Útmutató a tökéletes mosdó kiválasztásához!

Útmutató a tökéletes mosdó kiválasztásához!Készülő fürdőszobánknak a mosdó lesz az egyik központi eleme, amelyet az egész család naponta többször és többféle módon is használ. Ezért körültekintően, minden szempontot figyelembe véve válasszuk ki az ideális darabot, hogy a lehető legjobban kiszolgálja igényeinket!


Nézzük először a 3 legfontosabb szempontot, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül a döntésnél! 

Gamadekor Duna dizájn mosdó és fürdőszobabútor

(Fotó: Gamadekor Duna dizájn mosdó és fürdőszobabútor)

Dizájn, stílus, formavilág

Amikor mosdóválasztásra kerül sor, több szempontot is mérlegelnünk kell!

Egyrészt fontos, hogy a mosdó az otthonunk és a fürdőszobánk stílusához, formavilágához jól passzoljon, és úgy érezzük, hogy nemcsak funkcionális, de esztétikus is, amire minden nap öröm ránézni.

Marmorin Alice pultra ültethető dizájn mosdók

(Fotó: Marmorin Alice pultra ültethető dizájn mosdók)

Mosdótípusok a fürdőszoba méretéhez

A család igényeinek, szokásainak és a fürdőszoba tágasságának megfelelően válasszunk mosdó típust. Egy szabadon álló mosdó csak egy igazán tágas fürdőszobában mutat jól. Nagyon trendi, de nem mindig praktikus egy pultra ültethető mosdó. Kicsi fürdőszobában gyakran a fürdőszobaszekrénybe építhető mosdó a megoldás, hogy a tároló és a mosdó funkció egyesítésével több helyet nyerjünk. A hagyományos mosdók pedig a legkisebb fürdőszobában is megállják a helyüket, hiszen így a szekrényajtó kinyitásának sem kell helyet biztosítanunk.

Marmorin Sirona szabadon álló dizájn mosdó

(Fotó: Marmorin Sirona szabadon álló dizájn mosdó)

Alapanyag és tartósság

Választásunknak szintén fontos szempontja kell legyen - és erre talán ritkábban gondolunk -, hogy milyen anyagból készül a mosdó? Egy jó mosdó tartóssága, hosszú élettartama ugyanis a termék anyagától függ. Ezért érdemes a formavilág kiválasztása előtt a mosdó anyagáról dönteni, és ezután tovább szűkíteni a választási lehetőségeket.

Bármelyik alapanyagot válasszuk is, tudnunk kell, hogy a legjelentősebb innovációk és a folyamatos technikai fejlődés ellenére is minden, szóba jöhető anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Térképezzük most fel ezeket, a könnyebb választás érdekében.

SIKO hagyományos mosdó

(Fotó: SIKO hagyományos mosdó)

1. Üvegmosdók

Az üvegből készült szaniterek légiesek, gyönyörűek, és felettébb elegánsak lehetnek, ám hátrányuk, hogy nem könnyű őket napi szinten tisztán tartani, hiszen minden kézmosás után szárazra kell törölni őket ahhoz, hogy ne legyenek vízfoltosak.

Léteznek színes változatok is, ami némileg megkönnyíti mosdónk tisztán tartását.

Bár az üvegmosdókat kemény, edzett, ütésálló üvegből tervezik – hiszen mindennapi használatú termékekről van szó –, ennek ellenére sajnos mégis sérülékenyek. Ha egy nehezebb tárgyat ejtünk rájuk véletlenül, akkor könnyen kialakulhatnak ún. hajszálrepedések az anyag felületén.

Sapho Beauty Shay üvegmosdó

(Fotó: Sapho Beauty Shay üvegmosdó)

2. Kőmosdók

Léteznek ma már nagyon elegáns, különleges, természetes kőből készült, faragott, vagy akár egyedileg betonból kiöntött szaniterek is. Ezek a mosdók valóban egyedi megjelenést biztosítanak. Előnyük, hogy impregnáltak, így legördül róluk a vízcsepp, hátrányuk viszont, hogy ha egy ilyen egyedi mosdó anyagán bármilyen sérülés keletkezik, akkor szinte lehetetlen pótolni, ugyanazzal az anyaggal korrigálni úgy, hogy meg ne látszon rajta a javítás.

SIKO kőmosdó

(Fotó: SIKO kőmosdó)

3. Akril mosdók

Az akril alapanyag az elmúlt néhány évtizedben hódított teret a szaniterkínálatban. Az akril mosdóknál nagyon oda kell figyelni a minőségre! Az olcsóbb darabok, gyengébb minőségűek lehetnek, felületük gyorsabban karcolódik. A magasabb minőségű akrilok magasabb árkategóriát is képviselnek, ugyanakkor ezeket is finoman kell kezelnünk, tisztítanunk ahhoz, hogy sokáig szépek maradjanak.

SIKO Provence család fürdőszobaszekrény beépített mosdóval

(Fotó: SIKO Provence család fürdőszobaszekrény beépített mosdóval)

4. Porcelán mosdók

A porcelán mosdók, szaniterek töretlen sikernek örvendenek a piacon. Amellett, hogy víz- és hőállók, viszonylag olcsón le tudják őket gyártani, és mind a súrolást, mind pedig a vegyszereket elég jól viselik.

Ennél az alapanyagnál az ár alapvetően tükrözi a minőséget, hiszen a porcelán is több, különböző anyag keverékéből áll, és nagyon könnyű silányabb minőséget kifogni. Ezt onnan látjuk, hogy néhány év múlva hajszálrepedések keletkeznek a mosdó felületén, illetve könnyen el is sárgulhat az anyag.

Kérdezzünk rá az anyag nevére, összetételére: a kristályporcelán például egy nemesebb, minőségibb anyag, míg a félporcelán, gyengébb, már megjelenésében is szürkésebb alapanyag.

SIKO pultra ültethető mosdó

(Fotó: SIKO pultra ültethető mosdó)

5. Öntött márvány mosdók

Nem is olyan régen fedezték fel az öntött márvány, avagy műmárvány anyagot, ami szuper megoldás lehet a mosdónk alapanyagaként. Mivel már több, mint 30 éve gyártják és használják, így mára már elegendő tapasztalat halmozódott fel ahhoz, hogy objektív képet alkothassunk róla is.

Egyértelmű előnye, hogy nem hideg, mint a porcelán! Könnyen tisztítható, és javítható! A gyártási technológiának köszönhetően extra sima a felülete - ugyanis ezeket a mosdókat öntik és tömörítik -, ami miatt nem tapad meg könnyen a szennyeződés a felületén.

RAVAK Clear mosdó

(Fotó: RAVAK Clear mosdó)

Látszik tehát milyen széles kínálat áll rendelkezésünkre a mosdó kiválasztásnál, akár stílusát, akár típusát, akár alapanyagát tekintjük. Reméljük, hogy tudtunk segíteni az Ön előtt álló döntésben, az alapanyagok és szempontok összegyűjtésével! Mérlegelje alaposan, hogy melyik tulajdonság a legfontosabb Önnek, a szép dizájn, a könnyű tisztíthatóság, vagy az ellenálló alapanyag, és hozza meg a legoptimálisabb kompromisszumot!

Üzleteinkben számtalan alapanyag, dizájn és mosdótípus közül válogathat, a mérlegelésben pedig örömmel és sok éves tapasztalattal segítenek szakértő kollégáink! Keresse fel az Önhöz legközelebb eső üzletünket! Szeretettel várjuk!