Képzeletbeli úton a világ körül - burkolatokkal

Képzeletbeli úton a világ körül - burkolatokkalA fürdőszoba dizájn, ahogy persze a konyha vagy a nappali is lehet ma már egészen eredeti. Egy-egy különleges burkolat a világ bármely pontjára elkalauzol minket képzeletben. E heti összeállításunk egy világkörüli útra hív, ahol egy-egy gyönyörű burkolattal igyekszünk megidézni egy adott földrész vagy ország főbb jellegzetességét, sajátos hangulatát…


A burkolatok pedig tökéletesen megfelelnek ezen hangulatok megjelenítésére, hiszen jól látható, nagy felületet foglalnak el a térben, megadva ezzel otthonunk helyiségeinek alaphangulatát.

Mit szólnál, ha ezúttal a napsütötte Toscana, a mesés Kelet, az egzotikus Afrika, az idilli Görög partok és sziklák, vagy a divat és dizájn terén kiemelkedő olasz és spanyol nagyvárosok atmoszférája költözne be hozzátok a négy fal közé?

Játszunk el a gondolattal, utazzunk együtt képzeletben a világ körül ezekkel a mesés burkolatokkal!

 

1.      Spanyol elegancia – a fülledt nagyvárosi éjszakák és ragyogó naplementék izzása


Nemcsak a bikaviadalokról, színes és élménydús fesztiválokról híres a spanyol kultúra, a divathét egyik nagy helyszínét, és a nyüzsgő, fülledt mediterrán nagyvárosi éjszakák hangulatát is imádjuk, amikor oda látogatunk.

Ezt a hangulatot, a mesés fényűző csillogást mi is könnyedén felidézhetjük a magas minőségű spanyol L’Antic Colonial mozaikok páratlan szépségével. Az aranyló naplementéket idézi, miközben a trendkedvelők egyik kedvenc színében, a rosegold árnyalatában ragyog, s nem mellesleg a lapok formái is egészen egyediek, különlegesek.

 
Porcelanosa L’Antic Colonial - Levels Breeze Desert mozaik
Fotó: Porcelanosa L’Antic Colonial - Levels Breeze Desert mozaik

2.      A híres Velence – avagy a reneszánszát élő Terazzo nyomában


Noha Olaszország rendkívül színes, napsütötte és mediterrán, mi most mégis a városi kultúrát, és egy a világ számos pontját meghatározó építészeti megoldást, a Terazzo egyedi báját emeltük ki innen.

Ez a kellemes, múlt századi velencei kalmárok óta ismert és azóta több különböző formában újjáéledő Terazzo burkolat típus egyértelműen az olaszokhoz köthető – ahogyan azok a trendi, matt fekete fürdőszobai kiegészítők is, melyek képünkön is jól mutatják, mennyire klasszul illenek a hűvös, urbánus kövekhez, valamint a beton és a terrazzo egyedi, sajátos mintázatához.


Porcelanosa - Ceppo terazzo burkolat
Fotó: Porcelanosa - Ceppo terazzo burkolat

3.      Görög tengerek kéksége, ragyogó hófehérrel

 
Ki ne látott volna már idilli görög tájképeket, legalább képeslapok formájában, ahol a türkizkék tengerek és a vakítóan hófehér parti homok találkozik? Ezt a mesés kék-fehér kontrasztot hozzák vissza a békés partok fodrozódó hullámai és a híresen meseszerű kék-fehér görög épületek látványa.

Konyhánk és természetesen a fürdőszoba is könnyűszerrel megtervezhető ebben a ragyogó atmoszférában, ráadásul a most újfent nagyon divatos mázas csempék csak még inkább hozzák a korhű római gyökerek és a kézművesség különös báját.


Marazzi - Rice csempe
Fotó: Marazzi - Rice csempe

 

4.      Vadregényes, forró Afrikai hangulat az otthonunkban? 

Igen, egy ügyesen megtervezett lakberendezés és néhány igazi telitalálat a burkolatok háza táján máris képes megadni nekünk a vadregényes távol kelet megannyi báját!

S hogy mi is jellemzi dióhéjban az afrikai kultúrát, világnézetet? Nos, a fekete földrész, a harmadik világ minden szépsége és szélsőséges szegénysége is ott rejlik, ahogyan egy gyönyörű és titokzatos, távoli kultúra is.
 

Peronda - Yard FS padlólap
Fotó: Peronda - Yard FS padlólap


Az afrikai lakberendezés izgalmas és sokszínű: a különböző törzsek kultúrája egy egészen finom harmóniában keveredik a holland, illetve angolszász gyarmatosítók európai stílusának jegyeivel. 

 

Ragno – A mano csempe
Fotó: Ragno – A mano csempe


Ha Afrikát szeretnénk úgymond megjeleníteni – legalább hangulatát tekintve – az otthonunkban, akkor a rá összetéveszthetetlenül jellemző mintákat, színeket, és anyagokat érdemes megjelenítenünk. Finom, fekete-fehér afrominták, meleg földszínek, leginkább a len és terrakotta árnyalatai, a különleges boltívek és padkák, oszlopok a belső terekben mind remekül hozzák ezt az atmoszférát számunkra. Tereink lehetnek letisztultak, már-már szegényesek a berendezés szempontjából – de éppen itt érvényesülnek nagyon szépen a gyönyörű, magas minőségű burkolatok.

Ragno - Eterna
Fotó: Ragno - Eterna 

5.      És ha már túl sok volt a forróságból, utazzunk tovább északra, skandináv földekre…


A skandináv stílusú lakberendezést már mindannyian jól ismerjük: a többnyire matt fehér, letisztult, már-már puritán frontok és felületek, a hófehérre festett vagy csempézett falak jól harmonizálnak a nyers fa hatású padlókkal, bútorokkal. Minél természetesebb, minél egyszerűbb, sallangoktól mentes konyhabútorok, metrócsempés fürdőszobák, szabályosan szögletes, illetve kerek elemek váltakoznak itt leginkább.

A skandináv népek a hosszúra nyúlt teleket és éjszakákat tágas és világos belső terekkel, és sok-sok élő, friss zöld növénnyel igyekeznek ellensúlyozni. Valamint a meghitt fények is nagyon fontosak a számukra, nem véletlen, hogy ők a hygge életforma, azaz a meghitt hangulatú otthon megteremtésének művészei.

Ha tehát skandináv hangulatú fürdőt vagy konyhát szeretnénk, akkor a hófehér, leginkább matt metrocsempe ideális lesz a burkolás szempontjából. És hogy ne legyen túlságosan rideg az összhatás, egészítsük ki meleg természetes fával, meghitt fényekkel, és minimalista geometriát követő elemekkel.

 

Equipe - Matelier matt metrócsempe
Fotó: Equipe - Matelier matt metrócsempe

 

6.      Mindezt pedig ma már keverhetjük is az enteriőrben: Japán nemes egyszerűsége és természetessége harmonikusan elegyedik a skandináv stílusjegyek puritán letisztultságával – íme, a Japandi stílus sajátos egzotikuma!

Az utóbbi egynéhány évben terjedt el a távolkeleti japán kultúra finom és meghitt vonalait, nemes egyszerűségét társítani a szintén kellően puritán, letisztult és világos skandináv enteriőr trend alapvető jegyeivel. Az két stílus elegyéből megszülető “Japandi” mára igencsak népszerű divat lett a kortárs lakberendezésben.

Ha valakinek ez a mix elsőre furcsának tűnik, higgyük el, tökéletes lesz a harmónia, hiszen a dán világ békés letisztultsága kiváló összhangot alkot az elegáns és felettébb harmonikus japán stílusjegyekkel.

A japandi egyszerre testesíti meg a japán és a dán életfelfogást, életérzést, és gyönyörűen ötvözi a két stílus alapfilozófiáját. Kellően meleg, otthonos és letisztult tereket teremthetünk vele, némi egzotikus fűszerezéssel. A természetes, natúr, világos falak és padlók képezik az alapot, amelyek megfelelően nyugodt hátteret biztosítanak a mélybarna, égetett korall vagy az egészen kontrasztos fekete, illetve fehér árnyalatoknak.


Porcelanosa - Capri Stone csempe, Manhattan Colonial padlólap
Fotó: Porcelanosa - Capri Stone csempe, Manhattan Colonial padlólapA spanyol Porcelanosa TrendBook is kifejezetten ajánlja ezt a burkolat családot a Japandi stílus megteremtéséhez az enteriőrben, hiszen a statikus nyugalmat árasztó párhuzamos vonalvezetés, a kellemesen meleg, természetes, világos fára hajazó árnyalatok, és a letisztult elegancia szinte árad ezekből a burkolatokból.


Porcelanosa – Lexingtone fa hatású burkola
Fotó: Porcelanosa – Lexington fa hatású burkolat

 
Ha kíváncsi vagy még több szépséges burkolatra, vagy megnéznéd, hogyan mutatna az itt látott kedvenced a saját fürdőszobádban - akkor látogass el hozzánk személyesen üzleteink egyikébe!

A Palatinus Fürdőszobaszalonok segítőkész munkatársaitól minden kérdésedre választ kapsz, és be is szerezhetsz mindent egy helyen, ami csak a burkoláshoz kell: segédanyagokat, ragasztót, fugát, vízszigetelést – a fürdőszoba komplett berendezéséről nem is beszélve…