Lépcső-tippek több lépésben, melegburkolattal

Lépcső-tippek több lépésben, melegburkolattalMegújult a konyha, a fürdőszoba? Akkor jöhet a nappali, a hálószobák, és a szinteket egymással összekötő lépcsők! Bizony, a lépcsők mindig egy igen sarkalatos pontjai az otthonunknak: fejtörést okoz, milyen legyen a lépcső kialakítása, az anyaga, a burkolata. Mi most elsősorban ez utóbbihoz adunk értékes ötleteket, hozzáértő segítséget, tippeket…


A lépcsőnk burkolatától, más szóval a lépcsőburkolat anyagától nagyon sokminden függ ugyanis. A kinézete, hangulata, a járófelület kényelme, külleme, de a könnyű avagy nehéz tisztíthatósága, a lépcső időtállósága, tartóssága. Na és persze még ott vannak a cseppet sem elhanyagolható biztonsági szempontok, mint a csúszásgátlás, a balesetek elkerülése.
A jó lépcső burkolat tehát elengedhetetlen és alapvető, nade mivel burkoljunk manapság?
A padlószőnyeget már egy ideje száműztük, nem szeretjük - hiába meleg, puha és otthonos, de roppant kényes, nehezen tisztántartható, és valljuk be - már nem is a legdivatosabb burkolási mód.

A hidegburkolatok pedig tényleg bárhová alkalmasak és a fahatásúakkal látványában is meleg, meghitt összhatást teremthetünk, ám kellemes, meleg lábérzetet hiányozni fog, ha nyáron épp mezítláb közlekedünk a lépcsőn. A talpfájósak pláne nem fogják szeretni, hiszen a kő, a gres kemény és merev - hiába gyönyörű, modern, tartós és higiéniai szempontból sem hagy semmi kivetnivalót - de egészségügyi-ergonómiai szempontból semmiképp sem a legjobb választás, pláne beltérre.

És mi a helyzet a melegburkolatokkal?
Mindenképpen kényelmes, csendes, és otthonos megoldások, de nem mindegy, hogy mit melegburkolatok közül is mit választasz és hova!
Nos, ha a klasszikus fa parkettát burkolnád a lépcsőre is, ott meg nem biztos, hogy az osztásos, tömör lap ugyanolyan színű, árnyalatú és mintázatú lesz majd fent, mint lent, az eltéréssel, sőt az illesztésekkel is lehetnek gondok.
Mi akkor a megoldás? Milyen anyagokat használjunk a kortárs, igényes, de otthonos és könnyen tisztán tartható lépcső burkolathoz?
Több anyagot és tippet mutatunk melegburkolatból is - válasszatok egyedi igényetekhez mérten!
Első körben azt gondoljátok át, hogy hol helyezkedik el a lépcső: a házon belül, a nappalit köti össze a hálószobákkal? Vagy a pincéből, a garázsból indulva jutunk fel rajta a lakótérbe? Eszerint érdemes megválasztani majd a lépcső burkolatának anyagát. Fontos megnézni a büdzsét is, mennyit szántok rá, és persze a kinézet, külcsín sem mindegy.

Haro
Fotó: HARO

 1.    Ha már a garázsból indul a lépcső…

Akkor kiemelten fontos, hogy lépcsőnk burkolata az átlagosnál jobban bírja a strapát, a sarat, a rakodást. Ez esetben a lépcsőburkolat legyen vízálló, hiszen ha egy nagy eső, vagy kerti munka után gumicsizmával jövünk fel, és szalad utánunk a kiskutya is, cincáljuk a gyerekkel a rollert, a biciklit…

Na igen, a lépcsőnek ezt is bírnia kell, amihez kellő kopásállósággal, vízzel szembeni ellenálló képességgel kell rendelkeznie. 


Fotó: Stockfotó
Fotó: Stockfotó


Egy garázs lépcsőt, pince feljárót pedig természetes, hogy gyakrabban, vagy erőteljesebben kell takarítani, lemosni, és persze a karcolódás, súrlódás is óhatatlan egy pince vagy garázslépcső esetén.

Ide tehát mindenképpen a strapabíró és erős vinyl burkolatot ajánljuk, hiszen a vinyl burkolatok - annak ellenére, hogy melegburkolatok - mégis már-már szinte a kővel vetekszenek tartósság, strapabírás terén.


Haro
Fotó: HARO

2. Ha lakáson belüli lépcsőt burkolnál…

Akkor nagyon fontos a kényelem, az ergonomikus járófelület, de nem kevésbé a szép, dekoratív, összefüggő látvány is! De melyik lakótérrel egyezzen majd meg a lépcső burkolat színe? Ha azon dilemmázol, hogy vajon a lenti nappali, vagy a fenti hálószobák előtereinek burkolatával legyen-e azonos a lépcsőtök új burkolata, akkor érdemes megfogadni azt az íratlan alapszabályt, hogy a lakás két szintjét összekötő lépcsőburkolatot mindig az alsó szinttel érdemes összhangba hozni. Azt látod ugyanis nagyobb felületen, amikor a lépcsőre nézel, hiszen felfelé nézel, ha pedig lefelé közlekedsz, akkor lefelé figyelsz miközben közlekedsz a nappali vagy a lenti tér irányába - tehát akkor lesz meg a harmónia, ha a lépcső burkolatát az alsó szint burkolatával hozod összhangba.


HARO Stairs
Fotó: HARO Stairs


Ez volt a szín, na és az anyag?
Ami pedig az anyagot illeti: ha tényleg belső helyiségeket köt össze a lépcső, és már nem kell, hogy vízálló legyen, akkor egy szép laminált burkolással gyönyörű és ideális lépcsőburkolatot választhatsz. Tartósnak ő is tartós lesz a maga funkciójára, hiszen itt már nem közlekedtek utcai, pláne sáros talpú cipővel, így nem kell olyan erős vegyszerekkel takarítani sem, és a laminált burkolatok nagy előnye kétségkívül a kedvezőbb áruk is: a vinyl nyilván a tartósságából, extrém kopásállóságából adódóan is jóval drágább a lamináltnál.


HARO Disano
Fotó: HARO Disano

Egy extra tipp:
Szerencsére ma már lamináltból is választhatunk nedvesség - és páraállót, ami ugyan nem azonos a vízállóval, de a nedves felmosást, a párát jobban tűri, így a fürdőszobába vezető lépcsőnél nyugodtan használj ilyet, ha a vinyl drágább árfekvése nem fér bele a büdzsébe! 

 

3.    Ha egy pihenőt, lépcsőfordulót is ki kell alakítanod…

Nos, erre is van egy remek ötletünk! Hiszen egy lépcsőfordulónál sajnos óhatatlan, hogy látni fogod az illesztést a két burkolat között, ami valljuk be, nem a legszebb, főleg egy modern, minimál, kortárs belső térben. Ez esetben remek lehet a LICO gyár kifejezetten lépcsőfordulókra ajánlott és kifejlesztett terméke. Bár ez drágább kicsit, de gyönyörű és igazán professzionális megoldás, hiszen itt egyáltalán nem fogod észrevenni az illesztést.

Illetve van még egy másik remek alternatíva: a HARO lépcső koncepciók!


Haro
Fotó: HARO


Valamennyi HARO padlóburkolat mellé a gyártó tervezett külön lépcsőburkolatokat, sőt teljes lépcsőkoncepciókat annak minden kiegészítőjével együtt!

A HARO Stairs vagy a HARO Developed Stairs termékek, termékcsaládok mindegyike gyönyörű, az eredeti HARO melegburkolatok anyagához igazodó lépcsőburkolat-koncepció, melyek felhasználásával elegáns és ügyes átmenetet alakíthatunk ki az egyes emeletek között - a padlónkkal azonos árnyalatban, struktúrában.

Ezeket lehetőségünk van kiválasztani éppúgy a HARO fa parketta, a HARO DISANO padló, vagy a HARO laminált padló mellé is.


Haro
Fotó: HARO

A  HARO Stairs segítségével egyedileg tervezheted meg lakótereiteket, a lépcsőket integrálva a szobákhoz, mint egy szép dizájn elemet. A lépcsőburkolatok a különféle lehetőségei mind eredeti HARO padlóburkolatból készülnek, legyenek akár tömblépcsők, betonlépcsők, formázott lépcsők, vagy csak lépcsőszegélyek - a HARO-val minden lépcsőre és mindegyik HARO padlóburkolathoz megtalálhatjuk az ideális lépcső burkolást, felső és oldalsó fedést, a hozzá kapcsolódó kiegészítőkkel (pl. előregyártott szegélylécek, csatlakozók) mind az egyenes, mind az íves lépcső elemekhez is!

 

4.    Ha nem fontos a lépcső teljes burkolása, ám az illesztésekre kényes vagy…

Akkor burkold csak a fokok tetejét, vagyis csináltass úgynevezett “szemöldök”-lépcsőt! Vagyis, ha csak a lépcső konkrét lépőfelületét burkolod le egy keskenyebb szegéllyel (de az oldalát nem), azzal tudsz az anyagon spórolni, és nyilván a kivitelezése is egyszerűbb. Ez az úgynevezett szemöldök-képcső.


Lico
Fotó: LICO

Ezt a megoldást a LICO STAIRS NOSING rendszerek lehetővé teszik, és e rendszerekkel is - a HARO-hoz hasonlóan - a padlóburkolatunkkal megegyező kialakítású, szerkezetű, és árnyalatú lépcsőket alakíthatunk ki. A lépcsők itt is a jól bevált kattanásos csatlakozással vannak ellátva, így bármely fektetési irányben zökkenőmentesen csatlalkoznak, “orr” nélkül. A LICO lépcsők, lépcső rendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy nem látni az illesztést, így ugyanolyan kiváló “társtermék” egy ilyen lépcsőrendszer is a melegburkolatok anyagából, mint a falipanelek. 


Lico
Fotó: LICO
 

5.    Ha ezúttal nem spórolnál, és az exkluzívabb lehetőségeket keresed…

Akkor az élő, nemes fából készült lépcsőkkel nem csak az élő természetességet, de a luxus érzését is “beléptetheted” az otthonodba!

Egy valódi fa erezethez, annak illatához, látványához, tapintásához bizony semmi sem ér fel, na és persze ez az, amiből sosem jön veled szembe másik - hiszen minden egyes fa, minden deszka, minden felület egyedi, és megismételhetetlen! Éppen ezért annyira prémium és luxus, és persze az is gyönyörűvé tesz egy valódi fa, vagy egy élő nemesfával burkolt lépcsőt, hogy nincs az éleiben profil, és a lehető legtermészetesebb, legkellemesebb járófelület adja. Nyilván, mint mindennek, a fának is vannak hátrányai - leginkább az, hogy drága, és egy élő fát mindig kezelni kell, foglalkozni kell vele, ahogyan a bőrödet is ápolod rendszeresen, őt is kell, hiszen él. Cserébe azonban gyönyörű szépségével, természetességével, időtálló és örök tökéletességével nyűgöz le majd nap mint nap…


HARO (nemesfa lépcső burkolatok)
Fotó: HARO (nemesfa lépcső burkolatok)


Lépcsőburkolás, kialakítás avagy felújítás előtt állsz, és szeretnéd minél kevesebb felfordulással, minél szebben és stílusosabban kialakítani, hogy minden mindennel passzoljon, harmonizáljon, miközben a tartósság, az időtálló megoldás is fontos cél?

Akkor fedezd fel élőben is az itt látott sokoldalú megoldásokat, és persze még megannyi mást is: Várunk szeretettel személyesen üzleteink egyikébe, ahol a hatalmas választék mellett kollégáink hozzáértő szakértelmével, tervezőink jó szemével és ízlésével segítjük vásárlásod.

A Palatinus Fürdőszobaszalonok készséges, hozzáértő munkatársai várnak szeretettel, az ország több pontján is. Keresd a hozzád legközelebb eső üzletünket, vagy rendeld meg online!