A legtrendibb színek, avagy milyen színű lesz az otthonunk 2023-ban?

A legtrendibb színek, avagy milyen színű lesz az otthonunk 2023-ban?Bár a fürdőszoba vagy a konyha falait nem színezzük át évről évre, ám ha most alakítod ki új otthonod színeit, akkor érdemes szemügyre venned az idei, 2023-as év enteriőr színeit, melyeket minden évben megszavaznak a szakemberek.


Noha az év vezető trendszíne egy igazán merész és bátor árnyalat lett - a Viva Magenta - melyet inkább kiegészítő enteriőr színnek ajánlunk, mert valóban nagyon erőteljes, és feminin szín, ám szerencsére rajta kívül van még bőven lehetőségünk válogatni 2023 trendszínei közül, ha a szolidabb, harmonikusabb, natúr árnyalatok felé húz a szívünk, de nincs hiány idén a kirobbanóan vidám gyümölcs színekből sem!

Ugyanis ilyenkor nem csupán egy színt, hanem egyszerre többet is megválasztanak a Pantone szakemberei az adott év színeinek. Egész pontosan 15 árnyalatot választottak be a 2023-as év színpalettájára a Pantone Intézet színszakértői: ebből 10 kifejezetten élénk árnyalat, a másik 5 pedig inkább natúr, finom alap árnyalat, melyek “az új klasszikusok” gyűjtőnevet kapták, ezek között számos finom, harmonikus, megnyugtató tónussal találkozhatunk.

 

Porcelanosa Krion enteriőr és burkolatok
Fotó: Porcelanosa Krion enteriőr és burkolatok


Most bemutatatjuk Nektek ebből a 15 színből a mi kedvenceinket: azt a kilenc, 2023-as trendszínt, melyeket a leginkább el tudunk képzelni otthonunk, munkahelyünk - vagyis a bennünket körülvevő közvetlen környezetünk - falain, bútorain vagy lakásdekorációin.

A legtöbb mellé igyekszünk társítani egy inspirációt is legújabb, 2023-as burkolat katalógusunkból, illetve ahhoz is adunk tippeket, hogy az adott trendszínt miként hozhatjuk be és kombinálhatjuk harmonikusan az enteriőrben.


1. Pantone 17-1563 - Cseresznyeparadicsom

A cseresznyeparadicsom egy igen élénk, meleg és tüzes árnyalat, melyet nem lehet nem észrevenni.

 

Pantone 17-1563 - Cseresznyeparadicsom
Fotó: Pantone 17-1563 - Cseresznyeparadicsom

 

Igazán figyelemfelkeltő, ezért inkább üzlethelyiségekbe, reklámcélokra, közösségi terekbe javasoljuk. Otthonra elég belőle egy-egy kiegészítő, vagy színes csík, fal részlet, lakástextil - de lehet a finom, időtlen szürkék, földszínek vagy fehér csempék mellett akár a fürdőszoba kiegészítő színe is, ha tetszik.

 

Zalakerámia PLAY csempe
Fotó: Zalakerámia PLAY csempe

 

2. Pantone 16-1544 Datolyaszilva

A datolyaszilvát, mint fanyar őszi gyümölcsöt többen is ismerjük, hiszen már hazánkban is termesztik. Itt azonban, a Pantone ezen árnyalatán egy, az érett gyümölcshöz képest kevésbé erőteljes, inkább egy selymes mézzel árnyalt korall színt látunk.


Pantone 16-1544 - Datolyaszilva
Fotó: Pantone 16-1544 - Datolyaszilva


Ezt az árnyalatot mi leginkább díszpárnákon, lakástextileken, szőnyegek és tapéták mintáin tudjunk elképzelni, de ha beleszerettél, akkor egy konyhai csempe vagy mozaik sávval díszített fal abszolút belefér, és egy szürke háttérből kiemelkedő érett szilvasárga bútor is nagyon ütős lehet.

A fürdőt is kellően feldobhatja (ha nem találunk ilyen csempét, akkor vízálló festékkel is próbálkozhatunk) - azonban, hogy ne váljon túlságosan édessé-cukorkássá az összhatás, társítsuk fekete keretes zuhanykabinnal, fekete csapokkal, és markáns, szögletes formákkal.


Fotó: PK HOME Design.
Fotó: PK HOME Design.
 

3. Pantone 14-1140 Jeges Mangó

Ezt a szinte harapnivalóan frissítő árnyalatot akár még falszínként is el tudjuk képzelni! Napfény, érett gyümölcs és a trópusi meleg hangulata jut máris az eszünkbe róla – nomeg egy jó nagy kanál mangó fagyi :)


Fotó: Pantone 14-1140 - Jeges Mango
Fotó: Pantone 14-1140 - Jeges Mango

 

Ami a falfestékeket vagy a hidegburkolatokat illeti, biztosan találni fogunk ilyen vagy hasonló árnyalatot a falakra, melyet mi leginkább a konyhába tudunk elképzelni frissessége, étvágygerjesztő hatása miatt, de miért is ne lehetne a nappalid, irodád vagy akár a fürdőszoba is ilyen színű? Nagy előnye, hogy optimizmussal, vidámsággal, napfénnyel tölti fel a tereket, ezáltal pedig a hangulatunkra is igen pozitív hatással van - hát még ha ilyen vidám csíkok is tarkítják, mint az alábbi Marazzi dekorcsempét…
 

Fotó: Marazzi Cloud Curry Decoro Line, színes csíkos dekorcsempe
Fotó: Marazzi Cloud Curry Decoro Line, színes csíkos dekorcsempe
 

4. Pantone 16-0229 Titán

Szintén egy életteli teli szín, egy gyönyörű, meleg sárgászöld, mely már az első tavaszi rügyekből előbukkanó kis levélcsúcsokat idézi. Fényes, szinte ragyogó szín, melyet bátran merünk ajánlani az egész lakásba, a nappalitól a gyerekszobán át a hálóig, és még a fürdőszoba falait lakástextíliáit is választhatjuk ebben a frissítő árnyalatban.

Fotó: Pantone 14-1140 - Titán
Fotó: Pantone 14-1140 - Titán

 

Ha nincs ilyen csempe épp a láthatáron, akkor kereshetünk vízálló festéket, tapétát, de akár még zöld növényekkel, élőfalakkal is visszahozhatjuk ezt a hatást.Ehhez azonban egy natúr, melegszürke, nyárias vidám mintázatú csempét ajánlunk, hogy a könnyed összhatás meglegyen, és a friss, élénk zöld levélzet szépen kiemelkedjen annak környezetéből.


Fotó: Porcelanosa DOVER fali csempe
Fotó: Porcelanosa DOVER fali csempe

5. Pantone 14-4122 Légies égkék

Talán nincs is olyan ember, aki, ha ránéz egy ilyen áttetsző kék színre nagyobb felületen, ne derülne fel tőle!
A Pantone “légies égkék” árnyalatával a felhőtlen, napsütötte égboltra asszociálunk, és ez is egy olyan hálás szín, mely jól mutat belső tereinkben mindenütt.


Fotó: Pantone 14-4122 - Légies égkék
Fotó: Pantone 14-4122 - Légies égkék

 

A gyerekszobák, hálók, dolgozószobák falain segíti az elmélyült koncentrációt, a pihentető alvást, mert lenyugtatja az idegeket, csillapítja az elmét. Jó hatással van a kisebb, szűkösebb terekre is: ha egy ilyen árnyalattal burkoljuk vagy tapétázzuk a szemközti falat, akkor az távolabbinak fog tűnni (mint a természetben is a hegyek és az égbolt) s ennek köszönhetően tágasabbnak, mélyebbnek érezzük tőle a teret. Fürdőszobába jó ötlet a zuhanyzó terét ilyen színűre burkolni, vagy bármely más funkciót kiemelhetünk ezzel a színnel.

 

Fotó: Marazzi Pottery csempe
Fotó: Marazzi Pottery csempe
 

6. Pantone 13-4201 Laskagomba

Ez az egyáltalán nem tolakodó, finom halványszürke a csendes erőt testesíti meg külső és belső terekben egyaránt. Ez az az árnyalat, mellyel hosszútávon át szerethető, kellemes, cseppet sem hivalkodó, barátságos enteriőröket tervezhetsz.

 

Fotó: Pantone 13-4201 - Laskagomba
Fotó: Pantone 13-4201 - Laskagomba


A laskagomba árnyalatát szerencsére rengeteg lehetőséged van kihasználni nagyobb felületeken is: hiszen mind a hidegburkolatok, de még a melegburkolatok között is rengeteg szép modellt találhatsz ebben az árnyalatban. Sőt, számos falfesték, függöny, kanapé- és ágyneműhuzat közül válogathasz bőséggel, de konyhapultok, bútorfrontok, szőnyegek színének is remek választás. Ha van egy ilyen finom, kellemes, időtlen alapod a nagyobb felületeken, akkor mellé már bármilyen élénk kiegészítő színnel feldobhatod a teret, akár újra és újra…


Fotó: Argenta Tanum csempe és padlólap
Fotó: Argenta Tanum csempe és padlólap

 

7. Pantone 17-1230 Kávéhab

Hasonlóan kellemes és örökzöld tónus, szintén bárhová: egy igazi kis időtlen klasszikus alapszín lett az idén a Pantone “kávéhab” névre keresztelt finom árnyalata is. Egy igazán nőies, édes tejcsokoládé barna, - amellyel nyilván már sokszor találkoztál.


Fotó: Pantone 17-1230 - Kávéhab
Fotó: Pantone 17-1230 - Kávéhab


Ez az árnyalat valójában mindig is divatos volt: ha vettél egy ilyen színű autót, ruhát, fehérneműt, táskát, órát, tapétát, függönyt, lakásdekorációt vagy bármit - azt hosszú évekig tudtad viselni, szeretni magad körül, mert időtlen és finom a megjelenése, és sok színnel jól társítható.

Szerencsére a kávéhab színű csempék is épp ilyenek: nyugodtan válaszd őket akár nagyobb felületen is, konyhába, fürdőbe, vagy falszínnek, függönyszínnek a hálószobába - mert tökéletes alapot fog képezni nagyobb felületen, és számos árnyalattal remekül kiegészíthető, harmonikus egységet teremt.


Fotó: Azulev Colours Garden Copper dekorcsempe
Fotó: Azulev Colours Garden Copper dekorcsempe

 

8. Pantone 14-6011 Szürke Jáde

Ez az ásványos pasztell zöld, enyhe szürkébe hajló árnyalata szintén az idei év egyik nagy trend színe lett a színtervezők tanácsára. A zöld jade vagy a korábbi évek nagy kedvence, a jeges menta egyaránt beugrik, ha ránézünk erre a kellemesen hűsítő, nyugtató színre, mely már most egy nagyon felkapott esküvőszín, ám az idén a ruhatárunkban és az otthonunkban is újra felfedezhetjük.


Fotó: Pantone 14-6011 - Szürke Jáde
Fotó: Pantone 14-6011 - Szürke Jáde


Ami az enteriőrt illeti: szerintünk egyértelműen a fürdőszoba és a víz színe! Kellemesen hűsít, tágasságot teremt, és megnyugtatja elménket egy hosszú, fárasztó nap végén.

Mi most ehhez az árnyalathoz két szépséges metrócsempét társítottunk - a vidékies modern romantika vagy a vintázs jegyében - de természetesen bármilyen irányba elviheted.

Fotó: Golden Tile Metrotiles Olive metró csempe
Fotó: Golden Tile Metrotiles Olive metró csempe


Nemcsak egyszínű burkolatokon, hanem a modern márványminták kiegészítő árnyalataiban is felfedezhető, és natúr fával, feketékkel, szürkékkel, fehérrel, de fémes-rezes tónusokkal, és akár az előbb bemutatott kávéhab árnyalatával is gyönyörű, finom, letisztult harmóniát nyújt majd a térben.


Fotó: Equipe Lanche csempe
Fotó: Equipe Lanche csempe

 

9. Pantone 19-3954 Kékülés

Egy klasszikus kéket láthatunk ezúttal, mely szinte kortól és nemtől függetlenül sokak kedvence lehet. A lendületes tintakék nagyon hasonlít a 2020-as év színéhez, ám annál kicsit erőteljesebb, karakteresebb.


Fotó: Pantone 19-3954 - Kékülés
Fotó: Pantone 19-3954 - Kékülés


Kiváló kiegészítő szín lehet a semleges tónusok mellé: lakástextilek, díszpárnák, törölközők, kádkilépők, vázák, lámpabúrák mind-mind megtalálhatók és remekül mutatnak ebben az árnyalatban, feldobják a tereket.

Ha mégis nagyobb felületen - például a burkolatok terén - gondolkodtok benne, önmagában semmiképp sem javasoljuk, nehogy túlságosan komorrá tegye és beszűkítse a helyiséget. Természetes, natúr textúrákkal és hófehér csempével kombinálva azonban már egy igazán mesés, görögös, nyári hangulatú fürdőszoba vagy konyha enteriőr lehet a végeredmény.
 

Fotó: Azulev Colours Navy csempe
Fotó: Azulev Colours Navy csempe
 

Szívesen kiszíneznéd Te is az otthonod, 2023 trendi árnyalataival? Felfedeznél még ennél is több árnyalatot, textúrát, hangulatot?

Akkor várunk szeretettel: látogass el hozzánk személyesen üzleteink egyikébe, ahol a hatalmas választék mellett szakértő segítséget, profi látványtervezést is kaphatsz!

A Palatinus Fürdőszobaszalonok készséges, hozzáértő munkatársai az ország több pontján is a segítségedre lesznek. Keresd a hozzád legközelebb eső üzletünket, vagy rendeld meg online!