10 legfontosabb szempont az épített zuhanyzó kialakításához

10 legfontosabb szempont az épített zuhanyzó kialakításáhozNéhány éve jött divatba, és azóta is nagyon sokan választják a fürdőszoba adottságaihoz illeszthető, egyedileg épített zuhanykabint. Ezeknek kétségkívül számos előnye van: a tartósság, az elegáns megjelenés, az egyedi ízlés szerinti kialakítás, ahogyan a fürdőszobára szabott egyedi méretek is.


Kialakításuk azonban jóval nagyobb odafigyelést és pontosságot igényel, mint egy készen kapható zuhanykabin elhelyezése. Nézzük mi az a 10 legfontosabb szempont, amit figyelembe kell vennünk az épített zuhany kialakításakor:

Radaway Modo Walk in zuhanyfal

(Fotó: Radaway Modo Walk in zuhanyfal)

1. Az épített zuhanyzó megfelelő vízelvezetésének kialakítása

Az akadálymentes, padlószintbe süllyesztett, épített zuhanytálca kialakítása akkor lehetséges, ha a födém vagy a fal vastagsága is lehetővé teszi ezt. Általában a régi lakások, házak felújításánál jelenthet gondot a kialakítása, mert régen ez még nem volt szempont.

A panellakásoknál a födémek vékonyak, ezért meg kell emelni a zuhanytálca szintjét, hogy legyen elegendő hely a szifonnak és a bekötéseknek, ami lehet akár 10-15 cm is. Vannak lapos bűzelzárók, melyek 5 cm magasságúak, ezeknek a vízáteresztő képessége 33 liter/perc.

Ha nem megfelelő vízáteresztő képességű a szifonunk, akkor könnyen elöntheti a víz a fürdőszobánkat, amennyiben esőztetős zuhanyfejet választottunk, vagy dupla zuhanyt alakítunk ki, amelyeknek percenkénti vízkibocsátása lényegesen nagyobb az átlagos 1 db zuhanyrózsánál.

SIKO zuhanyfolyóka

(Fotó: SIKO zuhanyfolyóka)

2. A zuhanyfolyóka elhelyezése

A zuhanyfolyókát ne helyezzük el a zuhany közepére, mert egyrészt kényelmetlen a folyókán állni zuhanyozás közben, másrészt egy kisebb zuhanyfülkében nem lehet a megfelelő lejtést kialakítani.

Ravak zuhanyfolyóka

(Fotó: Ravak zuhanyfolyóka)

3. Válassz résfolyókát!

A kínálat igen széles a piacon, érdemes körülnézni, melyik felel meg az ízlésünknek és pénztárcánknak. Elegáns megoldás lehet a résfolyóka, mely szinte láthatatlan.

Geberit résfolyóka

(Fotó: Geberit résfolyóka)

4. Az épített zuhanyzó vízszigetelése és rétegrendje

Ne feledkezzünk el a megfelelő vízszigetelés kialakításáról, és a megfelelő rétegrend alkalmazásáról!

5. A megfelelő méretű burkolat

A csempe mérete meghatározhatja a zuhanykabin méretét, hiszen senki nem szeretne egy szép burkolatot elaprózva látni, ezért a burkolatok kiválasztását hangoljuk össze az épített zuhanykabin méreteivel, kialakításával.

Radaway Modo Zuhanyfalak

(Fotó: Radaway Modo Zuhanyfalak)

6. Walk in zuhanyfal

Nagyon divatos a Walk in zuhanyfal napjainkban. figyeljünk azonban arra, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre, ha ilyet szeretnénk. A Walk in zuhanyfal mögül a kényelmes kilépéshez ugyanis minimum 45 cm kell, a szériában kapható legkisebb zuhanyfal mérete pedig 70 cm, így összesen a Walk in fal minimum helyigénye 115 cm.

Arra is figyeljünk, hogy egy zubogó fejzuhanyból akár 120 cm-re is kifröccsenhet a víz. Nagyon kellemetlen tud lenni, ha keskenyebb üvegfalat választottunk, mert állandóan törölhetjük majd fel a vizet a fürdőben.

Ravak Walk in zuhanyfal

(Fotó: Ravak Walk in zuhanyfal)

7. Vigyázat csúszós!

Figyeljünk a csúszásmentes felület kialakítására. Trendi a magasfényű burkolat a fürdőszobában is, de választás előtt tájékozódjunk, van-e a csempecsalád kínálatában csúszásmentes felülettel. Ha nincs, akkor is vannak megoldások: pl. mozaikot választhatunk, ahol a fugák biztosítják a csúszásmentességet. A másik szuper megoldás lehet, ha a padlólapból vágatunk mozaikot, így nem kell lemondani az egységes látványról. Üzleteinkben ez a szolgáltatás is elérhető.

burkolat

(Fotó: www.jovagema.com)

8. Beépített polcok

Nagyot lendít komfortérzetünkön a beépített polcok, rakodófelületek kialakítása, így minden a kezünk ügyében van, és takarításkor sem kell bosszankodnunk a földön álló/heverő tusfürdők és samponos flakonok mozgatásán. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor praktikus lehet az üvegfalra akasztható polc.

burkolat

(Fotó: www.contemporist.com)

9. Süllyesztett zuhanytálcák

Ha nincs elegendő hely az épített tálca kialakításához, akkor léteznek akril vagy öntött márvány anyagból 3 cm-es peremmagasságú zuhanytálcák. Ezzel máris spóroltunk pár centit a szifonmagasságnak.

Ilyen esetben egy másik elegáns megoldás lehet a csúszásmentes kialakítású, padlósíkba süllyesztett zuhanytálca, mely a törtfehér, szürke, bézs különböző árnyalataiban kapható.

Marmy Pietra zuhanytálca

(Fotó: Marmy Pietra zuhanytálca)

10. Láthatatlan zuhanytálca

Egyedi megoldásként figyelmébe ajánlom a “láthatatlan zuhanytálcát”, mely a padlószint síkja alá kerül beépítésre, ezért a látvány egységes marad.

Porcelanosa-Butech láthatatlan zuhanytálca

(Fotó: Porcelanosa-Butech láthatatlan zuhanytálca)

Reméljük, hogy sok hasznos információval tudtunk segíteni az épített zuhanyzó megtervezésében! További kérdéseivel forduljon bizalommal szakértő értékesítőinkhez, akik örömmel válaszolnak bármilyen fürdőszoba tervezéssel, felújítással kapcsolatos kérdésére! Keresse őket a Palatinus Fürdőszobaszalonok elérhetőségein!