca


Egy mélyülőkés, negyedköríves zuhanytálca felér egy kád értékes tulajdonságaival: nem csak harmonikus látványt nyújt majd a fürdődben, hanem a kényelmesebb zuhanyzás mellett a gyerekfürdetést is lehetővé teszi
 
Ami a burkolatokat illeti, már kicsit nehezebb dolgunk lesz a lágyabb ívek, a gömbölydedség megjelenítését illetően - de mit szólnátok például egy ilyen különleges, ívelt, csepp formájú szépséges mozaikhoz?


L'Antic Colonial Levels Breeze elegáns mozaik család
Fotó: L'Antic Colonial Levels Breeze elegáns mozaik család

 3.   Természetes kövek látványa, hangulata

A természetes anyagok - legyen az a meleg és otthonos fa, vagy a gyönyörű rajzolatú természetes kövek látványa - mindig és mindenkor divatos marad. Időtlen és látványos, igazán eredeti tereket teremthetünk nem csak a kertben és a teraszon, hanem otthonunk valamennyi belső enteriőrjében is. Ezzel persze még nem mondtunk semmi újat: ami újdonság lesz az idén, 2023-ban, az egy újfajta szemlélet, a természetes követ a régmúltba visszanyúlóan, de mégis egy teljesen új szemlélettel teszik az idén még varázslatosabbá a tervezők. 

Peronda GRUNGE kültéri teraszburkolat
Fotó: Peronda GRUNGE kültéri teraszburkolat


Az érdekes mintázatú és merész márvány textúrák, a hűvös fehér és szürke tónusok mellett újfent előtérbe kerülnek a rusztikus, matt, többszínű, árnyalataiban inkább meleg atmoszférát teremtő természetes kövek, kőfalak.

Újszerű megoldás lehet, ha ezeket az olykor élénk, érdekes mintázatú köveket, kőlapokat az eddigiektől eltérő módon alkalmazzuk, nem csak padlók, teraszok, nappalik, és kandallók burkolataként, hanem akár egy hálószobai hátfal vagy a kandalló burkolására.


Rondine LYON TIMELESS 3D burkolat
Fotó: Rondine LYON TIMELESS 3D burkolat

 4.   Egy csipetnyi luxus mindenkinek!

A hidegburkolatok terén is egyre inkább megjelenő trend a luxus, ami leginkább a felületek, a textúrák gyönyörű, részletgazdag kidolgozottságában vagy pedig az értékes, kivételes minőségű anyaghasználatban jelenik meg. A gyors, tömeggyártott bútorok helyett - melyeknek legtöbbje néhány év után tönkremegy, elkopik, szétesik vagy divatjamúlttá válik - sokkal nagyobb kedvvel ruházunk be inkább egy-egy drágább, de jó minőségű, tartós, és nem utolsósorban hosszú távon át szerethető darabba.

Nomeg, nyilván az sem utolsó szempont, hogy a luxus hatás, a luxus színvonal által mi magunk is egy kicsivel jobb pozícióba helyezzük magunkat, önbizalmunk nő, és a kedvünk is jobb lesz.


Saint’Agostino MYSTIC csempe és padlólap
Fotó: Saint’Agostino MYSTIC csempe és padlólap


Nem kell ugyanakkor mindennek méregdrágának lennie: a hidegburkolatok terén sokszor elegendő egy szép felület, egy jól összeállított válogatás, tervezés, ahol a különböző felületek - akár még egyetlen színcsaládon belül is - kellő dinamikát, izgalmas látványt sugároznak. Akár a kisebb méretű luxuscikkek, vagy egy egyszerűbb, de tökéletesen megkomponált fal is nagy hatást gyakorol majd a térben, különösen, ha a középpontba helyezed őket, és a kiegészítőkkel, színekkel, fényekkel megadod számukra a kellő csillogást.


Aparici METALLIC csempe és padlólap
Fotó: Aparici METALLIC csempe és padlólap

5.   Egyensúlyteremtés a minimalzmus és a maximalizmus között

A minimalizmus sokáig, hosszú éveken át szinte egyeduralkodó trendnek számított, mielőtt a maximalizmus, mint egyfajta bombaként robbantotta szét a mesterséges csendet, azt a kínos gonddal felépített és fenntartott letisztult harmóniát, hogy szunnyadó téli álmunkból felrázzon minket, kicsit szétzilálja, felpezsdítse körülöttünk a dolgokat.

A valóság viszont az, hogy a legtöbbünk preferenciái valahol középen, a kettő között helyezkednek el, és most ezt láthatjuk egyre inkább kikristályosodva a felső és felső-középkategóriás lakberendezés, enteriőrdizájn vonatkozásában. 


Saint’Agostino SABLE pálma mintás csempe
Fotó: Saint’Agostino SABLE pálma mintás csempe


De hogyan érjük el ezt az egyensúlyt?

Erre szerencsére sok példa akad, de talán a legegyszerűbb: a hidegburkolatok legyenek mintásak, színesek, akár vibrálóak. Hiszen, ha melléjük letisztult formákat, egyszínű klasszikus árnyalatokat választasz a helyiségek berendezéséhez, bútorozásához, akkor már meg is teremtetted a kettő közötti, élhető harmóniát.

A színes vagy mintás  kerámia csempék mellé jól illik egy hófehér vagy éppen fekete kád, mosdó. Ha pedig ehhez beviszünk néhány kerek, organikus formát, végül az összképet puha anyagokkal, meleg, meghitt fényekkel tesszük otthonossá - akkor semmi nyoma nem marad sem a hűvös ridegségnek, melytől a minimál korban annyira ódzkodtunk, sem pedig a túlzott vibrálásnak, mely annyira idegesített a maximalizmusban.

Éljen tehát az egyensúly, és a színes csempék, a letisztult bútorok és szaniterek, és persze mindaz, amit még hozzáteszel majd a nagy egészhez, hogy otthonod tereit valóban a sajátodnak érezhesd végül.


Aparici ATTILA mintás csempe
Fotó: Aparici ATTILA mintás csempe


Ha tetszett e kis trendajánlónk a 2023 trendek témájában, akkor tarts velünk továbbra is hétről hétre!

Ha pedig szívesen felfedeznéd az itt látottakat élőben, vagy még több különlegességre, izgalmas újdonságra vágysz, akkor látogass el hozzánk személyesen üzleteink egyikébe, ahol a hatalmas választék mellett szakértő segítséget, profi látványtervezést is kaphatsz!

A Palatinus Fürdőszobaszalonok hozzáértő munkatársai szeretettelvárnak az ország több pontján is. Keresd a hozzád legközelebb eső üzletünket, vagy rendeld meg online!