Kényeztető téli fürdő: vajon melyik lesz az én álomkádam?

Kényeztető téli fürdő: vajon melyik lesz az én álomkádam?A fürdőszoba stílusát, hangulatát, színvilágát már kigondoltátok, de mi a helyzet a berendezéssel? Ha fontos az énidő meghitt, harmonikus eltöltése – akár egyedül, akár kettesben – akkor a lehető legjobb egy illatos, kényeztető kádfürdő, hangulatos fényekkel, kellemes zenével. Ehhez persze elengedhetetlen egy szép, de mindenekelőtt kényelmes, ergonomikus kialakítású kád. Mutatunk most néhány lehetőséget, hogy mely helyzetben milyen kádak közül érdemes választani.


A fürdőszoba megtervezésének első alapkérdése, amivel a legtöbb esetben szembe találjuk magunkat – a szín- és stílusválasztás után – az a tisztálkodás módja, azaz, hogy kádat vagy zuhanyt válasszunk-e inkább? Sajnos a legtöbb hazai fürdőszoba mérete, kialakítása döntésre kényszerít bennünket. Ha a család véleménye megoszlik e kérdésben, akkor célszerű a kád mellett voksolni, egy szép kádparavánnal kombinálva – hiszen ezzel mindkét igény kielégülhet, vagyis megszülethet egy jó kompromisszum.

M-Acryl Vesta kád
(Fotó: M-Acryl Vesta kád)

Milyen legyen a kád?

Ahhoz, hogy jó döntést hozzunk, érdemes megismernünk az alaptípusokat. Kádunk lehet egyenes, de az aszimmetrikus kádak, sarokkádak vagy térben álló kádak közül is szép számmal válogathatunk, mindnek megvan a maga előnye. Természetesen a kádak alakja, mérete, kialakítása és anyaga is különböző lehet. A leggyakrabban vásárolt, legnépszerűbb kádak ma akrilból készülnek.

Lássuk milyen újításokkal találkozhatunk ma a piacon fürdőkád témában?

Milyen egyedi opciók, különleges lehetőségek közül válogathatunk akkor, ha kisebb helyre, vagy ha tágasabb, elegáns térbe keressük álmaink kádját? Milyen előnyökkel, milyen különleges, egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek az egyes modellek?

M-Acryl Linea kád paravánnal

(Fotó: M-Acryl Linea kád paravánnal) 

1. Kádak kis helyekre optimalizálva, minimalista eleganciával

Tudva, hogy az átlagos hazai fürdőszoba terek többnyire kicsik, a gyártók is egyre inkább alkalmazkodnak ezekhez az adottságokhoz, és sorra látnak napvilágot a kis fürdőkbe illő, mégis elegáns kádak.
A tervezőknek e termékek esetében az a legfőbb célja, feladata, hogy a kád a lehető legkisebb helyet foglalja el a fürdőszobából, ugynakkor mégis tágas, kényelmes teret biztosítson használójának. Emellett persze legyen benne valami megnyerő, valami igazán különleges is, amibe beleszeretünk.
Ha a minimalista, egyenes kádforma tetszik nekünk, akkor választhatunk vékony kádperemmel rendelkező, és ebből adódóan belül tágas, mégis viszonylag kis helyigényű kádat, mely visszafogott eleganciájával, természetes külsejével könnyen belopja magát a szívünkbe.

M-Acryl slim kád
(Fotó: M-Acryl Slim kád – illusztráció)
Az M-Acryl Sabina Slim és Pro Slim vagy a Ravak City Slim, Formy 01 és 02 Slim, valamint a Chrome Slim kádjai pontosan ilyenek!

Ravak City slim kád
(Fotó: Ravak City Slim kád)

Képünkön a Ravak City Slim téglalap alakú akrilkádja látható, melynek finom felső pereme mindössze 18 mm keskeny – pont, mint az M-Acryl Sabina Pro Slim modellé is. A kényelmes, nagyméretű, ámde nem hivalkodó kád „szerényen tágas” – vagyis, kellemesen ötvözi mindazt, amire egy városi fürdőszobában szükségünk lehet!
Míg a RAVAK modellekre főként a széles elő- és oldallap kínálat a jellemző, addig az M-Acryl Slim modellek esetében az elegáns le- és túlfolyókat tették változatossá a tervezők: a Sabina PRO Slim modellnél például választhatunk matt fekete, fényes fehér vagy króm színűt is.

2.     Helytakarékos, aszimmetrikus kád megoldások

A fordított ülés pozíciójú aszimmetrikus sarokkádak kialakítása lehetővé teszi, hogy kádparavánokat tudjunk felszerelni a fürdőkád peremére, mellyel a kádban való zuhanyzáskor jelentős mennyiségű vizet foghatunk fel az üvegfelület segítségével.
Ennek köszönhetően nem kell választanunk a gyors, frissítő zuhanyzás és a kellemes, ráérős kádfürdő között, hiszen ezzel a kialakítással kedvünkre váltogathatjuk a kettőt - a szemet gyönyörködtető aszimmetrikus kádunk pedig egyszerre zuhanykabinként is funkcionál.
A Minima aszimmetrikus kád például, a M-Acryl kínálatából kis méretei ellenére maximális belső térrel rendelkezik. Noha csupán 150 x 85 cm, illetve 160 x 95 cm a pontos mérete, mégis kifejezetten tágas és kényelmes kialakítású mindkét változat, bő vízkapacitással (240 és 260 liter).

M-Acryl Minima kád
(Fotó: M-Acryl Minima kád)

A már sokak által jól ismert RAVAK AVOCADO koncepcióval akár egy teljes fürdőszoba berendezést kaphatunk egészen kisméretű, akár panel fürdőszoba újratervezéséhez. Hiszen itt a kád és a mosdó egymáshoz viszonyított helyzete, formai kialakítása „minimálisból maximális”, azaz abszolút helytakarékos.

Ravak Avocado fürdőszoba koncepció
(Fotó: Ravak Avocado fürdőszoba koncepció)

Az Avocado, a Storz Design stúdió összetéveszthetetlen formatervezése, ahol a kád és a mosdó együttese egy komplex, harmonikus egészet alkot. A legkisebb fürdőszobákba is tökéletes megoldás a kád felett elhelyezkedő mosdó, amely együtt helytakarékos, és ergonomikus, járható teret biztosít, emellett a kellemes dizájnról az előre átgondolt előlap gondoskodik. Az Avocado kád íves, nem bonyolult és az utolsó milliméterekig átgondolt formája tökéletessé tesz minden modern fürdőszobát, legyen az bármily kicsi is.
Ravak Avocado fürdőszoba koncepció
(Fotó: Ravak Avocado fürdőszoba koncepció)
 
Igen praktikus, helytakarékos kádforma még a „Praktika” névre hallgató M-Acryl modell is, mely az egyik oldalán keskenyedik el, s ennek köszönhetően válik aszimmetrikussá. Kétféle méretben kapható, a kisebbik 160 x 70 cm-es, 175 literes űrtartalommal, a nagyobbik változat pedig 170 x 70 cm-es 185 literes űrtartalommal.
A Praktika háromféle kádparavánnal is kérhető (fix vagy lengő változatokban).

M-Acryl Idea kádparaván
(Fotó: M-Acryl Idea kádparaván)

A kádparavánoknak köszönhetően a Praktika egyszerre funkcionálhat kádként és zuhanyzóként, ez pedig nevéhez illően igazán praktikussá teszi a modellt.

M-Acryl Praktika kád
(Fotó: M-Acryl Praktika kád)

 A Praktika ugyan nem előlapozható, azonban trópusi fa mintájú elő- és oldallap több színben is elérhető hozzá. 

3. Tágas terekbe illő látványos, elegáns kád modellek

Egy szabadon álló kád a fürdőszoba, vagy akár egy wellness-jellegű nappali, esetleg egy óriási hálószoba középpontja lehet, mint a kikapcsolódás első számú helyszíne.
Ha a kádat szabad térbe helyezzük, akkor olyan testhelyzetben élvezhetjük a fürdőzést, mely a legjobb élményt nyújtja számunkra. A lehetőségek pedig végtelenek. Egy szép szabadon álló kád évtizedekre szóló befektetés, csak válasszuk ki a nekünk leginkább tetsző modellt, formát, méretet!
Ma már szerencsére bármely nagyobb gyártó kínálatában megtalálhatjuk az elegáns, térben álló kádak számos típusát, melyeknek anyaga is többféle lehet: öntött márvány, akril, vagy akrilát.
Első képünkön a Siko Karyn 174x77 cm-es, 230 literes akrilát kád látható, melynek kényelme leginkább a kád különös formájának köszönhető: az enyhén aszimmetrikus magasságú megoldásnál a magasabb peremrészt kihasználhatjuk egy kádpárnával a feji-nyaki rész megtámasztásához, de akár lábaink felpolcolásához is, ha vénás keringési zavaraink miatt a meleg vízben nem szívesen áztatnánk.

SIKO Karyn kád
(Fotó: SIKO Karyn kád)

Egy klasszikusabb, egyenes, de mindkét rövidebb oldalán gömbölyített forma is elegáns választás. Ilyen a SIKO Zara modell, szintén akrilátból, hasonló méretekkel az előbbihez képest. 230 literes űrtartalmával, 169x80 cm-es méreteivel szintén nagyon kényelmes, tágas lesz a fürdőzéshez.

SIKO Zara kád
(Fotó: SIKO Zara kád)

Ha pedig inkább a modern, szögletes vonalvezetés tetszik, akkor is tudunk térben álló kádat választani: a Marmorin TEBE, a Riho Malaga, vagy (képünkön) a SIKO Mary 190 literes, 170X80 cm-es akrilát kád is ilyen. Bár kicsivel kisebb, mint az előbb látott, öblös megoldások, azonban cserébe kisebb helyet igényel és egyenes formájának köszönhetően több szabad teret enged a kád körül.
SIKO Mary kád
(Fotó: SIKO Mary kád)

Térben álló kádak közül manapság óriási a választék, így akár egyedi stílusban, vintázs hangulatban is gondolkodhatunk, akár egy elegáns retro lábas káddal, mint amilyen a Marmorin Faba vagy a SIKO Ricordi névre hallgató szépsége. Ez utóbbi egy 245 literes akrilát kád, a maga 170x80 cm-es méreteivel inkább a hölgyek nagy kedvence lehet.

SIKO Ricordi kád
(Fotó: SIKO Ricordi kád)

Ha pedig úgy szeretnénk hódolni a szabadon álló kádak eleganciájának, hogy az mégis kisebb helyigénnyel rendelkezzen, akkor van lehetőségünk félig a falhoz állított, félig pedig szabadon álló modellt is választani, mint amilyen a Ravak Freedom O vagy W kád. Szabad, lekerekített vonalaival kellemes hangulatot teremt a fürdőszobában, testünket pedig lágy ölelésben kényezteti.
A Freedom W káddal nem kell lemondanunk semmilyen luxusról, hiszen ez a típus tökéletesen egyesíti a fal melletti elhelyezés praktikus előnyeit a térben álló kádak eleganciájával, a 100% akril anyagnak köszönhetően pedig biztonságos, és kellemes élményt nyújt, vize is később hűl ki, ráadásul elegáns fekete külsővel is választhatjuk.

RAVAK Freedom W kád, fekete
(Fotó: RAVAK Freedom W kád, fekete)

4.     Kádak romantikus, páros fürdőzéshez

A közös, otthoni wellness élményekhez aligha akad jobb opció, mint a tágas, kényelmes térben álló modellek.
Romantikus térben álló modellek modern stílusban is elérhetők. Ilyen például a Ravak Ypsilon kádja, amelynek romantikus jellege, valamint a mellkas, a karok, a nyak és a fej kivételes kényelmes miatt magával ragad bennünket. A Solo kád négyszögletű alapjával pedig az ovális felső vonalakat oly módon kombinálták, hogy a minimalizmus szerelmeseinek minden téren megfeleljen.

RAVAK Ypsilon kád
(Fotó: RAVAK Ypsilon kád)

Természetesen azért nem minden térben álló kád alkalmas a páros fürdőzésre, illetve a térben álló kádakon túl is vannak opciók!
Amire érdemes ez esetben figyelni: az a fürdőkád végeinek egyforma dőlésszöge, a szabad mozgást garantáló, középen elhelyezett lefolyó.
Illetve sokat nyom a latba, hogy legyen lehetőség a kádat bárhová elhelyezni.
Ez utóbbi azonban nem alapvető feltétel, hiszen szerencsénkre létezik már olyan „slim” típusú, egyenes fürdőkád is, mely kényelmes, stílusos, minimalista és 2 személyes!
Mint például a képen is látható M-Acryl - Sabina Pro Slim modellje – mely elhelyezhető a fal mellett is, így nem vesz el sokat a fürdőszoba térből.
A professzionális, maximalista tervezőmérnökök a Sabina kádak tervezésekor azt a feladatot kellett megoldják, hogy a magas emberek is kényelmesen elnyújtózhassanak a kádban, a pároknak pedig egy újabb, meghitt beszélgetésre adjon alkalmat otthonukon belül.

M-Acryl Sabina Pro Slim kád
(Fotó: M-Acryl Sabina Pro Slim kád)

A romantikus fürdőzésekhez is kedvelt minimalista vonalú fürdőkád nem kérkedik, mégis elvarázsol. Egyszerre klasszikus és modern, miközben a legapróbb részletekig kidolgozott, kényelmes és ergonomikus. A tucatnyi formaváltozat mellett az egyenes kádak ma újra reneszánszukat élik, klasszikus vonalaiknak köszönhetően sosem mennek ki a divatból, az acryl anyagnak köszönhetően pedig a kád könnyű, mégis masszív, erős és komfortos lesz azáltal, hogy az ülőfelület nem hideg, hanem szobahőmérsékletű.
Az M-Acryl kádak felülete ezen túl még megnyugtatóan higiénikus is: antibakteriális felülettel látták el már a gyártás során, mely gátolja a gombák és baktériumok megtapadását és terjedését.
Azonban a páros, közös fürdőzéshez az egyenes és a térben álló kádformákon túl, az aszimmetrikus megoldások között is találhatunk kedvünkre valót. A Ravak LoveStory II aszimmetrikus akrilkád kádlábbal, túlfolyóval és előlappal jobbos, illetve balos kivitelben is rendelhető. Ebben a kádban a párok egymás mellett nyújtózhatnak el, a kád kiszélesedő részében elférnek a szélesebb vállak, hátak is egymás mellett, lábainkat pedig a forma elkeskenyedő végébe nyújthatjuk ki.

RAVAK Love Story II
(Fotó: RAVAK Love Story II)

Természetesen még ezeken túl is bőven akad lehetőségünk, ha kádat keresünk új, vagy megújuló fürdőszobánkba. A választást megelőzően azonban érdemes feltennünk magunknak az alábbi 3 kérdést:
Milyen adottságú a fürdőszoba?
·        Vannak fix elemek, melyekhez új kádunknak alkalmazkodnia kell?
·        Mekkora hely, tér áll a rendelkezésünkre?
·        A csaptelep kiállása hol helyezkedik el? –ez is meghatározza a térben álló kád elhelyezésének lehetőségét.

Mik a fürdéssel kapcsolatos szokásaink, igényeink?
·        Párban vagy inkább egyedül fürdőznénk szívesen?
·        Kisgyermekek vagy idős családtagok fogják-e majd használni a kádat?
·        Van-e olyan családtag, aki inkább zuhanyozni szeret?

Milyenek legyenek az álom kádunk adottságai?
·        Hol legyen a lefolyó? Ha középen szeretünk ülni vagy a feküdni a kádban, akkor nem biztos, hogy jól fogjuk érezni magunkat egy olyan kádban, ahol a lefolyót a kád közepére tervezték, ha viszont ketten egyszerre használjuk a kádat praktikus lehet, ha a lefolyó középen van.
·        Nagy teret szeretnénk magunk körül egy térben álló káddal, vagy inkább a ’kuckósabb’ sarokkialakítást szeretjük?  (Ha meghitten szeretünk fürdőzni, akkor egy kényelmes sarokkádban jobban szeretünk majd időzni, mint egy tér közepére helyezett óriáskádban.)

Ha még ezzel együtt sem tudsz dönteni, és jól jönne a szakértő segítség, vagy egy profi 3D látványterv, hogy lásd, biztosan beférne-e hozzátok a választott modell, akkor várunk szeretettel a Palatinus Fürdőszobaszalonokban, ahol segítőkész, hozzáértő munkatársaink az ország több pontján is rendelkezésedre állnak. Keresd a hozzád legközelebb eső üzletünket! Ha pedig már biztos vagy a dolgodban, rendeld meg kedvencedet online!