Hidegburkolat és melegburkolat találkozása:  mire figyeljünk a padlószint kialakításánál?

Hidegburkolat és melegburkolat találkozása: mire figyeljünk a padlószint kialakításánál?Kész a konyha és a fürdőszoba? Akkor jöhet a nappali és a hálószobák! Nade, mire is ügyeljünk a hidegburkolatok és a melegburkolatok találkozásánál, a padlószint kialakításánál? Cikkünkben  most néhány hasznos gyakorlati tanácsot és innovatív termék tippet is megosztunk veletek, kedves laikus építkezők, lakásfelújítók!


A hidegburkolatok és a melegburkolatok találkozása egy kényes pont az otthonunkban, hiszen a hidegburkolatok csatlakozási éleinek lezárásánál rendszeres és nagyobb, többnyire vizes igénybevételre kell számítani. Ezt jól tudják a szakemberek is, mégis több helyütt láthattunk már lifegő síneket, letört csempe éleket, szabadon hagyott burkolási hézagokat - ami, nem csak hogy esztétikailag nagyon nem szép látvány (még a legszebb csempe vagy parketta látványát is lerontja) hanem még balesetveszélyes is.

Csempe és laminált padló vagy vinyl padló találkozásánál nagyon fontos, hogy szintbe hozzuk a padlót - ugyanis a különböző típusú padlóburkolatok eltérő vastagsággal rendelkeznek. A járólapok általában vastagabbak (átlagosan 8-10 mm, de létezik 2 cm vastag járólap is - igaz, ez főként kültérre). Ezzel szemben a melegburkolatok vékonyabbak: - a laminált padlók klikkes változatai 7-8 mm, vagy 10-12 mm-esek többnyire, a klikkes vinyl 5,5-6,5 mm, a ragasztós vinyl 2-3 mm. Még a faparketta áll vastagságban a leginkább közel a hidegburkolatok átlagos vastagságához (12-13 mm), de mivel a faparketták alá szükséges letenni egy úgynevezett alpadlót, a laminált illetve fa parkettát is dilatálni kell, így rá fog takarni a burkolatváltó és a szegélyléc…Fotó: Pinterest

Mit tehetünk?

1.     A legkézenfekvőbb megoldás: a burkolatváltó profil


Mivel ma már többnyire nincs küszöb, és nem is kell feltétlenül, hogy legyen - a legegyszerűbben burkolatváltó profilok beépítésével tudjuk kiküszöbölni a hideg-és melegburkolatok mozgását, szintkülönbségét. Erre nem csak akkor lehet szükség, ha két különböző anyagú és vastagságú burkolat találkozik, hanem akkor is, ha ugyanaz a burkolat folytatódik az enteriőrben, csak a felület dilatációja (térfogatváltozása) miatt mégis ezt a megoldást alkalmazzuk. Dilatációs rés hiányában ugyanis felpúposodhat a burkolat, az anyagok tágulásából eredő feszültség következtében, és az anyagok zsugorodásából származó feszültségből repedés keletkezhet.

A burkolatváltó profilok típusaiból, megoldásaiból azonban nem könnyű dönteni, hiszen igencsak gazdag és sokrétű a kínálat.


Viarprofil
Fotó: Viarprofil


Anyaguk szerint megkülönböztetünk műanyagból illetve fémből (a leggyakoribb az exolált alumínium) készült profilokat, formai kialakításuk szerint íves, gömbölyű élű vagy szögletes profilokat, ragasztható vagy öntapadós, klikkes illetve csavarozható változatokat több különböző színben. Az ideális típus kiválasztásánál érdemes burkolást végző szakemberre vagy a kivitelezőre hagyatkozni, hiszen a méretet, formát, a ragasztás tíéusát, valamint hogy a hajlítandó darabok az ívben lerakott burkolat szélét hogyan követik (vágás nélkül) - ezt ők fogják tudni. Dönthetnek, illetve velük együtt közösen dönthetünk arról is, hogy egy, két, vagy három részes legyen-e az elem. Választhatunk pattintós, klikkes, csavarozható vagy öntapadós esetleg ragasztható profilt is, színben pedig ma már elképesztően gazdag az árnyalat és textúra-beli választék.

Burkolatváltó profilok alkalmazásával a padlóburkolatnak lehetősége lesz arra, hogy a környezet páratartalmának megfelelően mozoghasson, növekedjen vagy épp csökkenjen - a burkolatváltó ugyanis takarja a hézagot és a vágott panel széleit is. 


Viarprofil
Fotó: Viarprofil


 A burkolatváltó profilokat nem csak anyaguk, méretük, színük, de funkciójuk szerint is további két csoportba soroljuk. A szintkiegyenlítő profil elsődleges célja a magasságbeli szintkülönbségek áthidalása, míg az egyszintű profil az eltérő burkolatok közötti átmenetek precíz, egyszerű vagy látványos kivitelezéséhez nyújt segítséget. A profil rögzítését beépítik, ragasztják a burkolás során, de sok esetben csak a burkolatok lefektetését követően látható, hogy hol szükséges használni egy-egy adott funkciójú profit. Az utólagos burkolatváltókat lehet ragasztással,  csavarozással, dübelezéssel is rögzíteni.

A VI-convex, azaz a lencse profil egy klasszikus forma, mely többnyire a magánépítkezések, felújítások kedvelt és keresett megoldás. Ez nem csupán a dilatációs fugák letakarására szolgál, hanem funkcionál többek közt beltéri ajtóküszöbként is, valamint a hidegburkolatok és melegburkolatok találkozásánál is gyakorta használják, a két egymáshoz illesztett, ferdén vagy diagonálban szabott burkolat találkozásánál.
 


Viarprofil
Fotó: Viarprofil


Az egyszintű profil megóvja a burkolatok élét az azonos magasságú burkolatok csatlakozásánál. A lencse ív segítségével a kisebb magasság különbségeket is ki lehet egyenlíteni. A szemnek kellemes látványt nyújtó eloxált alumínium profil különböző felületi színekben, fémes árnyalatokban kapható. A profil felhelyezése a burkolatfektetés után történik.

Azért, ha tehetjük, a burkolatok kiválasztásánál illetve a padlószint kialakításánál már érdemes arra törekedni, hogy a különböző burkolatok lehetőleg egy szintbe kerüljenek. Egyrészt, nem szép, de balesetveszélyes is, ha a különböző burkolatok szintje nagyon eltér egymástól, és ugyan a profilokkal el lehet takarni az illesztést, de a nagyobb szintkülönbségeken már nehezen tudnak segíteni.

 

2.     Gondolkodj egységben: Hydrofix Comfort Core padlóburkolatok


Ha nem szeretnél több különböző burkolatot lerakni, nem akarsz illesztéseket, vágásokat és lezárásokat, akkor ma már ezt is megteheted: válassz olyan padlóburkolatot otthonodba, mely minden térbe, minden igényhez és funkcióhoz megfelelően helytáll - legyen az erős igénybevételnek kitett terület, mint az előszoba, ahová sáros cipővel, tűsarkúval is belépünk, sokszor a havas, latyakos időből érkezünk meg ide, padlónknak pedig - szó szerint - állnia kell a sarat.

A jobb, magas minőségű vinyl padlók ma már szerencsére megfelelnek ezeknek az igényeknek illetve az extrám igénybevételnek is, hiszen magas kopásállóságúak, vízállóak, tartósak. Ha igazán extrém igénybevételhez keresünk padlót, olyat, amely szép is, különösen strapabíró, és szerkezete is rugalmas, ízületkímélő - hogy a hálóban, nappaliban vagy a gyerekszobákban is kellemes járófelületet képezzen, akkor érdemes megismerkedni a HDF alaplappal ellátott LICO Vinyl padlókkal, melyet már eleve úgy hirdet a gyártó, hogy “egy dizájn - három változat” - azaz ugyanazzal mintával, textúrával létezik belőle klikkes, ragasztós és vízálló melegburkolat.

 

Lyco
Fotó: Lyco


Ezek a vinyl padlók különösen egészségesek és ergonomikusak is: szerkezetük egy rugalmas, ízületkímélő parafaréteget tartalmaz, mely csökkenti a lépészajt. Természetesen ftalátmentesek, nem tartalmaznak semmilyen más ránk vagy a környezetünkre káros anyagot. Könnyen kezelhetőek, tisztításuk nagyon egyszerű, antisztatikusak, hőszigetelők, és padlófűtés fölé is alkalmazhatók.

Abszolút ideálisak az erős igénybevételhez is, karcállóak, mérettrtóak, és tényleg minden életterületen helytállnak, nem csak lakóházakban, de bármilyen szociális létesítményben - legyen az étterem, óvoda, fitneszterem…

 
Lyco
Fotó: Lyco

 

3.     Válasszunk feszültségmentes padlóburkolatot - ma már ilyet is kaphatunk!


A Lico Hydrofix Comfort Core padlóburkolatai több felületen is felvihetők burkolatváltás és illesztés nélkül, mint a legtöbb versenytárs WPC vagy SPC alapanyagú terméke!

A gyártó által szabadalmaztatott merev maglemez (RBC) gyártási technológia a legmagasabb szintű stabilitást eredményezi, így az aljzat esetleges tökéletlenségei rejtve maradnak.

A Hydro Fix Comfort Core Comfort Core™ szabadalmaztatott, magas hőmérsékletű sajtolási eljárásával egyidejűleg 7 réteget integrálnak egyetlen homogén, feszültségmentes termékké - mindezt anélkül, hogy ragasztót használtak volna a különböző rétegek összekapcsolásához. Ettől nem csak egy homogén, erős és ellenálló padló lesz a végeredmény, de egészen a legalsó rétegig garantált a 100%-os vízállóság és antimikrobális hatás, a kellemes, ergonomikus járófelület, és a feszültségmentes (dilatáció mentes) padló!


Lyco
Fotó: Lyco

 
(A padló stabilitásával kapcsolatos gondok ugyanis főként akkor fordulnak elő, ha a vinyl felsőbb rétegeit melegen sajtolt ragasztóval hordják fel - a legtöbb gyártó még ezt a technológiát alkalmazza.)

Ennek a szabadalmaztatott eljárásnak köszönhetően olyan padlóburkolatot állítottak elő, mely nem tartalmaz feszültséget a lapokban, így a padló teljes élettartama alatt sík és hibátlan marad a felület. Más technológiáknál a sajtolási folyamattal úgy mond “bezárják” a hőt, és köpölyözési feszültségek keletkeznek a lapokban - ezek a feszültségek pedig felszabadulnak majd amikor fűteni, majd hűteni kell a burkolt helyiséget.Technikailag ezt a teljesítményt az ún. hosszú távú stabilitási teszttel (EN-434) mérik, amely a padlót hőhatásnak teszi ki: eszerint a Hydro Fix Comfort Core Comfort Core™ teljesítménye több mint 20-szor stabilabb e területen, mint más WPC termékek, és 7-szer stabilabb, mint az SPC burkolatok!

 


Lyco
Fotó: Lyco

 

Hideg-meleg burkolás előtt állsz, és szeretnéd minél kevesebb felfordulással, minél precízebben, minél ízlésesebben kialakítani a az egyes helyiségek padló szintjeit és burkolat váltásait?

Akkor fedezd fel élőben is az itt látott újdonságokat, és persze még megannyi mást is: Várunk szeretettel személyesen üzleteink egyikébe, ahol a hatalmas választék mellett kollégáink hozzáértő szakértelmével, tervezőink jó szemével és ízlésével segítjük vásárlásod.

A Palatinus Fürdőszobaszalonok készséges, hozzáértő munkatársai várnak szeretettel, az ország több pontján is. Keresd a hozzád legközelebb eső üzletünket, vagy rendeld meg online!