7 tipp, hogyan tedd világosabbá az otthonodat, a fürdőszobádat!

7 tipp, hogyan tedd világosabbá az otthonodat, a fürdőszobádat!Nem csak a többnyire kisméretű és ablaktalan fürdőszoba terekre, hanem otthonunk bármely helyiségére ráfér egy kis optikai tuning, amivel fényesebbnek, tágasabbnak tűnik a térérzetünk. Íme 7 ragyogó tipp, hogy miként teheted otthonod tereit optikailag tágasabbá, szellősebbé, légiesebbé!


Különösen most, hogy jönnek a rövidebb nappalok, a hosszabb éjszakák, pláne ilyenkor válik egyre fontosabbá belső tereink tekintetében is a világosság, fényesség. Ehhez mi sem egyszerűbb, mint hogy minél több világos, fényes felülettel vegyük körbe magunkat.

A falak és a padló színei, vagyis a meleg - és hidegburkolatok pontosan azok a felületek, melyekkel a lehető leginkább tudunk változtatni kedvezőbb irányba szobáink, helyiségeink térérzetén, hangulatán. Nézzük is, melyikkel milyen hatás érhető el?


1.    Fénylő, tükröződő felületek

A fényes felületek - így a fényes burkolatok is - talán az egyik legjobb és legismertebb trükknek számítanak otthonunk tereinek, de különösen a többnyire amúgy is kicsi konyhák vagy a fürdőszoba terének optikai növelésére, tágítására. Ennek az az oka, hogy ezek a felületek mivel nagyobb arányban verik vissza a fényt, így a több fénynek köszönhetően látjuk majd tágasabbnak, nagyobbnak az adott falfelületet, padlót.


Aparici
Fotó: Aparici
 

2.    Gondolkodj világosban!


És ezt most vedd szó szerint, hiszen mind a padlón és falakon egyaránt jó ötlet bevetni a világos tónusokat, ha nagyobbnak szeretnéd láttatni a teret. Igazából minél világosabb, annál jobb: szép a bézs, a drapp, vagy a törtfehér, ezekkel még kicsit melegebb is lesz az összhatás. Igazán légies, ragyogó térérzetet azonban kétségkívül a hófehér burkolatokkal érhetsz el. Mit szólnál például egy ilyen gyönyörű, fényes fehér hullám mintás látványhoz? A légies könnyedség máris érezhető a levegőben…

 

Porcelanosa
Fotó: Porcelanosa

 

3.    Neutrális színek - azaz a világos drappok, szürkék és minden semleges árnyalat


Ha nem vagy oda a hófehérért, esetleg túlságosan ridegnek-hidegnek érzed így a teret, akkor jó megoldás lehet a tone in tone trend alkalmazása, vagyis az egytónusú, egy árnyalatú falak, padlók és berendezési tárgyak használata. Ehhez a legjobbak az olyan neutrális alapszínek, mint a világos szürkék, a bézsek vagy a drappok - ezekkel ráadásul némi otthonos melegséget is becsempészhetsz az enteriőrbe. Ez természetesen nem csak hidegburkolatok esetén működik: egy szép, világos fa hatású melegburkolat egységes alkalmazása a teljes lakótérben szintén képes optikailag tágasabbnak, nagyobbnak láttatni a tereket. Jó választás ehhez a sokoldalú, strapabíró, párás, nedves helyiségekben is tökéletesen helytálló vinyl burkolat, melyből szerencsére számtalan fajtából, árnyalatból válogathattok - akár a különféle funkciók és lerakási módok szerint is.Designflooring vinyl padló
Fotó: Designflooring vinyl padló


 4.    Tükrös trükkök

Mondanunk sem kell, hogy ahogy a tükröződő, ragyogó felületek is minél fényesebbek, annál jobbak térnövelés szempontjából, a nagyméretű tükrök alkalmazása a lehető legjobb, ha optikailag tágasabb fürdőszoba teret szeretnél. Egy nagyméretű tükör vizuálisan képes akár megkétszerezni a teret, ha pedig egymással szemben helyezel el tükröket, akkor a végtelenség illúziójával elképesztően nagy térélményt nyerhetsz. Tehát, ha kicsi a fürdőd, akkor ne a bájos kis kerek tükrökből válassz, hanem a minél nagyobb, szögletes, akár a piperéket is elrejtő, kinyitható, nagy tükrös szekrények közül! Ezekkel a tágas térérzet mellett még rendezetebb is lesz a fürdőd élettere azáltal, hogy a zárt polcoknak köszönhetően nem maradnak elől a csecsebecsék…


Emco Select tükrös szekrény
Fotó: Emco Select tükrös szekrény


5.    Nagy, egybefüggő felületek

Még a legkisebb tér is lehet tágasabb, szellősebb, legyen az bármilyen parányi is! A világos anyag, a sok fény és fényes felületek mellett van még egy ökölszabály: ez pedig nem más, mint az, hogy a felületek minél inkább egybefüggőek legyenek. Ez a csempék esetében azt jelenti, hogy célszerűbb minél nagyobb lapokat választani, ezzel elkerülve azt, hogy a kis méretű csempéknél a sűrűbben megjelenő fuga csíkok szabdalják meg a nagyobb sík felület látványát.


Porcelanosa
Fotó: Porcelanosa


Jó ötlet a különböző terek azonos járólapokkal történő burkolása, aminek köszönhetően a felületek egybefüggő látványa szélesebbnek, tágasabbnak fogja mutatni a helyiségeket. Ha ezt unalmasnak érzed, akkor fel tudod dobni ugyanannak a lapcsaládnak a kisebb méretű változataival, dekor - vagy mozaik csempéivel is, melyekkel némi játékosságot is vihetsz az összképbe.Porcelanosa
Fotó: Porcelanosa

 

6.    Fémes csillogás 


Mind az ezüst, mind az arany csillogása, nemes ragyogása szépen kiemeli és optikailag is tágasabbá teszi a helyiséget, hiszen a fémes csillogás is egyfajta tükrözést ad. A fémes, aranyló vagy ezüstös burkolatok, mozaikcsempék tehát nem csak elegánsabbá, fényűzőbbé, hanem akár még tágasabbá, nagyobbá is tehetik a fürdőt - legalábbis optikailag.


L’antic Colonial
Fotó: L’antic Colonial

 

7.    Átlátszó üvegpanelek, üveg polcok 


Légies, áttetsző, mégis elhatárol és átengedi a fényt. Zuhanyfüggöny helyett inkább válassz üvegfalat és üvegből készült polcokat - ezzel is légiesebbnek, könyedebbnek - s ennek köszönhetően persze tágasabbnak érzed majd a helyiséget.


Marazzi
Fotó: Marazzi

 

8.    Falba rejtett csaptelepek 

Minél kisebb, szükösebb a tér, annál inkább érdemes a minimalista megoldásokra törekedni. Ilyen lehet például a falba rejtett csaptelep is, melynek köszönhetően a lehető legkevesebbet látsz majd a zavaró szerelvényekből. Helyette csak a lényeg lesz látható, a csapok használati egysége és kezelőfelülete. Kis terű fürdőszobákban érdemes kerülni a széles, tömör, s ezáltal robusztusabbnak látszó csaptelepeket! Egy kecsesebb, hosszabb szárú, letisztultabb dizájn sokkal inkább hozzájárul a tágasabb, szellősebb tér érzetéhez.


Grohe (LineAr) falsík alá rejtett csaptelep
Fotó: Grohe (LineAr) falsík alá rejtett csaptelep

 

9.    Sok-sok fény! 


Ha igazán ragyogó és fényes fürdőt szeretnél, akkor fordíts gondot a komplex világítás megtervezésére. Azaz, ne elégedj meg csupán egyetlen központi fényforrással, bármilyen kicsi is a fürdőszoba! A több irányból érkező fényforrásoknál azonban arra ügyelj, hogy ne vessen árnyékot egyik lámpa sem. Az olyan kiegészítő fényekkel, mint a tükörvilágítás, a holker mögé rejtett ledszalagok, vagy a bútorba, esetleg a WC nyomólapjába rejtett hangulatfényekkel, világítási megoldásokkal még ragyogóbb és világosabb tereket nyersz.  TECE Lux világítós nyomólap 
Fotó: TECE Lux világítós nyomólap 


Még mindig nem elég a klassz térnövelő tippekből? Akkor fedezz fel még többet élőben: Várunk szeretettel személyesen üzleteink egyikébe, ahol a hatalmas választék mellett kollégáink hozzáértő szakértelmével, tervezőink jó szemével és ízlésével segítjük vásárlásod.

A Palatinus Fürdőszobaszalonok készséges, hozzáértő munkatársai várnak szeretettel, az ország több pontján is. Keresd a hozzád legközelebb eső üzletünket, vagy rendeld meg online!