Hogyan kerüld el a tipikus hibákat a fürdőszoba tervezésnél?

Hogyan kerüld el a tipikus hibákat a fürdőszoba tervezésnél?A fürdőszoba felújítása során számos galiba akadhat. Rengeteg cikket olvashattunk már a különböző csempézési bakikról, ergonómiai hibákról, a méretek nélküli vásárlásról, vagy a rossz segédanyag választásról. Az egyik legnagyobb és legégetőbb hibát azonban mégis a tervezés hiánya, a hibás döntések, téves választások okozzák. Ezért ezúttal a tervezés, az anyagkiválasztás során elkövethető leggyakoribb hibákra hívjuk fel a figyelmet és igyekszünk rávilágítani a megoldásra.


A fürdőszoba felújítását megelőzően sokan nem fogadnak lakberendezőt, belsőépítészt - mondván, ez aztán már tényleg luxus, és legalább ezt a “felesleges” költséget igyekeznek megspórolni. Sokszor ennek oka az anyagi keret, vagy hogy úgy gondoljuk ilyen kicsi fürdőbe nincs szükség erre.

Sajnos azonban minél kisebb egy belső tér, annál nagyobb jelentősége van a helyes tervezésnek, hiszen egy kisebb térbe még nagyobb kihívást jelent ergonomikusan és látvány szempontjából is ügyesen összeválogatni az egymással harmonizáló, a tér adottságaihoz is passzoló hidegburkolatok és a fürdőszobai berendezések széles tárházából a hozzátok leginkább illő, benneteket leginkább szolgáló elemeket.

Ravak negyedköríves zuhanykabin
Fotó: Ravak negyed köríves zuhanykabin


Sajnos, rengeteg a hiba lehetőség egy fürdőszoba felújításnál, de hogy ne érjen akkora meglepetés, laikusként is utána tudtok nézni néhány dolognak, egyeztethettek a megfelelő szakemberekkel például egy fürdőszobaszalonban, és persze az sem árt, ha tisztában vagytok a folyamatokkal, az anyagokkal, és az idővel.

Ami pedig a tervezést illeti: nem csak az ergonómiát érdemes szem előtt tartani, és azt, hogy milyen laphoz milyen segédanyag való.

A gyönyörű burkolólapok, változatos csempék kavalkádjában bizony igen könnyű elveszni - hogy valóban hosszú távra szóljon a beruházás, és sokáig örömet leljetek majd az új fürdőszobában, próbáld nem elkövetni az alábbi hibákat az új fürdőszoba megtervezésénél!


Cerrad Concrete betonhatású burkolat
Fotó: Cerrad Concrete betonhatású burkolat

 

1.  Első felindulásból megvennéd, ami megtetszik? Inkább ne!

A gardróbod egy-egy új darabjának beszerzésénél működhet az impulzusvásárlás, vagy ha mégsem, akkor később könnyűszerrel túladsz majd a téves szerzeményeden, a fürdőszoba anyagainál ez bizony koránt sincs így!

Egy olyan hosszú távú beruházásnál - mint amilyen a fürdőszoba felújítása, illetve kialakítása - az alapos tervezés elengedhetetlen.

Cersanit Dern csempe család
Fotó: Cersanit Dern csempe család

 

Mégis nagyon sokan - elképzelések nélkül mennek el a szalonokba nézelődni, és annyira megörülnek, amikor találnak valamit, ami minden érintettnek tetszik, hogy rögtön meg is rendelik. Tapasztalat hiányában sok szemponttal nem tudnak számolni, például eszükbe sem jut, hogy a sötét csempék optikailag szűkítik és komorrá tehetik az egyébként is kicsi és ablaktalan helyiséget, vagy hogy az a fürdőszobaszekrény, aminek felső része is van - nem fog beférni a tetőtéri fürdőszobájukba.Mindez mellékesnek tűnik még abban a pillanatban, amikor csak a gyönyörű, álombeli katalógusfotó megvalósítása lebeg a szemünk előtt…

 

Hansgrohe esőztetős zuhanyrendszer
Fotó: Hansgrohe esőztetős zuhanyrendszer

2.  Hibás prioritás: sokan pont azon spórolnának, amin nem kéne!

Vagyis a segédanyagokon! Pedig pont azok tartják a helyükön a csempéket, azoknak köszönhetjük, hogy nem ázik be a fürdőnk, és így tovább.

Pláne, ha nagy méretű, elegáns lapokba szerettél bele, amik kicsit drágábbak, és úgy gondolod: sebaj,majd a burkolási segédanyagok árán megspórolod ezt a többletet, elvégre az úgysem látszik, nem kell belőle a legdrágább.

Pedig, csakis a megfelelő alapozásra, a rugalmas kent szigetelésre jöhet a kizárólag flexibilis burkolat ragasztó, majd a burkolat, amelynek fugázásához szintén csakis flexibilis fugázóanyagot szabad használni. A megfelelő burkolatragasztót mindig a padlólap méretéhez választjuk, a fuga pedig – még ha vízlepergető is - nem véd meg a víztől, a beázástól, ezért is nagyon fontos a megfelelő vízszigetelő aljzat kialakítása.

Ha pedig épített zuhanykabinra vágytok, annál még alaposabb és körültekintőbb tervezésre lesz szükség: a megfelelő lejtésnek, vízelvezetésnek is meg kell lennie, és ha nem szeretnél zuhanytálcát, akkor a burkolatnak is csúszásmentesnek kell lennie a későbbi balesetveszély elkerülése érdekében. Minél letisztultabbnak, egyszerűbbnek tűnik egy zuhanyzó tér, annál bonyolultabb tervezés és technológia kell majd a megvalósításához, hogy az valóban jól funkcionáljon majd, és ne okozzon bosszúságot, és folyamatos felmosást, takarítást később sem.
 

Marazzi Magnifica csempe család
Fotó: Marazzi Magnifica csempe család

3.  Trendkövetés vakon?  Persze, legyen trendi, dizájnos, elegáns - de mindez ne menjen a funkció rovására!

Az óriási választéknak és sokszínűségnek hála ezer és egy stílus, hangulat közül válogathatunk, amikor megtervezni készülünk fürdőszobánkat. Mégis, talán itt, a választásnál szoktunk a leginkább hibázni. Például akkor, amikor túlgondoljuk. Ha átesünk a ló túlsó oldalára és mindenféle luxus dologgal akarjuk telepakolni a parányi lakóparki fürdőszobát, mert ezt láttuk egy kiállításon, vagy beleszerettünk egy katalógus/ magazin lapjain, vagy az egyik barátnőnk tágas, újonnan megépült családi házában.

Ilyenkor jönnek a plafonig érő óriás csempék, a sötétszürke loft-os betonhatás (ami tényleg csak a napfényes helyiségeknek áll jól), a látványos - bár inkább csak a tágas terekben mutató - mozaikfalak. Vagy a hatalmas térben álló kád, vagy sarokkád - persze masszázsfunkcióval - amibe aztán jó, ha évente három alkalommal beülünk végül.

 

Peronda Grow fahatású padlólap
Fotó: Peronda Grow fahatású padlólap

 

A trendek követése helyett gondoldát a saját életviteledet, időbeosztásodat, tér igényedet, és persze a veled együtt élőkét.

Mikor használjátok majd a fürdőt? Inkább reggel vagy este tisztálkodtok? Inkább a gyors, praktikus zuhanyzás a megfelelő számotokra, vagy szívesen áztatjátok magatokat órákig a fürdőkádban? Van-e bármilyen egészségügyi problémátok, mozgásbeli akadályozottság a családban, esetleg rigolya, szokás, amihez ragaszkodtok?

Mi a helyzet a piperékkel: mekkora tükör, milyen megvilágítás, és leginkább mennyi férőhely szükséges számodra a szépítkezéshez? Hol lesz a szennyestartó: ha kicsi a fürdő tere, célszerű ezt is a bútorba beépíteni. A fürdőben kell-e elférjen a mosógép is?  

 

Noralex fürdőszobabútor szennyestartó kosárral
Fotó: Noralex fürdőszobabútor szennyestartó kosárral

 
Van ablak a helyiségen? Mennyire szűkös, tágas, hogyan esik be a fény?

Ha mindezeket átgondoljátok, és még a fontosabb méretekkel is tisztában vagytok, ez már egy jó kiindulási alap lehet a tervezéshez.

Hiába gyönyörű az a minimál fürdőszobabútor, ha nem fognak elférni benne a család cuccai, és hiába oly menő a sötét, betonhatású csempe, ha összenyomja és komorrá teszi nálatok az aprócska fürdőszobát.

 

Porcelanosa XTONE Liem Grey falburkolat
Fotó: Porcelanosa XTONE Liem Grey falburkolat
 

4.  Mindent az utolsó pillanatban…

Sokan a kisebb dolgok beszerzését - mint például a csapok - gyakran az utolsó pillanatra hagyják, gyorsan megrendelik őket abból a webshopból, ahol a legjobb áron látták,  bele sem gondolva abba, hogy a fürdőszoba lelke a csap: innen jön a víz, ezt nyitjuk meg napjában többször, így amikor elromlik, csöpög, a legnagyobb bosszúságot ez tudja okozni, aminek nem csak a pénztárcánk látja később a kárát, de még az éjszakai nyugalmunk is - elvégre ki tud aludni egy csöpögő csap közelében? Ahogy az sem kényelmes, ha a csap nem ergonomikus, nem elég magas, nem tudunk kényelmesen alá férni pl. a reggeli mosakodáskor.

Ez is a fürdőszoba tervezés része, épp ezért nem jó, ha a csapok beszerzését az utolsó pillanatra hagyod.

Gyakori hiba az is, amikor elmulasztjuk a falra szerelt csaptelepek helyét megtervezni, de az is, ha a csaptelep funkcióját nem igazítjuk hozzá az életvitelünkhöz.

Hansgrohe króm csaptelep
Fotó: Hansgrohe króm csaptelep

5.  A legfőbb tervezési hiba: maga a tervezés hiánya!

És ez alatt bármilyen fajta tervezést értünk, legyen az a csempék elrendezése - amikor csak összeválogatjuk a nekünk harmonikus látványelemeket, de pl. már nem gondolunk bele abba, hogy az egyik lap esetleg jóval vékonyabb, mint a másik, vagy más típusú ragasztót, fugát igényel.

A falra szerelt csaptelepek is gyönyörűek, és még helyet is megspórolnak számodra - ami kifejezetten jól jön egy kisebb fürdőszobában. Ám ha itt elmulasztjuk a tervezést, az azt is eredményezheti, hogy pl. a kifolyó túl magasra, vagy túl alacsonyra kerül. Fontos, hogy gondosan meghatározzuk a kifolyó csúcsától (vagyis, ahonnan majd jön a víz) a mosdó tetejéhez mért távolságot - ami nem feltétlen a falban lévő durva szelepek középvonala lesz.

 

Peronda Verbier fa hatású padlóburkolat
Fotó: Peronda Verbier fa hatású padlóburkolat
 

De még ennél is egyszerűbb, banálisabb hibák, ha elmulasztjuk a tervezést, vagy urambocsá, a látványtervezésen akarunk spórolni. A 3D Látványterv van, aki számára időhúzásnak tűnik: mert sietnie kell, vagy mert egy felesleges luxusnak érzi.

Pedig egy jó látványterv nem csupán a leendő látványt mutatja meg számunkra, hanem azokat a használat során igencsak kellemetlen ergonómiai bakikat is, mint amikor kevés vagy éppen túl sok csempét rendeltünk, nem elég a listello, túl nagy lett a kád vagy a mosdó, rossz irányba nyílik a szekrény vagy a zuhanykabin ajtaja, és még számos olyasmit, amire talán most még nem is gondolsz előre - ám később majd nagyon hálás leszel a tervezőnek, aki idő előtt rávilágított azokra a lehetséges, igencsak bosszantó - és most még elkerülhető hibákra. 

 

Palatinus Fürdőszobaszalonban készült 3D látványterv felülnézetből
Fotó: Palatinus Fürdőszobaszalonban készült 3D látványterv felülnézetből

 

Szeretnél még több szakértő tippet, hozzáértő segítséget az új fürdőszobádhoz?

Akkor látogass el hozzánk személyesen üzleteink egyikébe, ahol a hatalmas választék mellett szakértő segítséget, profi látványtervezést is kaphatsz!

A Palatinus Fürdőszobaszalonok hozzáértő munkatársai várnak szeretettel, az ország több pontján is. Keresd a hozzád legközelebb eső üzletünket!