Nem is gondolnád, hogy ez az anyag  milyen sokban hozzájárul a fürdőszoba higiéniájához!

Nem is gondolnád, hogy ez az anyag milyen sokban hozzájárul a fürdőszoba higiéniájához!Akár a konyha, akár a fürdőszoba vagy a terasz burkolását, vízszigetelését készülünk megoldani, nem elég a jó burkolólap - a segédanyagok minőségére, és a célnak megfelelő rendeltetésére legalább olyan fontos lesz odafigyelni, akár magunk állunk neki a munkának, akár szakembereket fogadunk. Ma már egy minőségi anyaggal nem csak tartósságot, de minden eddiginél magasabb fokú higiéniát, penészmentes, könnyen tisztán tartható felületeket érhetünk el. Mutatjuk, mit érdemes ehhez használnunk!


Nem is gondolnád, hogy ez az anyag milyen sokban hozzájárul a fürdőszoba higiéniájához!

A hidegburkolatok lerakásához használt vízszigetelés, ragasztó és fugázó anyagok azok a termékek, amelyekről mindenki tudja, hogy rendkívül fontosak, nélkülük nem tudnánk burkolni sem - mégis valahogy kevesebb szó esik róluk, még itt a blogbon is.

Pedig a nagy segédanyaggyártó óriás, az olasz Mapei újdonsága, a Construma termékdíjas fugázó, a Kerapoxy Easy Design bizony megér egy posztot, hiszen akár az egészségünket, allergiamentes hétköznapjainkat is köszönhetjük neki. De hogyan is képes erre? Az epoxi anyag specialitásából adódóan, és persze a legújabb innovációknak, fejlesztésnek hála…

De ne szaladjunk ennyire előre!

Előbb nézzük meg, miért is jó nekünk, ha epoxy fugázót használunk?

A legfőbb ok egyértelműen a higiénia. A penészmentesség nem csak a medencében, hanem a fürdőszoba burkolásánál is legalább olyan fontos - elvégre ki szereti azokat a fránya fekete foltokat a kád szélén, vagy a zuhanyzóban? Nem beszélve arról, hogy a penész rendkívül egészségtelen, allergiát és még ki tudja mennyi betegséget okoz.

Epoxy fugázóval nem csak penészmentes, de könnyebben tisztán is tartható lesz a burkolt felület, és még számos egyéb előnyt is tartogat számunkra, mint a kitűnő vegyi ellenálló képesség, a nagy mechanikai szilárdság, vagy az egységes szín, ami évek múltán sem színeződik el.


Mapei Kerapoxy fuga, fugázás
Fotó: Mapei


Az 5 és 10 kilós kiszerelésben kapható Kerapoxy kétkomponensű, fokozott terhelhetőségű, saválló epoxy fugázóhabarcs használatával vízálló és higiéánikus fugahézagokat kapunk, a termékkel magas fokú higiénia (HACCP megfelelőség), illetve nagyon alacsony VOC kibocsátás érhető el.

Ez mind szuperül hangzik, de hogyan éri ezt el? Nem minden fugázó ilyen? Milyen előnyei vannak az epoxy fugának a hagyományos (azaz a cementbázisú) fugázókkal szemben?

Az egyik legfontosabb előnye a tartósság - mind a színét, mind a mechanikai tulajdonságait illetően. Ez pedig annyit tesz, hogy a későbbiekben nem kell sem a repedésektől, sem pedig foltosodástól nem kell tartani. Az általunk kiválasztott fugaszín szárazon és vizesen is egységes árnyalatú marad. Az epoxy fugázók anyagából adódóan jóval könnyebben tisztíthatók, mint a cementes változatok, hiszen nem szívják magukba a port, a vizet, és a szennyeződéseket.

Vegyszerállóak, ami családi házakban is óriási előny, hiszen az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő épített zuhanykabinok és mosdópultok környezetét gyakorta takarítjuk erős vízkőoldókkal, amelyek a hagyományos cementes fugát idővel kikezdhetik. Ha a kivitelezés is megfelelően történt, akkor az epoxi fuga felülete sima és selyemfényű - a jól kivitelezett epoxi fugázó szinte teljesen vízhatlan. Noha több kivitelező is azt mondja, hogy a cementes fuga is vízzáró - ám ez valójában csak az epoxi fugákra igaz. Persze félreértés ne essék - ettől még szükség van a vízszigetelésre, azonban a teraszokon és a tartós vízterhelésnek kitett zuhanyzókban, medencékben a lapok alá bekerülő víz nem károsítja majd maradandóan a burkolatot. 


Mapei Kerapoxy fuga, fugázás
Fotó: Mapei


Ami pedig a gyakorlati részét illeti…

Az epoxi fugázót kezelni sem úgy kell, mint a cementes társaikat!

Az epoxi termékekhez megvannak a megfelelő szerszámok, mint például a Mapei kék gumi behúzó, ami van annyira kemény, hogy kellő mélységben képes beteríteni az anyagot a csempék mélyedései közé, majd lehúzni a maradékot a lapról, hogy ne ragadjon bele a fuga.


Mapei Kerapoxy fuga, fugázás
Fotó: Mapei


Fontos kellék még a tisztítófilc, amiből többféle szín létezik, ám nem is a színe a lényeges, hanem az, hogy az adott lap struktúrájának megfelelőt válasszunk. Jól jön még a munkához továbbá egy nyeles szivacs, egy fugázó láda görgőkkel, egy grammos mérleg a precíz kiméréshez, egy merülőforraló (ha nincs vízvételi lehetőség még a helyiségben).

A fugázáshoz érdemes itt a lehető legmelegebb vízzel dolgoznunk, hogy minél könnyebbé váljon a munka, és szebb legyen a végeredmény. A behúzás során érdemes ügyelni arra, hogy a fugák közötti hézag ne legyen nedves, mert akkor már a behúzásnál kipúposodhat az anyag, és nem köt megfelelően az epoxi gyanta. A fugázás legnehezebb része egyértelműen a bedolgozás, mivel az epoxi keményebb állagú, erővel kell bedolgozni a lapok közé.

Attól azonban nem kell tartanunk, hogy nem lehet majd leszedni a lapokról a maradékot: az epoxi fuga könnyen lejön még a kissé érdesebb felületű lapokról is.  Lemosásnál arra érdemes figyelnünk majd, hogy az epoxi fuga nem gyorskötő, ezért nem kell sietnünk sem a lemosással. A másik nagy különbség a cementes fugázókhoz képest a lemosás terén, az a víz mennyisége: míg a a cementes fugánál mondhatni a lehető legkevesebb vízre van szükség, addig az epoxi lemosásához sok víz szükséges, és a víz hőmérséklete is fontos hogy minél melegebb legyen.

Elsőként a tisztító filccel dolgozzunk, az eszközt belemártva a meleg vízbe, szétcsapjuk a vizet a felületen, majd körkörös mozdulatokkal haladunk, hogy végül egészen eltávolítsuk a felesleges fuga anyagot a lapokról. Az a jó, ha úgy csúszik a filc a lapon, mintha olajos lenne, szinte nem is kell rányomi a filcet, és nemsokára egy tejszerű lé lesz a lap tetején. A meleg víz hatására a tisztító filcből ki fog oldódni a már felhígult epoxi anyag, melyet végül a nyeles szivaccsal fel tudunk szedni. Ha pedig a mosás során még találnánk kisebb lyukakat a már kész fuga felületen, akkor a spaklival még tudunk anyagot belenyomni, tudjuk egyengetni és korrigálni.  


Mapei Kerapoxy fuga, fugázás
Fotó: Mapei


Az epoxi és a cementes fugázók ezeddig békésen eléldegeltek egymás mellett. Mindkét típusnak megvannak ugyanis az előnyei és a hátrányai is - a cementeseket egyszerűbb bedolgozni és talán árban is kedvezőbbek, és voltaképpen a lakossági felhasználásra tökéletesen elegendőek - míg az epoxi gyanták mellett szól a nagyobb rugalmasság, a foltmentesség, a színtartás, a takaríthatóság (savállóság) és fertőtleníthetőség.

Egyedül a bedolgozásuk nehézkesebb, így a hagyományos dolgokhoz szokott kivitelezőket nehezebb rávenni a váltásra.

 Azonban most érkezik a megoldás, jön valami, ami egészen átforgatja az eddigi, fuga anyagokat övező szemléletet!Fotó: Mapei


A Mapei ugyanis bemutatta a legújabb kiválóságát, egy olyan új epoxi fugázót, melyet a komolyí fejlesztések eredményeképpen jóval könnyebb és egyszerűbb bedolgozni is! Noha már eddig is kísérleteztek és jöttek ki újabb és újabb termékekkel, melyeknek egyre könnyebb és még könnyebb lett a bedolgozhatósága - ám ezek még mindig nem közelítették meg a cementes fugázókét - egészen mostanáig!

A 2021 őszén. a bolognai Cersai kiállításon debütáló KERAPOXY EASY DESIGN különleges és egyedi tulajdonságait ugyanis már a szakma is elismerte, és a 2022-es Construma termék díjjal jutalmazta.Fotó: Mapei

 
Ez az új kitűnő fugázó ugyanis már nem csak az elődeinél jóval egyszerűbb és könnyebb használattal bír, hanem a cementes fugázókhoz képest is játszi könnyedséggel dolgozható be!

Egyre több kivitelező, burkoló - a Mapei partnerek kétharmada! - szándékozik most már a jövőben a KERAPOXY EASY DESIGN fugázó terméket használni, ami nem véletlen.

Eltűntek ugyanis azok az eddig ismert nehézségek, melyeket a kivitelezők az epoxi termékekhez társítottak: az új fugázó krémes állagának köszönhetően egyszerűen bejuttatható a fugarésekbe, és akár hideg vízzel is könnyedén le lehet mosni a csempe felületéről.


Mapei Kerapoxy Easy Design
Fotó: Mapei


Használata azonban nem csak a szakemberek, de a megrendelők számára is számos előnyös meglepetést tartogat: a KERAPOXY EASY DESIGN a hosszú évek alatt sem színeződik el, szürkül be - köszönhető ez a termék teljesen zárt anyagszerkezetének.

Mivel nincsenek benne kapillárisok, ne tud bejutni a por, a szennyeződés, vagy a szappanmaradék, a kozmetikumokból kioldódó zsiradék sem. Ha a felülete mégis elkoszolódik, akkor egy alapos tisztítást követően ismét az eredeti fényében ragyog.

Csíramentesen, minden baktériumtól mentesen takarítható - összhangban az élelmiszerek higiéniájáról szóló 852/2004/EK,  HACCP rendelettel, így kórházak, éttermek, szállodák és más közületi egységek számára külön ajánljuk, ahogy természetesen azokban a lakásokban, családi házakban, nyaralókban is, ahol kiemelten fontos az egészség, a higiénia - akár az allergiásak számára vagy kisgyermekek, esetleg egy idős, beteg családtag, vagy egyszerűen “csak” az igényes háztartás miatt. Ráadásul igazán gyönyörű színekben, finom árnyalatokban kapható…


Mapei Kerapoxy Easy Design
Fotó: Mapei

Mapei Kerapoxy Easy Design
Fotó: Mapei

Mapei Kerapoxy Easy Design
Fotó: Mapei


Apropó, igényesség! Ha Ti is szeretitek követni a legújabb trendeket, és a letisztult, álomszép fürdőszoba térbe nagyméretű keskeny lapokat terveztetek, akkor az a jó hírünk még, hogy ez az új fugázó kétszer olyan nagy rugalmassággal bír, mint a cemetesek, így a nagyméretű lapoknál még az egészen keskeny fugarést hagyva is kisebb valószínűséggel történik felválás, vagy laptorlódás.

A KERAPOXY EASY DESIGN fugázó ráadásul 41 színben érhető el, és ha mindez még nem lenne elég az egyedi dizájn elképzeléseitekhez, akkor a színes MAPEGLITTER vagy MAPECOLOR METALLIC csillámok hozzáadásával egészen egyedi, elegáns, és rendkívül dekoratív megjelenés érhető el - a glamour stílust kedvelőknek ajánljuk figyelmébe ezt a lehetőséget is…


Mapei Mapeglitter
Fotó: Mapei

Akár kivitelező vagy, és szereted a gyors és professzionális megoldásokat, akár tervező, aki ámulatba ejtenéd a megrendelőket, akár otthonszépítő építkező - felújító, aki a kortárs igényeknek, magas minőségi elvárásoknak, és nem utolsósorban a könnyű és tökéletes tisztíthatóságnak mind egyszerre megfelelő segédanyagokat keres a burkoláshoz, akkor megtaláltad!
 
Akár beltéri, akár kültéri burkolás előtt állsz, és szeretnéd azt minél szebben, minél tökéletesebben, minél professzionálisabban kivitelezni vagy kiviteleztetni, akkor érdemes bővebben is megismerkedned a Mapei kiváló termékeivel, amelyeket nálunk a Palatinus Fürdőszobaszalonok valamennyi üzletében megrendelhetsz, megvásárolhatsz!

Akár bővebb szakmai információra vágysz, akár vásárolnál vagy építkeznél, felújítanál, várunk szeretettel: keresd a hozzád legközelebb eső üzletünket, vagy rendeld meg online!