Trendi Terazzo - régi klasszikus, új köntösben

Trendi Terazzo - régi klasszikus, új köntösbenA fürdőszoba mellett a konyha, a nappali, az étkező, az előszoba, vagy a terasz enteriőrbe is tökéletesen illeni fog a „terazzo” stílusú burkolatok szépsége, klasszikus, s egyben kortárs eleganciája. Nézzük, honnan is indult útjára a terazzo, mint olyan, és melyek a legtrendibb burkolatok napjainkban.


Terazzo

Modern belső tereinknek ugyanis nem csak a fahatású, a beton, vagy a most nagyon divatos márvány burkolatok adhatnak kortárs jelleget, trendi látványt!

Akik a kreatív eleganciát, művészi, ám egyben mégis játékos megoldásokat keresik belsőépítészeti terveikhez, azoknak íme, egy újabb nagy visszatérő: a Terazzo!

Aki szereti a márványt, vagy a beton jellegű burkolólapok modern, mégis természetes megjelenését, annak bizonyára tetszeni fog, hiszen a terazzo a márvány, a beton, és a természetes kövek anyagaiból eredeztethető.

Sant'Agostino Deconcrete

(Fotó: Sant'Agostino Deconcrete burkolat család)

Sok-sok évvel ezelőtt ugyanis, még a 15. század Velencéjében márványmunkások használták fel első ízben a megmaradt márvány törmelékeket teraszaik díszítéséhez. Később ezt felcsiszolták, hiszen rájöttek, hogy sokkalta kényelmesebb járni egy sima felületű padlón, és létrehoztak egy akkor forradalmi újításként berobbant anyagot, a ”Galera”-t, a későbbi cement ősét. Nagyon leegyszerűsítve így kezdődött a Terazzo története.

Majd ahogy telt-múlt az idő, a Terazzo anyagai is folyton változtak, megújultak, a különböző színű márványporoktól lett színes a padló alapja. A 70-es évek környékén szürke betonba dobáltak különböző méretű és színű márvány darabkákat, amitől igen változatos, egyedi megjelenést értek el.

Porcelanosa Ceppo

(Fotó: Porcelanosa Ceppo burkolat)

A Terazzo stílus mai innovációját már a modern hidegburkolat gyártó cégek – a még szélesebb körű felhasználhatóságra figyelve - hozzák létre az újabbnál újabb anyagmegoldásokat, amellyek már érintkezhetnek vízzel, és tisztíthatók vegyszerekkel is. Ráadásul a mai gyártók már arra is ügyelnek, hogy az anyagok újrahasznosításának jegyében hozzák létre újabb és újabb mutatós, ugyanakkor fenntartható kreációikat.

Ezzel a technikával ugyanis a korábbi burkolatok törmelékei, vagy a burkolatgyártásból keletkező hulladék mindig visszakerülhet az anyagok körforgásába, ezzel is védve bolygónkat, környezetünket.

Sant'Agostino Deconcrete

(Fotó: Sant'Agostino Deconcrete padlólap)

De milyen is a mai modern Terazzo, melyet fejlettebb technológiával, ízléssel és modern dizájnnal alkotnak meg a gyárak tervezői? Nézzünk most néhány mai, innovatív Terazzo burkolat-típust korunk gyártóitól.

1. Terazzo, a részletek szépsége, kiegyensúlyozott játékosság a színekkel

A nagy sikerű, s egyben már nagy múlttal is rendelkező Ceramica Sant’ Agostino csempegyárat 1964-ben alapították Ferrara közelében, távolabb a többi olasz kerámiagyártól, ami autonómiát és innovatív szemléletet hozott a vállalat számára. A 100%-ig olasz tulajdonosok, a régi hagyományok és a környezettudatos személet jegyében döntöttek úgy, hogy újjáélesztik az időtlen terazzo mintás burkolatokat, mégpedig az árnyalatok, a színek, az egyedi dizájn és a vitalitás jegyében.

Sant’Agostino Deconcrete

(Fotó: Sant’Agostino Deconcrete csempe)

2. Terazzo, a régi ismerős, mai köntösben

A terazzo burkolatok trendje bizony nem mai keletű. A dédnagymama, vagy a nagyi házában, vagy a verandán is láthattuk már, ha még emlékszünk rá. Sőt, már az ókori Rómában, a középkori Velencében is előszeretettel alkalmazták ezt a technikát, melyet most a spanyol Porcelanosa gyár ultramodern formában, háromféle árnyalatban kínál a számunkra.

Porcelanosa Ceppo burkolat

(Fotó: Porcelanosa Ceppo burkolat)

A Porcelanosa Ceppo burkolatát három gyönyörű, természetes meleg szürke és krém árnyalatban (Stone, Acero és Antracita), élvágott kivitelben vásárolhatjuk meg.

A burkolat érdekessége, hogy megtévesztésig hasonlít az eredeti kőre, melyet az olasz Ceppo nevű városkában bányásznak, az Alpok lábánál. Innen kapta nevét is ez a szép hidegburkolat, melyet igen sokoldalúan felhasználhatunk kortárs tereinkben.

Porcelanosa Ceppo padlólap

(Fotó: Porcelanosa Ceppo padlólap)

3. Terazzo modern, és szokatlanul elegáns változatban is

Lengyelország egyik leghíresebb csempe gyártója, a Cersanit gyár is meglovagolta a terazzo-trendet, méghozzá igencsak elegáns és kívánatos módon, hiszen a kövek között némi csillogás is felfedezhető, így még a glamour stílus szerelmeseinek is kedvében járhatunk egy ilyen eredeti, modern terazzo megoldással.

Cersanit Hika burkolat család

(Fotó: Cersanit Hika burkolat család)

A HIKA kerámia burkolat kollekciót az exkluzív megjelenéshez is párosíthatjuk, amely megfelel a különböző stílus elvárásoknak és a merész irányzatoknak, ahogyan a különböző stílusokat, anyagokat és felületeket ötvözi egymással.

Cersanit Hika burkolat család

(Fotó: Cersanit Hika burkolat család)

A látványos, nagyméretű (40X120 cm-es) világos alaptónusú, fényes alaplapokkal optikailag tágasabb teret és térérzetet hozhatunk létre, bel- és kültéren egyaránt. A Terazzo Mix dekorlapok esetében a terazzo jellegzetességeit kiszínezte, és némi glamúros eleganciával öltöztette fel a gyártó. 

Cersanit Hika csempe

(Fotó: Cersanit Hika csempe)

A dekorlap különlegessége, hogy apró mintáinak színeit úgy állította össze a gyártó, az nemcsak az intenzív mélyzöld, mostanában nagyon divatos árnyalatokkal és a sötétebb zöldekkel, kékekkel, szürkékkel harmonizál, hanem a feminin stílusú enteriőrök púderes, rosegold modern-romantikus stílusvilágához is társítható meleg árnyalatokhoz is.

Cersanit Hika burkolatok

(Fotó: Cersanit Hika burkolatok)

4. Terazzo, a nyugalom, a pihenés, a jólét és a letisztult harmónia megtestesítője

A Terazzo trendjeés ezzel együtt az Azulev gyár „Trend” névre hallgató kollekciója egyaránt egyensúlyt, külső-belső nyugalmat teremt meg számunkra az enteriőrben. Otthonainkban, élettereinkben a jólétet és a pihenést tolja az előtérbe, egyfajta minimalista, de kissé szentimentális megközelítéssel. Olyan térélményt ígér számunkra, ahol a textúrák, az anyagok és a felületek mind-mind harmóniában vannak egymással. Ezek az egyszerű, letisztult, szemünknek-lelkünknek is pihentető tónusok, többnyire semleges, légies színekből állnak össze.

Azulev Trend burkolat család

(Fotó: Azulev Trend burkolat család)

Az Azulev Trend kollekciót is a „zöld kód” szerint alkották meg. Ez egy olyan trend, ahol a természet mintáit vették alapul az egyes színek, felületek, textúrák tervezésénél. A kerámialapokat az agyag, a terrakotta meleg színei, a fák, levelek, mohák zöld árnyalatai, a gyönyörű terméskövek natúr textúrái ihlették, vagyis színválasztéka olyan árnyalatokat tartalmaz, melyek a fenntartható életmódot és a természetközelséget közvetítik.

Azulev Trend burkolat

(Fotó: Azulev Trend burkolat)

Az Azulev gyár szinte valamennyi kortárs terméke a régmúlt örökségét tovább éltetve, a helyi kézműves technikákon átívelve jut el a mai ember által tervezett technológiai vívmányokig.

5. Terazzo, letisztult és sokoldalú

A spanyol Argenta gyár Flodsten burkolata gyönyörű, természetes terazzo mintás kollekció, melyet egy Olaszország déli részéből (Ceppo di Gré) származó kő ihletett.

Argenta Flodsten burkolat család

(Fotó: Argenta Flodsten burkolat család)

A kollekció 6 gyönyörű árnyalata között megtaláljuk a hideg szürke és meleg bézs árnyalatokat is, az egészen világos, már-már piszkos fehértől, egészen a sötét grafit szürkéig. Az alaplap színének megfelelő világosabb és sötétebb árnyalatok váltakoznak az apró kavicsokon. Lapon belüli színei inkább visszafogottak, homogének, ezért a minimalista stílusba is tökéletesen beilleszthetők.

Matt felülettel, négyféle méretben érhető el. A sokféle formátumának és kivitelének, valamint csúszásmentes felületének köszönhetően kiválóan alkalmas falra, padlóra, valamint külső és belső terekbe egyaránt.

Argenta Flodsten burkolat család

(Fotó: Argenta Flodsten burkolat család)

Felhasználási lehetőségének sokoldalúságát növeli, hogy a Kalksten kollekció egyszínű lapjai színben és méretben is tökéletesen alkalmazkodnak a Flodsten burkolat családhoz, így a két családot kombinálva minden helyiséget beburkolhatunk ezzel a két visszafogott és letisztult családdal, melyek sokféle stílusba beilleszthetők.  

Argenta Kalksten és Flodsten burkolat csalá

(Fotó: Argenta Kalksten és Flodsten burkolat család)

Mint láthattuk a Terazzo típusú burkolatokkal igazán sokoldalúan tudunk tervezni, hiszen ez a stílus tényleg bárhol megállja a helyét, és kiválóan társítható, kombinálható. Külső és belső életterekhez, nappalihoz, étkezőhöz, konyhához, kandallóhoz, teraszhoz is kiváló. Az otthonokon, családi házakon túl elegáns hotelek, szállodák, éttermek, bárok is előszeretettel használják.  

Ha szívesen megnéznéd, megrendelnéd személyesen is ezeket a kiváló burkolatokat, akkor szeretettel várunk a Palatinus Fürdőszobaszalonokban az ország több pontján, széles, minőségi termékválasztékkal és szakértő kollégákkal, akik szívesen segítenek a választásban!