Mire figyeljünk a fürdőszobabútor kiválasztásakor?

Mire figyeljünk a fürdőszobabútor kiválasztásakor?fürdőszobabútor az egyik legfontosabb eleme a fürdőnek. Mind stílusban, mind méretben nagyon fontos a megfelelő választás, hiszen ha túl nagy a bútor, vagy stílusban/színben nem illik a helyiségbe, akkor nem érezzük majd jól magunkat a fürdőnkben.


Mire figyeljünk a fürdőszobabútor kiválasztásakor?

Mikor mondjuk egy bútorra, hogy fürdőszobabútor, és miért nem felel meg akármilyen bútordarab a fürdőben?

Geberit KOLO

(Fotó: Geberit KOLO)

A fürdőszobabútor kifejezetten vizes helyiségbe készült alapanyagokból készül. Bírja a fürdéssel, zuhanyzással járó párát, ellenáll a ráfröccsenő víznek, nem púposodik fel, ha a víz ráfolyik. Erre azért képes, mert speciális bevonattal és élfóliázással rendelkezik, ami megvédi a fa bútort a víztől.  Emellett a több speciális funkció is van, amit ellát, hiszen bizonyos elemei tükörrel, mosdóval felszereltek, illetve úgy vannak kialakítva, hogy a vízvezeték elvezetésére legyen hely.

Geberit KOLO MyDay

(Fotó: Geberit KOLO MyDay)

A fürdőszobabútor kiválasztásához szorosan kapcsolódik a mosdó kiválasztása is, hiszen választhatunk olyan bútort, amelybe már eleve bele van építve a mosdó, és olyat is, amelyiken úgy nevezett pultra ültethető mosdó van.

SIKO fürdőszobabútor beépített mosdóval

(Fotó: SIKO fürdőszobabútor beépített mosdóval)

Az utóbbi években az elegáns és légies pultra ültethető mosdó különösen trendi, és rendkívül változatos kivitelben kapható, akár színét, anyagát, vagy formáját tekintjük. Ha ilyen mosdót szeretnénk, akkor figyeljünk arra, hogy olyan magasított csaptelepet válasszunk hozzá, amely alá kényelmesen befér a kezünk a kézmosásnál.

SIKO fürdőszobabútor pultra ültethető mosdóval

(Fotó: SIKO fürdőszobabútor pultra ültethető mosdóval)

A hazai fürdőszobák többsége sajnos viszonylag kis alapterületű, ezért kis térbe kell beférnie minden szükséges fürdőszobai berendezésnek, emiatt gyakran nagyon kevés a pakoló felület, ahova az apróbb tárgyakat, törölközőket elhelyezhetnénk.

A leginkább kihasználható felület a mosdó alatti, vagy afeletti rész, ahová számos apró, de nélkülözhetetlen dolgot el tudunk rejteni. Erre ad jó megoldást a megfelelően kiválasztott fürdőszobabútor.

Noralex Fürdőszobabútorok

(Fotó: Noralex Fürdőszobabútorok)

A fürdőszobabútor méretét legtöbbször a fürdőszoba mérete és a benne elhelyezett berendezések alapján érdemes meghatározni.

A legkisebb mosdószekrények 40 cm szélesek. Ezek tökéletesek a például a WC mellé, hiszen a kis szekrényben elhelyezhetjük a tartalék WC papírokat és néhány tisztítószert. Arra kell figyelni, hogy legyen elég hely leülni, megfordulni, és kezet mosni is. Sokszor garnitúrában árulják őket, tükörrel, ami nagyon praktikus lehet egy vendég WC-ben.

Geberit Keramag iCon XS Fürdőszobabútor család

(Geberit Keramag iCon XS Fürdőszobabútor család)

A ‘normál’ méretű fürdőszoba szekrények 55-60 cm-nél kezdődnek, ezek már megfelelően széles felületet nyújtanak ahhoz, hogy a reggeli és esti készülődést kényelmesen elvégezhessük.

Ha nagyobb helyünk marad a kád, a zuhanykabin, a mosógép és egyéb berendezések helyének/méretének megtervezése után, akkor mindenképp érdemes szélesebb bútort, vagy egy kiegészítő szekrényt választani, ahová számos további apróságot el tudunk rejteni, esetleg a tiszta törölközőket is.

Geberit Keramag iCon fürdőszobabútor család

(Fotó: Geberit Keramag iCon fürdőszobabútor család)

Egy 4-5 m2-es fürdőszobába kényelmesen elfér a 60, de akár a 80 cm széles mosdószekrény is. Ezek már kellő tárolási lehetőséget is biztosítanak számunkra. A választék ezeknél a méreteknél a legszélesebb, ezért változatos stílus- és formavilág közül válogathatunk.

A nagy, családi fürdőszobákban pedig elférnek a 100, de akár a 120, 140 cm-es modellek is. Itt még több lehetőségből választhatunk, hiszen választhatunk egy medencés mosdót egy vagy két csapteleppel, és választhatunk dupla mosdós szekrényt is. amennyiben duplamosdós szekrényt választunk, akkor ezt jelezzük előre a szakembernek, a dupla vízkiállás miatt. 

Geberit Keramag iCon

(Fotó: Geberit Keramag iCon)

Ha pedig hatalmas a fürdőnk, és nem kell a centiket számolni, akkor a legpraktikusabb megoldás két mosdószekrényt tenni egymás mellé közvetleünül, vagy megfelelő távolságban.

Kolpa-San

(Fotó: Kolpa-San)

A klasszikus fürdőszobabútor színek a fa mintázatú és a fehér. Amennyiben van egy kedvenc színünk, vagy meghatározó a fürdőszoba burkolat színe, akkor érdemes lehet a mosdószekrény választását a színeknek megfelelően szűkíteni. Minden esetben igaz, hogy a fürdőszobabútor színét érdemes és a burkolat színéhez igazítani, vagy legalábbis azzal harmóniában tartani.

SIKO pultra ültethető mosdó, pult magasított csapteleppel

(Fotó: SIKO pultra ültethető mosdó, pult magasított csapteleppel)

A stílusok közül ma leginkább a minimál hódít, amiből igazán széles kínálatot találunk az üzletekben. Ha a klasszikusan elegáns, vagy a vintázs stílus áll a szívünkhöz közelebb, akkor sem kell izgulnunk, megtaláljuk a hozzá illő darabot és kiegészítőket a fürdőszobánkba.

Siko Provence fürdőszobabútor család

(Fotó: Siko Provence fürdőszobabútor család)

Ha fürdőszoba felújítás vagy tervezés előtt állunk, hasznos lehet azt először 3D-ben megterveztetni, hogy lássuk hogyan férnek el egymás mellett a berendezések, illetve hogyan mutat majd a csempe és a bútor együtt.

Akár 3D látványtervezésre, akár fürdőszobabútorra, csempére, vagy egyéb fürdőszobaeszközre, vagy szaktanácsra lenne szüksége a felújításhoz, mindezt egyhelyen elérheti a Palatinus Fürdőszobaszalonokban! Keressen minket elérhetőségeinken és akár online tanácsadással segítjük fürdőszobája megalkotásában!