Tervezz tudatosan: konyhaergonómia és elképesztő praktikum  a hatékony mindennapokért

Tervezz tudatosan: konyhaergonómia és elképesztő praktikum a hatékony mindennapokértAhogyan a fürdőszoba helyiségét is kellő részletességgel megtervezzük, a konyha legalább ilyen tudatos tervezést igényel, hiszen az időnkről, a hatékonyságunkról és a tárolási kapacitásunkról mind-mind egyszerre döntünk, amikor megtervezzük új konyhánkat. 


Éppen ezért, most beavatunk a konyhatervezés alapjaiba: felfedjük a legfontosabb konyha ergonómiai trükköket, és az elrendezési lehetőségeket a különböző konyha méretek és alaprajzok szerint. Ha éppen az új konyhádat tervezgeted, akkor érdemes tovább olvasni, mert rendkívül hasznos tudnivalókat osztunk meg. Amikor konyhát tervezünk, a dizájn, a látvány fog meg ugyan elsőre, de az még fontosabb, hogy praktikus legyen ez a napjában többször is, mondhatni folyamatosan használt helyiség.

Talán a konyhánk az, ahol még inkább érvényesülnek az olyan szigorú ergonómiai szabályok, mint a munkafolyamatok sorrendje, az egyes blokkok közötti vagy a padlótól mért távolság, illetve a konyhapult magassága és szélessége. Noha számtalan stílusú, típusú konyha dizájn és konyhabútor létezik ma már, mégis van néhány dolog, amikre fontos ügyelnünk, ha új konyhát tervezünk.


Gamadecor konyha
Fotó: Gamadecor konyha

Nézzünk most ezek közül is 6 lényeges, a mindennapi életünket megkönnyítő praktikumra és kényelemre épülő szabályt, melyekkel jóval egyszerűbbé és komfortosabbá válnak majd a mindennapjaid! 

1. Konyhaergonómia, melynek középpontjában Te állsz!

A bűvös szó: konyhaergonómia, jelentése felettébb egyszerű. Nem jelent mást, mint kényelmes munkavégzést és kezelést. Az ergonomikus konyha középpontjában az ember áll, azaz Te! Ha mindig is olyan konyháról álmodtál, amely igazodik saját, egyedi igényeidhez, gördülékeny munkafolyamatokat tesz lehetővé és kíméli a konyhában töltött idődet, energiádat, akkor fontos, hogy jól meg legyen tervezve a konyha. Az egyes munkafázisok csak úgy végezhetők gördülékenyen, ha rövidek a távolságok, melyek kímélik az erődet, és az idődet is a konyhában. Hogy a konyhai eszközök és a hozzávalók is mind gyorsan elérhetőek legyenek, elsősorban a jó elrendezésű szekrényeken és fiókokon, illetve azok beosztásán múlik.


Gamadecor konyha
Fotó: Gamadecor konyha


Okosan megtervezett fiókokkal, jó helyre betervezett forgópolcokkal még a legmélyebb alsószekrényeket is kényelmesen elérheted majd, ezzel optimálisan kihasználva a konyha minden egyes zugát, azaz a rendelkezésedre álló helyet.

Az ergonómia része még a tökéletes rend és rendezettség is, amivel a jól elrendezett elválasztóknak és belső világításoknak köszönhetően rendetlen fiókbelsők, elveszett kiskanalak csak a régi emlékeidben lesznek ezután, hiszen új álomkonyhádban mindennek pontosan úgy és ott lesz majd a helye, ahol Te szeretnéd.

Az ergonomikus konyha elsősorban az ember testméreteihez igazodik: a konyhabútornak, a sütőnek, és a mikrónak is kényelmesen elérhető szemmagasságban kell lennie, és a munkalapot is hátkímélő magasságba érdemes tervezni, hozzávetőlegesen 10 centiméterrel a könyökmagasság alá - a tanulmányok szerint. Érdemes megfontolni azt is, hogy a főzőlap kissé alacsonyabban legyen a munkalapnál, az edényekbe való kényelmes betekintéshez a főzéskor, hogy a fejünk is kényelmesen odaférjen a páraelszívótól. Fontos tehát hogy magunkról is vegyünk ennek megfelelően méretet (pl. mi számunkra a kényelmes könyökmagasság) mielőtt elindulnánk a szaküzletbe, a konyhatervezőhöz, ahol aztán rengeteg anyaggal, színnel, mintával találkozunk majd.


Gamadecor konyha      Gamadecor konyha

Fotó: Gamadecor konyha

 2. Minden eddiginél könnyebb tisztántarthatóság, kezelhetőség?

A konyhabútorok és pultok anyaghasználatán rengeteg kényelmi dolog múlik, így nagyon fontos, hogy ha új konyhabútor választás előtt állunk, akkor annak anyagát, anyagfelhasználását alaposan vegyük szemügyre. Az új innovációk a konyhában ugyanis ma már minden eddigi álmunkat, elképzelésünket felülmúlják!

Karcok, hő- és ütésnyomok vagy azok a bosszantó ujjlenyomatok a frontokon? Ez már a múlt - legalábbis, ha konyhád anyaga kellően innovatív!

Szerencsére a mai innovatív gyártók, mint például a Gamadecor konyhák esetében olyan elképesztő anyag- és térmegoldások is megvalósítók, melyekről eddig csak álmodtunk!

Gamadecor konyha
Fotó: Gamadecor konyha

Egyik ilyen például a konyhabútorok anyagának karc-, hő-, ütésállósága. Hiszen fontos, hogy ha véletlenül a pulton vágtuk a kenyeret, vagy csak gyorsan felszeltünk a gyereknek egy almát a tízóraihoz, akkor ne hagyjunk azonnal karcnyomokat az új pulton, és amikor a forró teát, kávét alátét vagy tálca nélkül helyeztük le a konyhapultra, akkor se kelljen később majd az ottmaradó fehér nyomok vagy foltok miatt bosszankodnunk, vagy esetleg szégyenkezni a vendégek előtt. Ezeket szerencsére a mai újgenerációs konyák már tudják! De van még egy álmunk, ami sok gondot okozott számunkra gyönyörű fényes konyha frontjaink tisztántartásakor, ez pedig nem más, mint azok a fránya ujjlenyomatok.

A Gamadecor konyhák anyaga szerencsére nem csak karc-, hő-, és ütésálló, hanem még ujjlenyomat-álló is, így nem csak bátrabban használhatjuk, de egyszerűbb a tisztántartása is, sőt 8 órán át ellenáll a víznek is, így még egy beázás vagy főzési baleset esetén is lesz elég időnk elhárítani a bajt.

3. Nagy ötletek, olykor egészen kis helyeken

Biztosan Ti is megfigyeltétek már, hogy még a nagyobb, tágasabb konyhában is azt érezzük, hogy sosincs elég hely. Éppúgy a tárolókban, a szekrények polcain, melyeket rendre megtöltünk még akkor is, ha odaköltözéskor hatalmasnak és végtelen kapacitásúnak tűnnek. A leginkább azonban akkor érezzük túl kevésnek a férőhelyet, amikor egy-egy ünnepen, születésnapon összegyűlik a család. Praktikus segítőtárs lehet ilyenkor egy, a Gamadecor konyháival megvalósítható - megnövelhető és visszasüllyeszthető konyhasziget, melyet az alábbiként kell elképzelnünk:a konyhasziget közepén kihúzható eszköztartót vissza is süllyeszthetjük a konyhaszigetbe, vagy a sziget pultját eltolva növelhetjük meg az ételek előkészítéséhez a munkafelületet. 

Fotó: Gamadecor konyha

Fotó: Gamadecor konyha

 

4. Konyha pont Rád szabva, hozzád igazítva…

Ma már természetes igényünk, hogy fürdőszobánkat és konyhánkat is először egy látványtervező programban terveztessük meg, amely pontosan a mi igényeinkhez, főzési szokásainkhoz, de leginkább a rendelkezésre álló hely és adottságok függvényében tervezi meg számunkra a berendezést.

 

Gamadecor konyha
Fotó: Gamadecor konyha


Mi még ezen is túlmegyünk a Gamadecor konyhák esetében, ahol nem csupán látványtervező program, de még egy látványtervező szakember is a segítségünkre van, aki segít nekünk meghatározni konyhánk adottságaihoz, méreteihez, és kifejezetten a mi ízlésünkhöz, igényeinkhez leginkább passzoló méreteket, elrendezést, látványt. A különböző prémium minőségű, tökéletesen ellenálló panelek, a színben és anyagban is hozzájuk passzoló fogantyúk és minden egyéb kiegészítő mellett még saját kedvenc tároló megoldásainkat is kiválaszthatjuk!

 

Gamadecor konyha
Fotó: Gamadecor konyha

 

5. Apróságnak tűnik, pedig…

Bizony érdemes ügyelnünk konyhánk megtervezésénél az olyan, elsőre talán részletkérdésnek tűnő dolgokra, melyeken egyébként nagyon is sok múlik a hétköznapokban - mint például a radiátor elhelyezése (fontos lesz majd a bútorozásnál), a világítás (amiből jó, ha több funkcióhoz is tervezünk be megfelelőt), a függöny (melyet kis konyhában el is hagyhatunk, vagy válasszunk fényáteresztő, meleg árnyalatú, leheletvékony organzát, hogy napfényes lehessen a helyiség), avagy a mosogató.

Igen, a mosogató: melyről talán Te sem gondoltad volna, de a legtöbb idő a konyhában a mosogatással megy el. Hiába van mosogatógépünk, egyes edényeket főzés közben is elmosunk, főzés után pedig ott vannak a nagy tepsik, lábasok, melyeket nem tehetünk be a gépbe, főzés előtt pedig nyilván megmossuk a húst, a zöldségeket.

 

Marmorin Laver gránit mosogató
Fotó: Marmorin Laver gránit mosogató

 

Hiába parányi a konyha, kifejezetten ajánljuk minimum az egy medencés, csepegtetőtálcával ellátott mosogatót. A fejlett, egyedülálló technológiáknak köszönhetően ma már találunk olyan gránit modelleket is, melyek magas kvarc tartalommal bírnak, ennek köszönhetően a mosogató felülete karcálló, és higiénikus, így az egy medencés mosogató csepegtető tálcája be is vonható akár munkafelületnek, hiszen bátran tudsz rajta szeletelni, kiváltva ezzel a vágódeszkát.

A mosogató mellett legalább ilyen fontos a csaptelep is, melyet napjában többször is használunk, és számos funkciót kell ellátnia. Nem mindegy ugyanis, mire használod: ha csak kezet mosol, egy-egy poharat öblítesz el benne, akkor mehetsz csak a dizájnra is, ám ha ténylegesen főzöl és sütsz konyhádban, akkor a kihúzható fejes mosogató csaptelepben érdemes gondolkodnod, melyekből már 5 színváltozat is elérhető a Marmorin kínálatában, akiknél egyébként a fentebb említett, innovatív és higiénikus gránit mosogatókat is megtalálod.

 

Marmorin mosogató
Fotó: Marmorin mosogató 


6. És végül, de nem utolsósorban, a diszkréció netovábbja: az elrejthető konyhák

Irodai teakonyhát keresel, vagy az otthonodból végzed a munkád, ám olyan aprócska a lakásod, hogy nem tudod máshol leültetni a vendégeidet, üzletfeleidet, csak a konyhával szemben?

Vagy elég nagy a lakás, a konyha is, épp ezért nem szeretnéd, hogy az időnként ott hagyott rumlit mosatlan edényeket láthassa bárki is, vagy a gyerekek hozzáférjenek az üvegpoharakhoz, éles késekhez? Esetleg az amerikai konyhás nappaliból csak a nappalit szeretnéd megmutatni?

 
Gamadecor konyha
Fotó: Gamadecor konyha


 
Akkor számodra a legoptimálisabb megoldás az elrejthető konyha, mellyel egyetlen mozdulattal becsukhatod az egész konyhát, elrejtheted a kíváncsi tekintetek elől.

Egy ilyen “szekrénybe zárt” konyha akkor tökéletes, ha az ajtófrontok illeszkednek a meglévő berendezés színvilágához, stílusához. Az ajtók mögé rejtett konyhabútor mindenben tökéletesen kiszolgál bennünket, és ami a legjobb benne,  használat után azonnal, egyetlen mozdulattal elrejthető egy tolófallal.

Ez a megoldás amerikai konyhás nappalikban, irodákban, stúdiólakásokban, illetve olyan helyeken, ahol egyszerre élünk és fogadunk vendégeket, ügyfeleket - tökéletes.


Gamadecor konyha
Fotó: Gamadecor konyha
 

Természetesen az exkluzív, kifinomult dizájn, a prémium alapanyagok használata is legalább olyan elvárásunk ma már, mint a tökéletes és szakszerűen megtervezett konyha ergonómia. A Gamadecor álomkonyhái egy sajátos életstílust képviselnek: olyan dizájnt, minőséget és exkluzív technológiát láthatunk itt, melyektől szinte tapinthatóvá válik a luxus érzése.

Ha kellő kedvet és lendületet kaptál ahhoz, hogy segítsünk megtervezni új álomkonyhádat, akkor várunk szeretettel Budapest 9. kerületben lévő Soroksári út 86. szám alatt található bemutatótermünkben!

Gamadecor konyha
Fotó: Gamadecor konyha
 

Szeretettel várunk akkor is, ha fürdőszobád, vagy nappalid felújítását, burkolását tervezed, és természetesen aterasz, vagy a kinti lépcső, járda vízszigetelésére, burkolatának cseréjére is már most érdemes gondolni - melyekhez szintén megtalálsz minden hozzávalót üzleteinkben, ahol a hatalmas választék mellett szakértő segítséget, profi látványtervezést is kaphatsz!

A Palatinus Fürdőszobaszalonok hozzáértő munkatársai az ország több pontján is várnak!Fedezd fel a hozzád legközelebb eső üzletünket, vagy rendeld meg a szükséges termékeket online!