Télies, bájos minták – hideg és egyhangúság ellen

Télies, bájos minták – hideg és egyhangúság ellenMeghitt belső tereket nem csak színekkel és textúrákkal, természetes anyagokkal, hanem bájos, klasszikus mintákkal is teremthetünk. Néhány szerethető csempe kollekció ötlettel kedveskedünk a minták kedvelőinek, és mindenkinek, aki ebben a szürke időben szeretné feldobni a konyhát vagy a fürdőt…  


burkolat

Kétségkívül, a minták fel tudják dobni az enteriőrt – akár egy-egy falon, falrészen vagy textílián jelenjenek is meg. Azonban a megfelelő színek, minták és anyagok kiválasztása nem egyszerű feladat! A legtöbben akkor bátortalanodunk el igazán, ha nagy és élénk mintákkal találkozunk! Visszafogott színpalettával, és a kisebb apró mintás anyagokkal, burkolatokkal viszont jóval könnyebb és biztonságosabb is tervezni, hogy az összhatás végül kellemes, harmonikus legyen. A natúr, természetes tónusok mellé is jól társíthatók a minták.

Argenta Daino Natural

(Fotó: Argenta Daino Natural)

Mintából is vannak kifejezetten évszakokhoz, vagy az év egy adott időszakához köthető nagy klasszikusok: a tavasz és a kora ősz szinte mindig a virágminták, a nyár a hullámvonalak, geometrikus minták színes kavalkádja vagy az organikus minták, levélminták buja sokszínűsége. De milyen mintákat hoz nekünk az idei tél?

Cersanit Garnet

(Fotó: Cersanit Garnet)

1. Kötött pulcsi minta a falakon?

Miért is ne! A meleg fa anyagok és textúrák mellett szintén melegséget hozhatunk be élettereinkbe a meleg színű, illetve otthonos hangulatú, textúrájú, mintájú hidegburkolatokkal, még akkor is, ha tapintásuk hűvös.

Például az otthonos atmoszférát sugárzó a textilek vagy a különböző szőttesek is melegséget csalnak tereinkbe, akárhol jelenjenek is meg a térben.

Porcelanosa Dover Spiga Acero

(Fotó: Porcelanosa Dover Spiga Acero)

Az egyes belső terek tehát – így a fürdőszoba is - izgalmasan meleg hellyé változhat, ha a gyönyörű kötöttek, szőttesek vagy hímzések textúráit jelenítjük meg egy-egy falon, vagy falrészen.

A beton hatás, vagy a hűvös kő látványa máris melegebbé, otthonosabbá válik egy-egy ilyen szép részlettől, melyet akár a Porcelanosa Dover névre hallgató családjával, akár más, gyönyörű kollekciókkal hozunk be a térbe.

A minták lehetnek anyagukban nyomottak, egyszínű, homogén felületek, vagy enyhén színezettek – ettől még megmarad a természetes naturalisztikus összhatás. Érdemes megfigyelni a gyönyörű textúrákat, a felületek izgalmas fény-árnyék játékait, az L’Antic Colonial az idei újdonságán a World Amsterdamon.

L’Antic Colonial World Amsterdam

(Fotó: L’Antic Colonial World Amsterdam)

2. Patchwork – avagy a finom kézimunkák inspirációi

A patchwork minta tradicionálisnak számít ma már, önmagában is otthonos hangulatot teremt, alkalmazzuk azt bármilyen felületen. Ha a mintás, színes változata mellett döntünk, akkor csupa vidámság, ha pedig az egyszínű, önmagában mintás felületekre voksolunk, akkor részlet gazdag szépség, romantikus atmoszféra lesz majd a végeredmény.

A patchwork, azaz foltvarrás, más néven foltmozaik igen régi eredete még vélhetően a szövés feltalálásának idejére esik. Ezzel mentették meg dédanyáink az elhasznált textíliákat új életet adva így nekik.

Ma már ennek nagy divatja van, és akár a csempe és a padlóburkolatok között is találunk patchwork mintájú lapokat.

A régi technika – a mai kortárs, modern kivitelezéssel – nosztalgikus, meleg hangulatot ad élettereinknek.

Porcelanosa Marbella Stone

(Fotó: Porcelanosa Marbella Stone)

A múlt újraértelmezésével született meg a Porcelanosa két új idei kollekciója, amelyek a mai, leginnovatívabb technológiával készültek. A Marbella és a Nantes kollekciót az elegancia és az egyszerűség határozza meg leginkább.

Részletgazdag finomsága, izgalmas érintése és különleges fénytörése miatt sokan szeretik a patchwork mintát. Akár kisebb, akár nagyobb méretű falaknál, falrészleteknél jól ki tudjuk használni ezeket a finom, otthonos, látványos mintákat, felületeket. A minta változatossága, az eltérő mintázatok összessége mindig remek témaindító tud lenni a vendégeink számára, akár az étkezőben.

Porcelanosa Nantes

(Fotó: Porcelanosa Nantes)

3. Cement hatás - aprólékos, bájos minták hűvös anyagokból

A cement hatású burkolólapok napjainkban is nagyon nagy népszerűségnek örvendenek. Talán azért is, mert letűnt, régi korok hangulatát idézik, a retró után sok esetben ehhez az időszakhoz nyúlnak vissza a tervezők.

A csempe gyártás során készült, cementlap utánzatú lapok olykor teljesen utánozzák, míg máskor csupán inspirációként tekintenek a hagyományos, valódi cementlapokra.

Ebben az esetben leginkább csak a dizájn hajaz a cementlapok látványára, ám ezek a csempék minden más tulajdonságukat tekintve a klasszikus mázas kerámia vagy greslapok fő jellemzőivel egyeznek meg. A minták gyönyörűen kidolgozottak, a lapok pedig semmilyen felületkezelést nem igényelnek, minőségük nagyon igényes, magas színvonalú. Általában rengeteg minta, sokszínű variációk jellemzik ezeket a csempéket, de gyakoriak az olyan lapok is, melyek a lerakás után egy összefüggő, nagyobb mintát adnak ki a síkban.

Cerrad Softcement

(Fotó: Cerrad Softcement)

A Cerrad szárazon formázott klinker burkolatait 170 féle változatban gyártják, s ezek a burkolatok alkalmasak padlóra, vagy falicsempeként egyaránt.  Sőt, a hagyományos padlólapon és homlokzati burkolatokon túl egyéb, speciális gyártmányokkal is találkozhatunk, mint pl. a csúszásmentes padlólap, a hajlított lábazat, a különböző lépcső, párkány elemek.

4. Látványos, geometrikus vibrálás – síkban és térben egyaránt

A burkolólapok színvilágukat és különleges textúrájukat tekintve is számos szépséget, változatos összhatást mutatnak fel évről évre, kollekcióról kollekcióra – azonban egy ideje már a térben is gondolkodhatunk! A 3D hatású csempe vagy mozaik családokkal igazán látványos, plasztikus tereket érhetünk el.

Cerrad Masterstone

(Fotó: Cerrad Masterstone)

A már többször említett, magas minőségű spanyol L’Antic Colonial Highlands gyűjteménye pedig egy nagyon modern, a szürke több árnyalatát és a síkok különböző egymáshoz illesztését felvonultató, valódi kőből készült mozaik kollekció, mely már-már művészivé varázsolja az enteriőrt. Egy ilyen szépséggel nem érdemes csupán a konyha vagy a fürdőszoba helyiségeinél leragadni, bátran tervezzük be a nappaliba, az étkezőbe, vagy a szalonba is!

L’Antic Colonial Highlands

(Fotó: L’Antic Colonial Highlands)

Ha kisebb a fürdőszoba vagy a konyha, ahová a hidegburkolat kerül majd, akkor érdemes a fényekkel és a látványos kontraszthatásokkal is játszani.

A geometrikus minták ugyanis a térből, síkból kiemelkedve, de a síkban maradva is épp olyan látványosak – ez utóbbi esetben egy kontrasztosabb színnel, fuga kontúrral tehetjük különlegessé. Ezt a hatást hozza el nekünk a L’Antic Colonial szintén idei, 2020-as újdonsága, az Arrowhead modell, melyet kisebb felületeken, egymáshoz közel eső falakon, falsíkokon is bevethetünk az izgalmas, tekintetet vezető látványért.

L’Antic Colonial Arrowhead

(Fotó: L’Antic Colonial Arrowhead)

A különleges L’Antic Colonial mozaik kollekciók mind nemes anyagok felhasználásával készülnek: a fém, az üveg mozaikok mellett ma már a fa, a bazalt, a palakő, de akár a márvány vagy a kagyló egyedi felhasználásával, izgalmas formavilágával és felületképzésével is találkozhatunk. Vagyis, ha dekorálnánk – a mozaikok világában ma már nincs lehetetlen…

Az igazi ünnepi hangulathoz természetesen a megfelelő színek, és a meleg, hangulatos fények is hozzá tartoznak – erről se feledkezzünk meg az új fürdőszoba megtervezésekor!

Argenta Langres

(Fotó: Argenta Langres)

Téli, ünnepi csempe sorozatunk folytatódik, tartson velünk legközelebb is, ha jövő évi fürdőszoba terveihez még több látványos inspirációt, harmonikus ötletet szeretne összegyűjteni!

Szeretettel várjuk személyesen is üzleteinkben! A Palatinus Fürdőszobaszalonok egész évben számos kedvezménnyel, rendkívül széles választékkal, világszínvonalú, elismert termékcsaládokkal és szakszerű, hozzáértő kiszolgálással várják!