Hogyan burkoljuk a teraszt, a kertet csodás teraszlapokkal?

Hogyan burkoljuk a teraszt, a kertet csodás teraszlapokkal?A konyha és a fürdőszoba felújítása után a kellemes tavaszi időben jöhet a nappali, a terasz és a kerti járda. Ezekhez a munkálatokhoz már pont jó idő van és a szép időben lassan szeretnénk élvezni a terasz és a kert örömeit. Természetesen a terasz burkolásának, ahogyan a kerti járda elkészítésének is megvan a sajátos technikája. Cikkünkben most ehhez adunk pár praktikus tanácsot és megmutatjuk, mivel és milyen stílusban burkolhatunk kültéren.


A terasz burkolásának tartóssága nemcsak a burkolattól függ, hanem leginkább az alkalmazott technikák összességétől: a segédanyagok - mint pl. ragasztó, fuga, vízszigetelés - optimális minőségétől és megfelelő sorrendjétől.

A terasz burkolás mindig egy kényes téma, hiszen a burkolatok könnyen felfagyhatnak, megrepedezhetnek - ám ez az esetek többségében mindig a burkolás hibáira vezethető vissza!

A kültéri burkolat felfagyásának oka leginkább a lapok alá kerülő víz, ami a hideg időben megfagy, és szétfeszíti a burkolatot, de adódhat abból is, hogy a lapok nem tapadnak megfelelően az aljzathoz (betonhoz), ami pedig a rossz ragasztási technika, vagy a rosszul megválasztott ragasztótípus miatt következik be.

Sant'Agostino Venistone burkolatok

(Sant'Agostino Venistone kül- és beltéri burkolatok)Kültéri burkolathoz mindenképpen flexibilis ragasztót válasszunk, ahogyan a nagy lapokhoz is - mivel a kinti hőmérsékletingadozás ciklikus változásai miatt a terasz burkolólapjai és az azokat hordozó beton táblák térfogata is ciklikusan csökken illetve nő, s ez a diletációs hatás ugyancsak terheli a teraszburkolatot, illetve a terasz és az aljzat közötti kapcsolatot.

A jó ragasztó mellett ugyanakkor nagyon fontos azt megakadályozni, hogy a teraszra hulló csapadék, esővíz vagy hólé bejusson, beszivárogjon a lapok közé, a fugán keresztül.

Ehhez fontos a vízszigetelés, de az is, hogy a terasz betonaljzatát úgy előkészítsük, hogy abban ne keletkezzen semmilyen káros mozgás a burkolatra nézve. A megfelelő alapozás, a beton vasalása, a szükséges, legalább 1,5 %-os lejtésszög kialakítása alapvető - ezért a kőművesnek igen nagy felelőssége van abban, hogy teraszunk hosszú időn át tartós és szép maradjon.

PorcelanosaCeppo és Forest kültéri burkolatok
(Fotó: Porcelanosa Ceppo és Forest kültéri burkolatok)

 

Persze, mindent nem foghatunk a “trehány kőműves munkára” sem: a burkolási technika, a megfelelő rétegrend kialakítása is nagy hatással lesz a terasz tartósságára.

A helytelen burkolási technikák kivédésére szerencsére korunk mérnökei kifejlesztették a folyékony ágyas burkolat ragasztót, amelynek óriási előnye, hogy használatakor az időjárás okozta “bőrösödés” - vagyis amikor a ragasztó elveszti a tapadását - csak később jelentkezik a hagyományos ragasztókhoz képest, ezért nehezebb elvéteni vele az egyik legalapvetőbb hibát: az elégtelen ragasztást.

Ám mivel még így is túl sok a hiba lehetősége ezért, ha nem értünk hozzá, inkább óvakodjunk a ’csináldmagad’ megoldásoktól, ahogy az önjelölt burkolóktól is, ha tartós, időtálló megoldást szeretnénk!

Szerencsére üzleteinkben minden beszerezhető a terasz burkolásához,éshozzáértő, képzett kollégáink segítenek a megfelelő anyagok kiválasztásában.

Ami pedig a terasz burkolatokat, a trendeket, lehetőségeket illeti - nos a választék igazán pazar, és gondolkodjunk bármilyen stílusban is, számos gyönyörű és eredeti megoldást találunk az üzletekben!

Most ezekből mutatunk néhányat…


Marazzi Treverkview kül- és beltéri padlólap
(Fotó: Marazzi Treverkview kül- és beltéri padlólap)
 

1.      Teraszburkolat fából? Akár a valódi!

Nyilván létezik, nem is egy, ám a fával azért vigyázni kell. Igényli a folyamatos ápolást, karbantartást, rendszeres időközönkénti kezelést - vagy ha nem (mert annyira speciális a felülete vagy a bevonata), akkor pedig nagyon mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha szépet és jót szeretnénk!

A fa gyönyörű látványa, meghitt, meleg hangulata sokunkat rabul ejt, pláne ha a nappaliban is faparkettát, hajópadlót vagy egy gyönyörű fa hatású laminált padlót, vinylt terveztünk - akkor egy ugyanolyan fa hatású kültéri járólap gyönyörű egységet teremt a kinti és a benti terek között.


Marazzi Treverkview kül- és beltéri padlólap
(Fotó: Marazzi Treverkheart kül- és beltéri padlóburkolat)

 

Még jobb megoldást adnak a tartós és időtálló hidegburkolatok, amelyekma már egyre szebb felülettel, egyre élethűbb fa mintázattal kaphatók, és szerencsére több olyan típus is létezik, melyekkel egyszerre burkolhatjuk a teraszt és a nappalit is, így lesz a terasz a nappalink meghosszabbítása, s ezáltal nő meg optikailag az élettér. Ráadásul ezek a burkolatok nem túl kényesek és kiállják az idő próbáját


CersanitRustic fa hatású kerámiapadló kül- és beltérre
(Fotó: Cersanit Rustic fahatású kerámiapadló kül- és beltérre) 

 
2.      Kerámiaburkolat a klasszikus vagy rusztikus megoldások híveinek


Ha a vintázs, vidékies vagy a hagyományos stílusban szeretnénk burkolni, akkor a kisebb méretű, hagyományos greslapok között is találunk gyönyörű trendi újdonságokat - mint például ez a szépséges Rondine modell.


Rondine Bristol terasz burkolat
(Fotó: Rondine Bristol terasz burkolat)Ha igazán látványos hatást, különleges térhatást szeretnénk elérni, akkor játszhatunk a burkolás irányával, vagy az egy kollekción belüli lapméretek változatosságával - szerencsére erre is számos kiváló lehetőségünk nyílik ma már, hiszen a gyártók egy-egy kollekción belül többféle méretű lapot kínálnak. De akad olyan is, amikor az árnyalatok, a minták vagy a textúrák között válogathatunk.

 

MarazziCarácter Antibakterial burkolatok
(Fotó: Marazzi Carácter Antibakterial burkolatok)

 
3.    Korunk igényeihez mérten, a padlóburkolat lehet extrán higiénikus, antibakteriális is!


Ami az újgenerációs, kortárs hidegburkolatok anyagát és felületképzését illeti - nem csupán a látvány, a kinézet, hanem az egészség és higiénia is egyre inkább elvárás ma már. Tudják ezt jól a gyártók is, akik közül már egyre többen készítik el a speciális ezüstionakat tartalmazó antibakteriális kollekcióikat - melyeket könnyű tisztán tartani, hiszen sem a por, sem bármilyen már organikus szennyeződés nem tud megtapadni a padló felületén.

A Marazzi Antibacterial termékeinél például a kerámia felületek eddigi legfejlettebb antibakteriális technológiáját üdvözölhetjük: ez a burkolatok felületén egyébként megtelepedő baktériumok és egyéb káros mikroorganizmusok akár 99,9% -át is képes távol tartani.

A titok: hogy már a termékek gyártásánál ezüst-ion adalékanyagokat kevernek az anyagba, ami megakadályozza a baktériumcsírák szaporodását még a gyártás kiinduló fázisában - vagyis mielőtt kiégetnék a lapokat 1200 ° C-on.

Ez a speciális antibakteriális tulajdonság pedig különösen jól jön egy olyan konyha-nappali-terasz egységét összekapcsoló térben, ahol a gyerekek, sőt olykor a felnőttek is mezítláb szaladgálnak ki-be a jóidőben…

 

Marazzi Carácter Antibakterial kül- és beltéri burkolatok
(Fotó: Marazzi Carácter Antibakterial kül- és beltéri burkolatok)
  

4.      Kőhatás, betonhatás, terazzo - egyedi látványmegoldások a modern városi terek és trendek kedvelőinek


A lapok kiválasztásánál fontos szempont az esztétikum, a stílus - mely nagyban függ attól, hogy milyen az adott kő felületének kialakítása. Választhatunk fa hatású, kő hatású, erezett vagy strukturált felületeket, de a cementlap- vagy beton hatás, illetve a terazzo is nagyon nagy divat napjainkban.

Marazzi Plaza antibakteriális kül- és beltéri paldólapok
(Fotó: Marazzi Plaza antibakteriális kül- és beltéri padlólapok) 


A kőhatás vagy betonhatás kellően modern, városias térélményt eredményez, hűvös szépsége kiemeli az élénkzöld növények, vagy a színes virágok, kerti bútorok látványát.

 
Argenta Kalkstenkül- és beltéri padlók
(Fotó: Argenta Kalksten kül- és beltéri padlók)

 
Ma már számtalanféle kő erezetet élethűen meg tudnak jeleníteni a gyártók, legyen az strukturált, mosott vagy éppen nyersbetont imitáló textúra.A látvány kiválasztásánál egyedül a mi személyes ízlésünk dönt, na és persze házunk stílusa, illetve a pénztárcánk.


Rondine Le Cave terasz burkolat
(Fotó: Rondine Le Cave terasz burkolat) 
 

5.      És mi a helyzet járda fronton?


Nyilván mindannyian szeretnénk szépséges, rendezett teret házunk körül, de hogyan fogjunk hozzá?

A kertépítés bizony nem egyszerű, ahogyan a burkolás sem!Minden a megfelelő tervezéssel kezdődik, amihez érdemes kikérnünk egy szakember véleményét!

Megbízhatunk például egy kerttervezőt, vagy ha nem, akkor igen alaposan nézzünk utána a dolognak! A kert részei közül az épített műtárgyak – mint a járda vagy a gépkocsibeálló - igen fontos és időtálló részletek, melyekre érdemes kellő energiát, időt és persze pénzt is szánni.

A járdaépítés egyébként egy igen sokrétű folyamat: a járda készülhet betonból, térkövekből, terméskőből, fagyálló kőporcelánból de akár még fából is. Fontos figyelnünk a járda építésnél is a megfelelő dőlésszögre, a megfelelő anyagokra (egy járda, de főként egy autóbeálló fontos, hogy bírja a nagy terhelést).

Járdánkat – bármilyen anyagból is készüljön – úgy helyezzük el, hogy a növények, a kerítés, vagy más kerti építmények később se akadályozzanak majd bennünket a közlekedésben. A járda szélessége 75-90 cm körüli legyen: az ennél keskenyebb, pl. egy 60 cm széles járda olyan érzetet kelt, hogy egyensúlyozni kell rajta - illetve, ha szembe jön valaki, nem tudunk kitérni, csak ha lelépünk a járdáról.

Szerencsére ma már erre is gondoltak a burkolat gyártók: a 90-100-120 cm széles, és a legalább 2 cm vastag, erős lapok tökéletesen megfelelnek akár egy kerti járda kialakítására is.


Rondine Le Cave terasz burkolat
(Fotó: Rondine Le Cave kültéri teraszlap)


Fontos azonban, hogy a lapok elhelyezése előtt készítsünk egy ún. “tükröt” - vagyis a talajból egy egyenletes, felső sávot távolítsunk el, majd a tükör kiemelése után a talajt kézi erővel tömörítsük, azaz döngöljük.

Többnyire egy 20 cm humuszréteggel lehet számolni, ezért a 8-10 cm vastag beton járda alá legalább 10-12 cm vastag kavicságyat rakjunk (nem baj, ha vastagabb: lehet 25 cm is). Ez megvédi a felfagyástól járdánkat, és kellő alapot biztosít. Érdemes a kavicságyazatot geotextíliával körbe csomagolni - ez megvédi a gyomtól, és az eliszaposodástól.

Hasonlóan érdemes eljárni, ha kőből, gresből, fagyálló lapokból készítjük a járdát: azt is alábetonozhatjuk, hogy ha még tartósabb, biztosabb végeredményt szeretnénk - de léteznek olyan lapok is, melyek önmagukban is lerakhatók. 


Marazzi Treverkmade 2 cm-es teraszlap
(Fotó: Marazzi Treverkmade 2 cm-es teraszlap)


Ezeknek nagy előnye, hogy tulajdonképpen bármikor fel is vehetők a talajról, így ha később áttervezzük kertünket, és máshová telepítenénk inkább a kerti utat - akkor ezzel a megoldással ez is könnyűszerrel megoldható.


Sant Agostino Venistone kül- és beltéri burkolatok
(Fotó: Sant Agostino Venistone kül- és beltéri burkolatok)Miután a szegélykövet bebetonoztuk, a térburkolatunk alapjába egy 20-25 vagy 20-35-ös murvát hordjunk, melyet alapos elegyengetés után lapvibrátorral vagy döngölővel kell összetömörítenünk. Ennek a tömörítésnek az a szerepe, hogy a térkő ne süllyedjen meg a későbbiekben, ez adja az alapot.

A murva ledöngölése után kezdhetjük meg a “tükör” kihúzását, maximum 4-5 cm vastagságban, mely majd a végleges térkőszint döngölése után még egy további fél millimétert fog tömörödni.

Cersanit Optimum 2 cm-es kültéri lapok
(Fotó: Cersanit Optimum 2 cm-es kültéri lapok)


Jól látható tehát, hogy mind a teraszburkolás, mind a kerti járda építése nem kevés szakértelmet, hozzáértést igényel - de mi is igyekszünk minden segítséget, támogatást megadni a hatásos és időtálló végeredményhez.

Ha szívesen látnál még nagyobb választékot, esetleg kíváncsi vagy, hogy mely kőhöz milyen segédanyagot válassz, akkor látogass el hozzánk személyesen, a hozzád legközelebb eső üzletünkbe!

A Palatinus Fürdőszobaszalonok szakértő munkatársai mindenben a segítségedre lesznek, ha burkolásról van szó! Nálunk ugyanis nem csak a fürdőszoba és a konyha burkolásához, komplett berendezéséhez találsz meg minden szükséges terméket és kiegészítőt, hanem a terasz kültéri burkolásához isgyönyörű termékeket, és minőségi segédanyagot is beszerezhetsz!