Hogyan válasszunk jól csapot laikusként: milyen csapfajták léteznek, és mit kell róluk tudnom dióhéjban?

Hogyan válasszunk jól csapot laikusként: milyen csapfajták léteznek, és mit kell róluk tudnom dióhéjban?A fürdőszoba egyik legfontosabb funkciója a víz. Ennek forrását, elérhetőségét teszik lehetővé számunkra a különböző csaptelepek, melyekből bizony ma már a bőség zavarával küzdünk, és nagyon nem mindegy, mit, illetve hogyan választunk. Cikkünkben most ehhez adunk értékes tippeket, hasznos tanácsokat!


Hogyan válasszunk jól csapot laikusként: milyen csapfajták léteznek, és mit kell róluk tudnom dióhéjban?

A csap kiválasztásának legfőbb szempontja a funkció - azaz, hogy hová is kerül majd: a zuhanyzóba, a kádhoz, a mosdóhoz esetleg a bidéhez?

Mindenhová a megfelelőt!

Nyilvánvalóan annak megfelelően kell választanunk a zuhany csaptelepek, kádtöltő csapok, mosdó csaptelep illetve a bidé csaptelepek között. Ez nem csupán a forma miatt fontos:

Ha ez megvan, akkor rögtön a második fontos kérdés a csaptelep működési módja, vagyis az, hogy tekerős legyen-e, vagy keverőkaros, infrás esetleg nyomógombos? Ez rajtunk múlik, melyik a kényelmesebb és funkcionálisabb a számunkra, ám miután döntöttünk az egyik típusnál, akkor érdemes a teljes fürdőszoba tér esetén amellett maradni - a látvány, a fürdőszoba harmonikus összképe végett - ahogyan az is fontos, hogy azonos családhoz tartozó darabokat válogassunk össze egy helyiségen belül.


Hansgrohe
Fotó: Hansgrohe
 

Ami pedig a színeket és a finish-t illeti, ma már nem csak krómozottat és kerek vagy szögletes csaptelep családokat találunk az üzletekben, hanem a trendi loft  matt fekete csapok, az elegáns hófehér, arany vagy rosegold csap családok igen széles választéka áll a rendelkezésünkre…
 

Grohe Grandera
Fotó: Grohe Grandera


 Sőt még fényes, mellett szálcsiszolt, matt, antikolt hatású felületekből, és számtalan  stílusból, formai megoldásból válogathatunk…

Grohe színes csaptelepek
Fotó: Grohe


Sőt, még egy tipp: esztétikusabbá válik a fürdő, ha az olyan kisebb fürdőszobai kiegészítőket, mint a törölközőtartó, az akasztók, a vécékefe, a wc papír tartó, a szappanadagoló - a csaptelepek anyagához és stílusához illően válogatjuk össze.


Grohe
Fotó: Grohe


 

Az álló csapok

Az álló csaptelepek legrégebbi megoldása a KMT-csap, mellyel főként az aprócska fürdőszobákban találkozhatunk. Ez az, ami egyszerre gondoskodik a mosdó és a kád vízellátásáról is. Az álló csapokat egyébként rögzíthetjük a mosdón, vagy ha pultra ültetett mosdót választottunk, akkor a kő illetve kerámia lapon.

Arezzo
Fotó: Arezzo


Fali csapok

Az exkluzív, elegáns megjelenésű fali csapokat mindig egy falsík alá süllyesztett box segítségével építik be. Megjelenése letisztul és elegáns - ám a megfelelő modell kiválasztása mindig hozzáértő szakértelmet igényel. A csap benyúlásának hosszát össze kell hangolni a mosdó illetve a kád hozzávetőlegesen márt közepével, hogy majd a csapból érkező vízsugár ne fröcsköljön szanaszét.

Grohe
Fotó: Grohe

Falsík alá épített csapok

A falsík alatti csaptelepek esetében kizárólag a csaphoz tartozó előlap, valamint az csap működtetéséhez szükséges részeket látjuk - így a tisztításuk során is időt spórolhatunk a hagyományos csaptelepekhez viszonyítva, hiszen könnyedén hozzáférhetőek, és jóval kisebb króm felületet kell csak tisztán tartanunk a rudas, hagyományos változatokhoz képest.


Hansgrohe
Fotó: Hansgrohe

Kádtöltő csapok

A kádtöltő csapok esetében az alap modell a kád közepénél, a falon elhelyezett szerelvény, melyből egyenesen a kádba folyik a víz. Ehhez csatlakozik még egy gégecső és egy zuhanyrózsa, ami a kádban történő zuhanyozást, hajmosást is lehetővé teszi - tartó karral vagy rúddal.


Mofém
Fotó: Mofém

 
Ebből is létezik az elegánsabb, letisztultabb falsík alatti változat. A falsík alatti csaptelep rendszereknél a csak a külső, látható egység illetve a szabályozó kar csupán minimálisan állnak ki a falból, így ideálisak a kis fürdőszobákba, zuhanyzókba.

A falba süllyesztett csaptelepek nem csak elegáns, esztétikai szempontból ajánlottak, hanem azért is mert helytakarékosak, praktikusabbak ott, ahol szűkösebb a té - de a tágas fürdőszobákban is elegánsan mutatnak.

Kludi
Fotó: Kludi


Léteznek továbbá a térben álló kádakhoz választható szabadon álló csaptelepek (képünkön),  sőt olyanok is, melyeket a kád szélére a ültetnek, sőt még olyan is akad, hogy a túlfolyóból érkezik a víz…

Grohe (Grandera)
Fotó: Grohe (Grandera)

Zuhanycsaptelepek

A zuhanycsaptelepeknek is léteznek falon kívüli és falsík alatti változatai is. A falon kívülieket a falra szerelik fel, 105-110 cm magasságban. Némelyikből egy kis fej is kiáll, ami a vödör vagy lavor megtöltésére alkalmas. A gégecső végén lévő zuhanyrózsát egy tartóra vagy egy rúdra helyezhetjük - ez utóbbi stabilabb. A kézi zuhany magasságát is be tudjuk állítani, és rögzíthetjük az irányát is.

Egy újabb kényeztetés, amikor a csaptelephez tartozik egy rúd, a tetején lévő fejzuhannyal. Ilyen esetben egy váltó segítségével átirányíthatjuk a vizet a kézizuhanyra. A falsík alatti változatok két- és három utas kivitelben választhatóak, nagyon elegáns, diszkrét kezelőfelülettel - léteznek olyan modern, formatervezett modellek, melyeken csupán kírok illetve váltógombok láthatók.


Grohe termosztátos zuhanycsaptelep
Fotó: Grohe termosztátos zuhanycsaptelep


Jó tudni azonban, hogy válaszfalba nem lehet ezeket beépíteni, csakis főfalak bírják el, vagy pedig direkt ilyesmihez épített szerelőfal kell hozzá.

A legtöbb ismert gyártó kínálatában - mint a Grohe, Hansgrohe, Kludi, Mofém, Ravak vagy Siko - egyaránt kaphatók hagyományos, termosztátos, falsík alatti és álló csaptelepek is.


Grohe
Fotó: Grohe


Ha attól tartasz, hogy ezek a modern és kényelmi megoldásokat is bőséggel kínáló esőztetős, több vízsugár lehetőséget rejtő különleges zuhanycsaptelepek ára túlságosan drága, megfizethetetlen, akkor jó, ha tudod: a németh Grohe - az világ egyik vezető csaptelep márkája, melynek neve egybefonódik a minőséggel -  július 1 - szeptember 15 között számos termékére nagy akciót hirdet, egyes kiválasztott modelleket 15%, vagy akár 25%-os kedvezménnyel is hazavihetsz!

A Grohe Rainshower Smartactive sínes, 3 vízsugaras nyomógombos zuhany csaptelep most 15%-os kedvezménnyel választható - érdemes kihasználni ezt az akciót, akár akkor is, ha egyébként rendben a fürdőszoba, csak csapot cserélnétek…


Grohe Rainshower Smartactive
Fotó: Grohe Rainshower Smartactive

 

Mit jelent, hogy ha egy csap “okos”?

Az okos csaptelepek egy beépített szenzor segítségével kísérik figyelemmel és “jegyzik” vízhasználati szokásainkat. Egy okos csap garantálja, hogy még a mindent tudó zenélő-világító zuhany és masszázs kádak korában is - melyeknek vízhasználati igénye nem éppen a takarékosságról híres - mégis csak épp annyi vizet használjunk el, ami a tökéletes komfortérzetünkhöz szükséges.

A legújabb termosztátos mosdó csaptelepnél már nem kell bajlódni a víz hőmérsékletének beállításával: a jobb oldali hőfok sklálával ellátott forgatógombbal a víz általunk kívánt hőfokát, a bal oldali pedig a víz mennyiségének beállítására szolgál. A termosztátnak köszönhetően a csapból pontosan, előre meghatározott hőfokú víz folyik.

A legnagyobb kényelmet a kezelés terén az elektronikus csapok biztosítják. Ezekből tényleg csak akkor és addig folyik a víz, ameddig a kezünket a vízsugár alatt tartjuk. Nagyobb bevásárlóközpontok mosdóiban találkozhattunk már ilyennel. Az áruk borsos, azonban a víz- és energiatakarékos működésből eredő alacsony üzemeltetési költségeik ezt ellensúlyozzák.

Ha az ár miatt aggódsz - nem kell: mindig vannak akciók, kedvezmények, érdemes figyelned őket! 


Akár okos, akár termosztátos - a víztakarékos, magas minőségű, gazdaságos működtetésű csap ma már elvárás a részünkről. Szerencsére tudják ezt a gyártók is, akik időről időre igyekeznek még kedvezőbbé, és árban is még inkább elérhetővé tenni termékeiket.

A Grohe például az idei nyárra egy nagy kampánnyal, akcióval készült, ahol július 1- szeptember 15-ig több konyhai, zuhany és mosdócsaptelep 15-25%-os akciójával várnak!

Az álomszép akciós Grohe kínálatot üzleteinkben és webshopunkban egyaránt megvásárolhatod. Válogass kedvedre az akciós csapok között:

Grohe csaptelep és zuhany akció 15-25% kedvezménnyel!

A Grohe nem csak esztétikumot és pihentető kényelmet biztosít számunkra a fürdőszobában és persze a konyhában is - de termékei könnyen kezelhetők és számos tesztnek vetik alá őket, mielőtt hozzánk, végfelhasználóhoz kerülnének. A gyártó számára kiemelten fontos a környezetünk védelme, hiszen a vízrendszereik is képesek kiváltani a palackozott ásványvizeket - erről itt olvashatsz bővebben!  


Grohe Blue Home vízszűrő rendszerek
Fotó: Grohe Blue Home vízszűrő rendszerek


Nem tudtál dönteni? Vagy szeretnél még többet megtudni a csapokról és az akciós lehetőségekről?

Akkor fordulj hozzánk bizalommal: Várunk szeretettel személyesen üzleteink egyikébe, ahol a hatalmas választék mellett kollégáink hozzáértő szakértelmével, tervezőink jó szemével és ízlésével segítjük vásárlásod.

A Palatinus Fürdőszobaszalonok készséges, hozzáértő munkatársai várnak szeretettel, az ország több pontján is. Keresd a hozzád legközelebb eső üzletünket, vagy rendeld meg online!