Meghitt fürdőszobák: csempék a varázslatos őszi avar színeiben.

Meghitt fürdőszobák: csempék a varázslatos őszi avar színeiben.Az ősz talán a legszínesebb évszakunk, a gyönyörű őszi falevelek mesés színei mindenkit rabul ejtenek, bennünket, a lakberendezőket, de még a  fürdőszoba tervezőket is! Nem véletlen, hiszen számtalan  remek inspirációt ad valamennyi szín, melyeket erdei sétáink látványából szívhatunk magunkba. A melegebb árnyalatok bizonyítottan javítják hőérzetünket is, ami jól esik majd hazatérve a zordabb, hidegebb napokon is. Egy meleg árnyalatú falszín, csempe épp ezért tökéletes választás, hiszen egész évben kellemes, meghitt atmoszférát teremt a számunkra. Mutatjuk a mi kedvenceinket - inspirálódj velünk, ha téged is évről évre rabul ejtenek a gyönyörű ősz színei!


Meghitt fürdőszobák: csempék a varázslatos őszi avar színeiben

Bizonyított tény, hogy az otthonunkban megjelenő színek, árnyalatok képesek befolyásolni hangulatunkat, közérzetünket, nyugalmi állapotunkat, sőt még az energiánkra is hatással lehetnek. Míg a tavasz élénk pasztelles-rózsás árnyalataival üde, energikus és vidám hangulatba kerültünk, a nyár vízkék és homok színeitől ellazulhatunk és mentálisan is kipihenthetjük egy hosszú nap fáradalmait, addig az ősz mesés palettájában valahogy mindkettő benne van: egyszerre leszünk energikusak, de mégis a nyugodt, biztonságot nyújtó árnyalatok elűzik a stresszt és megteremtik belső békénket a mindennapokban. 


Argenta
Fotó: Argenta 

 

Ha becsempésszük - szó szerint is - az őszi falevelek izgalmas színeit otthonunkba, számos pozitív élettani hatással számolhatunk. Nem beszélve arról, amikor a kinti hűvösből a meleg lakásba lépve, egészen feltöltenek és felmelegítenek majd bennünket a friss avar árnyalatai, a moha és oliva tónusai, a barnák, bézsek, okkerek, terrakották és vörösek.
Most nézzük meg, az adott árnyalat milyen hatással van ránk, és melyik csempével hozhatjuk be a leginkább a konyha vagy a fürdőszoba enteriőrbe?
 

1.    Aranyló sárgákkal a lágy őszi napsugarak melegségét hozhatod haza az otthonodba


Csempe és ősz?
Igen, a hidegburkolatok is lehetnek meleg hatásúak, s általuk válik igazán meghitt hangulatúvá a fürdőszoba! Különösen, ha az aranyló nap sugaraival teszitek ragyogóvá az enteriőrt egy szép sárga burkolattal - a sárga ugyanis mindig megtölti a teret élettel, és finoman energetizál. Ha soknak érzitek minden falon a látványát, akkor nagyon vagány megoldás, ha csak az egyik falat színezitek, esetleg mintákkal is játszotok mellé a felületen.
A Marazzi Cloud izgalmas, mázas, majolika hatású cserépedények ihlette csempe  kollekciójában a dekorok ugyanazokat az árnyalatokat veszik fel, mint a család egyszínű csempéi, virágos geometriai motívumokkal és friss vonalvezetéssel, hogy a klasszikus vagy kreatívabb fürdők és konyhák élénk, kifinomult stílusban tündökölhessenek. 


Marazzi Cloud Curry
Fotó: Marazzi Cloud Curry


2.    A törtfehér és bézs letisztult harmóniája elcsendesítheti elménket egy hosszú, fárasztó nap után


A világos, barátságos, mégis elegáns bézs és törtfehér tónusokkal időtlen harmóniát vihetünk a belső térbe. Ezek a neutrális árnyalatok ugyanakkor kellőképpen lecsendesítik az elménket egy fárasztó, pörgős nap után. A finom, tört tónusok leginkább meleg fényekkel lesznek igazán hangulatosak, meghittek - ám némi kontrasztot azért érdemes melléjük tenni, hogy ne váljon túlságosan “lebegőssé” az összhatás. Ha egy csepp feketével vagy a természetből vett valamelyik barna árnyalattal fűszerezzük, attól még megmarad a finomság, és beköltözik egyfajta natúr elegancia is a térbe.


Porcelanosa
Fotó: Porcelanosa


Ha szeretjük ezeket a finom, neutrális árnyalatokat, akkor szerencsénk van, hiszen manapság számtalan gyönyörű burkolatot készítenek bézs és törtfehér színekben - a natúr, az enyhén barázdált, textúrával díszített textil - vagy kő hatású csempék egész széles arzenálját kínálják nekünk a gyártók.
A mi egyik nagy kedvencünk a spanyol Porcelanosa - az ő kínálatukban talán a legbővebb a választék ezekből a finom árnyalatokból. Kerámialapjaik egyedülálló kialakításúak és kiváló minőségűek, ezért nem csak a konyhában vagy a fürdőszobában,  hanem a közösségi terek, mint a hall, vagy a nappali kifinomult tervezéséhez is bátran ajánljuk nektek.
Képünkön a Treccia és Linz kollekció, mely gyönyörű visszafogott szürke, illetve bézs árnyalataival klasszikus és időtlen, ám megjelenése mégis újszerű: a finom dombornyomott papír meleg és puha érzetét kelti - annak ellenére, hogy kerámiából készül. 


Porcelanosa
Fotó: Porcelanosa  

3.    A narancs, az égetett terrakotta és a vörös árnyalataival elűzhető az őszi fáradtság, a szezonális depresszió!


A narancs árnyalataival megelőzhetjük az őszi fáradtságot és letargiát, javul a hangulat és az étvágy. Ez nem is csoda, hiszen a narancsos-vöröses árnyalatok számos jótékony hatással vannak ránk: melegséget árasztanak, stimulálják az idegrendszert, javítják mentális folyamatainkat, miközben a lábadozó betegeknek is segítenek erőre kapni. Egy élénk narancs vagy vöröses téglaszín, meleg fényekkel, esetleg némi arany kiegészítővel - és nyoma sincs a téli depressziónak!

 
FAP
Fotó: FAP


A lüktető bíborvörös is az optimizmus és az öröm közvetítője, mely nem csak energikussá és aktívvá tesz bennünket, hanem még önkifejezésre is ösztönöz.
A vörös különböző árnyalatai - ha megfelelő arányban alkalmazzuk azokat - otthonunkban is jól mutatnak. Sok múlik persze azon is, hogy mely vörös árnyalatot választjuk, és mivel kombináljuk, de jó ha jól eltaláltuk az egyensúlyt, akkor a fürdőszobát, a konyhát vagy a nappalit is feldobhatjuk vele.

Narancs és vörös tónusú csempét ugyan kevesebbet találunk, mint bézset vagy barnát - de ha alaposabban szétnézünk a kínálatban, akkor észrevehetünk néhány igazán szépet. Az olasz Marazzi gyárnak például rendkívül széles termékskálája van, kül- és beltéri lapjaik kínálata bővelkedik többféle stílusban és színben egyaránt. Fahatású padlólapjaik például - ha a meghitt természetes hatást keressük - nekik a legszebbek, legélethűbbek. Ezeket meleg, vöröses tónusokkal kombinálva a fa textúráival igazán meghitt, meleg atmoszférát teremthetünk - még a ridegnek hitt csempékkel is!
Ami pedig az őszies vöröseket és téglaszíneket illeti, jó szívvel ajánljuk számotokra a Pottery termékcsalád egyik gyönyörű árnyalatát, melynek 25x76 cm-es mérete és hét elegáns színe egyaránt idézi a múltat és modern ízlést - hiszen ezúttal a hagyományos majolika stílust hozták össze korunk legmodernebb technológiájával. 
 


Marazzi Pottery
Fotó: Marazzi Pottery 


4.    Hűsít és tágít - a kék és szürkéskék árnyalatok, pláne földszínekkel kombinálva, nyugtatnak és lecsendesítenek


A kék szín - ennek igazából bármelyik árnyalata - hűsít, ellazít, megnyugtat. Lecsendesíti az elmét, és a végtelen tágasság érzetét kelti, akár egy beláthatatlan óceán, vagy a végtelen kék égbolt. Belső tereinkben is remekül kihasználhatjuk ezt a hatását, ami pláne jól jön akkor, ha túl kicsi a háló, vagy a fürdőszoba - ilyenkor érdemes egy, lehetőleg a bejárattal szemközti falat kékre festeni, tapétázni vagy csempézni, hogy a tágító-mélyítő hatás érvényesülhessen. A szűkebb, pláne sötétebb terekben azonban vigyázzunk, nehogy túl komorrá és sötétté váljon az összhatás: ha sötétebb kéket választunk, akkor meleg fényekkel, természetes anyagokkal, meleg barnákkal tehetjük meghittebbé a látványt.
Gyönyörű őszies kék, némi barnás beütéssel a Peronda FS csempe családjának Raku névre keresztelt modellje, melyet a gyár 50. évfordulójának alkalma hívott életre: Francisco Segarra ezúttal egy ősi kerámiatechnika, a raku technikát jelenítette meg modern változatban, ahol a fém mázzal bevont kerámiát egy speciális kemencében égetik, amíg az el nem éri az élénkvörös égetési hőmérsékletet. Majd ezt követően eltávolítják, és faforgáccsal vagy papírdarabokkal borítják, hogy égésnyom és füst keletkezzen. Ez behatol a kerámia anyagába és végül annak részévé válik. Francisco Segarra ezt az ősi technikát vette alapul az FS kollekció RAKU csempéinél, és addig kísérletezett vele, mígnem létrehozott egy olyan tégla formátumú fali csempét, amelynek színei, textúrái, sajátos felületei és árnyalatai mind az ősi raku kerámiák sajátos szépségét idézik.

 

PERONDA FS Raku
Fotó: PERONDA FS Raku


5.    A földszínek - különösen a barna árnyalatai nyugalmat és biztonságot árasztanak


A földszínek nagyon közkedveltek, nem véletlenül a lakberendezők is nagyon szeretik őket: megnyugtatnak, biztonságot adnak, harmonizálnak és remekül társítható velük egy-egy élénkebb vagy világosabb árnyalat. A barna szín mindemellett megbízhatóságot is sugall, és tényleg az egyik legmegnyugtatóbb szín - azonban érdemes világosabb, neutrális árnyalatokkal társítani, sok meleg fénnyel, esetleg arany kiegészítőkkel, és egy csepp élénk tónussal megbolondítani, hogy ne váljon túlzottan komorrá az összhatás.
Számos csempegyár kollekciói között találunk barnákak, földszíneket.
Képünkön ezúttal egy spanyol gyártó, a Pamesa egyik szépségát láthatjátok, akiknek az a legfőbb erőssége, hogy kiemelten nagy hangsúlyt fektetnek az ügyfelek igényeinek megfelelő kielégítésére, és a kiváló minőség mellé ízléses dizájnt és kedvező árakat igyekeztek kialakítani. Céljuk a kerámia termékek piacán vezető szerepüket megszilárdítani és értéket teremteni valamennyi érdekelt fél számára.


PAMESA
Fotó: PAMESA


Az ősz színei - mint láthatjátok - nem csak a természetben mutatnak jól egymással, hanem a falakon is, és persze a különböző berendezési tárgyakon és kiegészítőkön, - ezért ne féljetek bátran alkalmazni őket az otthonotokban!
Ha Te is szívesen újítanál, és tennéd még meghittebbé, melegebb hatásúvá a nappalit, a konyhát vagy a fürdőszoba enteriőrt a gyönyörű őszi színpaletta segítségével, akkor várunk szeretettel személyesen is üzleteink egyikébe, ahol a hatalmas választék mellett kollégáink hozzáértő szakértelmével, tervezőink jó szemével és ízlésével segítjük döntésedet.
A Palatinus Fürdőszobaszalonok készséges, hozzáértő munkatársai várnak szeretettel, az ország több pontján is. Keresd a hozzád legközelebb eső üzletünket, vagy rendeld meg online!