Hidegburkolat kontra melegburkolat: mikor, melyiket, hová? - 1. rész a vinyl burkolatok!

Hidegburkolat kontra melegburkolat: mikor, melyiket, hová? - 1. rész a vinyl burkolatok!A burkolatok megválasztása bizony nem könnyű feladat! Márcsak azért sem, mert ma már rég nem csak a konyha és a fürdőszoba kaphat hidegburkoklatokat, hála az innovatív gyártási technológiáknak, a meleg hatású, textúrájú kövek az egész házban otthonos légkört teremtenek. És persze, ott vannak a szintén évről évre megújuló, egyedi, professzionális anyagokból készült, egészen természetes hatású, tartós felületű melegburkolatok is. Így aztán ember legyen a talpán, aki tud választani. Cikkünkben abban igyekszünk segíteni, hogy hová, melyiket érdemes. 


A hidegburkolatok és a melegburkolatok közötti, korábban óriási különbségek ollója napjainkban egyre inkább bezárulni látszik. Míg a hidegburkolat kifejezés alatt többnyire a kövekből, greslapokból, agyagból készült, merev, vízálló, felületét illetően hűvös érzetű csempéket és járólapokat értjük, addig a melegburkolat is egy gyűjtőfogalom, ahol a különböző típusú, kopásállóságú, felületű, de tapintásában és járófelületében mindenképpen meleg hatású burkolatokat értjük. Ezek vékonyabbak, könnyebbek, puhábbak, mint a hidegburkolatok, kényelmesebbek, ergonomikusabbak, de tartósságuk és vízállóságuk tekintetében általában a hidegburkolatok a nyerőbbek!Porcelanosa kerámiaburkolat

(Fotó: Porcelanosa Devon fa hatású kerámiaburkolat)

Ma már a nappaliba, sőt sok esetben a hálóba is járólapot választunk, vagy a fürdőszoba helyiségébe speciális, vízálló, tartós melegburkolatot – hiszen az anyagok, felületek, az innovatív gyártási technológiák már mind lehetővé teszik ezt.

Nézzük meg a napjainkban leggyakrabban használt fajtákat, valamint a pro és kontra érveket mellettük vagy ellenük!

1.      Vinyl padlók: tartósak és sokoldalúak


A vinyl padló egy többrétegű, speciális műanyagból készült melegburkolat, mely nem véletlenül lett egyre népszerűbb az utóbbi években: megfelelő merevséggel és magas kopásállósággal rendelkezik. UV-rétegének köszönhetően az erős napsugárzás jóval kevésbé tesz benne kárt, mint általában a többi melegburkolatban. Elődeihez képest már jóval keményebb felületének köszönheti változatos felhasználási lehetőségeit, tulajdonképpen az egész lakás, ház lefedhető egy tartós, jó minőségű, vízálló vinyl padlóval.

A vinyl padló tartós, magas kopásállóságú és még vízálló is: akár ipari felhasználásra is tökéletesen megfelel, irodák, közintézmények vagy vizesblokkok tereiben is tökélesen állja a sarat, tehát valóban nagyon sokoldalú melegburkolat.

Ám azért nem olyan tartós, és nem olyan természetes, mint a valódi kő vagy fa burkolat - de a jobb minőségűek akár 15-20 évig is bírják.Designflooring vynil burkolat
(Fotó: Designflooring vinyl burkolat)

Ami mindenképpen erős érv a vinyl padló mellett, az a meleg érzete a talpunk alatt, és az ergonomikus járófelülete – ha mezítláb közlekedünk pl. a konyhában vagy az előszobában, kellemesebb ezen járni-kelni, mint a hideg kövön – ha csak nincs padlófűtésünk. Nagy előnye még a kedvező ár, és az egyszerűbb, gyorsabb burkolás is.

Akik nem kedvelik, azok többnyire azt kifogásolják benne, hogy nem természetes, csak annak akar látszani – hiszen műanyagból készül.

Mintái ma azonban már sokszor olyan élethűen adják vissza a természetes anyagok textúráit, hogy a szakavatatlan szem nehezen veszi észre a különbséget a vinyl, a laminált vagy a valódi fa burkolatok között, hiszen a fa erezeteit vagy a kövek mintázatát ma egyre professzionálisabban képesek megjeleníteni a gyártók a felületeken.

Vynil burkolat
(Fotó: Vinyl burkolat, forrás: Schutterstock)


2.      A ragasztós vinyl öntapadós ragasztós felületének köszönhetően egyszerűen és gyorsan burkolható!


A vinyl padlók között is két főbb típust különböztetünk meg: a ragasztható és a klikkes kivitelű változatot. Az előbbi általában öntapadós, utóbbi pedig a laminált parkettához hasonlóan, klikkes formában csatlakoztathatók egymáshoz az egyes elemek, egyetlen gyors mozdulattal.Ragasztós vynil burkolat
(Fotó: Ragasztós vinyl burkolat)

Mivel könnyű vágni, alakítani, így megmunkálásához sincs szükség komolyabb gépparkra. Telepítése nagyon egyszerű, de az aljzatbetont alaposan elő kell készítenünk hozzá, érdemes jól megtisztítani a törmeléktől, az esetleges kavicsoktól, hiszen, ha ezek ott maradnak, akkor az évek alatt átlyukaszthatják a vinyl padlót, arról nem beszélve, hogy vizuálisan sem szép látvány egy-egy kitüremkedés a sima felületből. Az öntapadós vinyl panelek közvetlenül beton aljzatra nem ragaszthatók, vagyis a felület gondos előkészítése, megfelelő aláburkolása egy hátrány, ha úgy nézzük. Viszont jó hír, hogy korábbi járólapra például nyugodtan ráburkolhatjuk.

Designflooring melegburkolatok
(Fotó: Designflooring melegburkolatok)

Ha ezt a gondot megoldjuk, és nem zavar bennünket az (egyébként újrahasznosított) műanyag anyagösszetétel sem, akkor egy hosszú távon szerethető, tartós, sokoldalú melegburkolatot kaphatunk vele, akár az egész ház egységes burkolásához! Ez pedig igen nagy előny…

3.      Klikkes vinyl padló – gyors burkolás, csendes, ergonomikus járófelület


A klikkes vinyl padlók alaptulajdonságai voltaképp megegyeznek a fentiekkel, csak nem öntapadós felület, hanem egy klikkes rendszer segíti a telepítést.  A panelek általában 4-5 mm vastagsággal rendelkeznek.

Designflooring klikkes vynil padló(Fotó: Designflooring klikkes vinyl padló)

Egy 100%-ban PVC anyagú, üvegszálas erősítésű hordozórétegre kerül a dekorfólia, amit egy lakkozott, áttetsző koptatóréteg zár le. Ez felel a panelek tartósságáért és ez biztosítja a padló kopásállóságát.

Klikkes vinyl padló esetén különösen fontos a megfelelő alátét, nem csak a padlófűtéssel ellátott helyiségekben, hanem azért is, hogy a klikkek ne törjenek meg idő előtt a burkolásnál, illetve hogy ezzel is biztosítsuk a kényelmes, ergonomikus járófelületet.Designflooring vynil padló
(Fotó: Designflooring vinyl padló)

Az ilyen típusú vinyl padlók nagy előnye a csendes használat: a panelek kitűnően elnyelik a lépéseink zaját, és kifejezetten ergonomikusak, kényelmesek a napi járás, napi használat során.

Hátrányuk, hogy nagyon érzékenyek a hőmérsékletváltozásra: a panelek hőtágulása magas, ezért az erős napfénynek kitett helyiségekbe nem ajánljuk. Burkolásnál is érdemes arra ügyelni, hogy minden ajtónyílásnál megfelelő méretű tágulási hézagot alakítsunk ki, hogy megelőzzük a panelek felpúposodását.
Izgalmasnak találtad a vinyl padlóról írtakat? Ne hagyd ki a cikk folytatását jövő héten, amikor a laminált parketta, a fapadló és a kerámiából készült hidegburkolatok előnyeit és hátrányait is megvizsgáljuk, és megfejtjük, mely helyiségekbe melyik burkolat illik legjobban! 
Addig is szeretnél még több segítséget, inspirációt, tervezési ötletet, ami a burkolatokat és a burkolást illeti? Esetleg szakértő segítségre volna szükséged a választáshoz? A Palatinus Fürdőszobaszalonok hozzáértő munkatársai várnak szeretettel az ország több pontján is, ahol fürdőszobád megtervezéséhez akár 3D Látványtervezési szolgáltatásunkat is igénybe veheted!