Tippek, újdonságok egyedi zuhanyzó kialakításához!

Tippek, újdonságok egyedi zuhanyzó kialakításához!fürdőszoba nagyon is személyre szabható! De mitől lesz igazán egyedi? Egyedi módon kombinálhatjuk a burkolatokat, készíttethetünk egyedi fürdőszobaszekrényt vagy egy teljesen egyedi, csakis a mi méreteinkhez, adottságainkhoz, igényeinkhez igazodó épített zuhanyzó, zuhanykabin is tökéletesen kielégítheti a személyre szóló fürdő iránti vágyunkat. Most ehhez ajánlunk néhány remek újdonságot!


egyedi zuhanyzó - Palatinus Fürdőszoba

Noha készen is kaphatók ma már szebbnél szebb, változatosabbnál változatosabb zuhanykabinok – azért sokan mégis az egyedire esküsznek.

Egyedi zuhanyzó előnyei

Már jó néhány éve folyamatosan divatban van az egyedi, épített zuhanykabin. Nem véletlenül, elvégre számos előnye van: tartós, praktikus, és egyedi elképzeléseinkhez, méreteinkhez, igényeinkhez igazodik.

zuhanyszett - egyedi zuhanyzó

(Fotó: Pinterest)

Persze, egy épített zuhanyzó kialakítása jóval nagyobb pontosságot, utánajárást, tervezést igényel, mint ha a készen kapható zuhanykabinok mellett döntenénk, de hosszú távon nagyon is megéri. Hiszen mind a dizájn, mind az ergonómia, mind a méret és anyagbeli lehetőségek pontosan a mi igényeinket, ízlésünket, vágyunkat tükrözik, miközben egy épített zuhanykabin tökéletesen alkalmazkodik a fürdőszoba méreteihez, adottságaihoz.

zuhanykabin, zuhanyzó

(Fotó: Pinterest)

Épített zuhanykabinunk alapvető feltétele tehát a precíz, pontos kialakítás, amellyel kialakítható a tökéletes ergonómia. Fontos, hogy már a tervezésnél számba vegyük, mennyi helyünk van a fürdőben, hol lenne a legideálisabb a kabin, illetve a mi testméreteinkhez mekkora helyigénnyel kell számolnunk. Fontos, hogy kényelmesen elférjünk a kabinban, ne gátolja a mozgásunkat, pl. a megfordulást vagy a lehajlást sem a tisztálkodásunk során.

Zuhanyzó vízelvezetése

Az alapos tervezés azonban nemcsak az ergonómiára és a pontos méretekre vonatkozik! Nagyon lényeges a helyes lefolyó építés, a megfelelő dőlésszög és a vízelvezetés kérdése is. (Elég gyakori, és igen kellemetlen probléma szokott lenni a helytelen tervezés és kivitelezés következtében fellépő fürdőszobai beázás a zuhanyzó felől.)

Ugyan zuhanyzó a fürdőszoba bármely részébe tervezhető, mégis a helyiség legmélyebb pontja lesz az, ahol könnyedén ki tudjuk alakítani majd a lefolyórészt. A lefolyónak minden irányból kissé dőlnie kell majd, el kell érnie a legalább 2%-os lejtést, különösen, ha akadálymentes kabinban gondolkodunk.

Ravak zuhanyzó

(Fotó: Ravak)

A zuhanykabinok helyes és alapos vízszigetelése alapvető fontosságú, azonban a többi segédanyagról sem szabad megfeledkeznünk! Jobb, ha nem bízunk mindent teljes egészében a mesterekre, hanem mi magunk is egy kicsit képbe kerülünk, hogy milyen anyagok, milyen megoldások javasoltak erre a célra.

Van például lehetőségünk vízhatlan fugát választani, melyet a Mapei profi kínálatában megtalálhatunk, epoxi fuga néven. A jól kivitelezett epoxi fuga szinte teljesen vízhatlan. Ennek leginkább a teraszokon, és a tartós vízterhelésnek kitett területeken vehetjük hasznát, mint amilyen például egy épített zuhanykabin.

Az esztétikus, tartós és biztonságos fuga kicsit többe kerül, és fontosak hozzá a megfelelő, profi szerszámok is, de ezen nem érdemes spórolni, ha már egyedileg épített zuhanyzót tervezünk.

Mapei, zuhanyzó burkolás

(Fotó: Mapei)

A vízelvezetés kérdése nem áll meg az anyagoknál, a kabin kialakításán is sok múlik!

Dönthetünk a peremes kialakítás mellett – bár ma ez kevésbé számít divatos megoldásnak -vagy a padlószintbe süllyesztett, akadálymentes zuhanykabin kialakítás mellett. Ha ez utóbbi az ideális – akár egészségügyi, akár esztétikai okokból – akkor a lefolyó magasságát majd ehhez érdemes kialakítani. Szerencsére számos remek termék áll ma már ehhez a rendelkezésünkre.

Aco, egyedi zuhanyzó építés

(Fotó: Aco)

A vízelvezetés nem csak a zuhany alatt történik!

A TECE Drainpoint S terméke megbízhatóan integrálódik mindenütt, ahol a víz elvezetésére megoldás kínálkozik egy zuhanykabinban. A pontelvezetés minden alkalmazási területhez egyedülálló kombinációkban áll a rendelkezésünkre, moduláris, kész rendszerben, szabadon összeszerelve. Különösen gyors és praktikus megoldásaival alkalmazkodik a legmodernebb rendszerekhez is. A készletben pedig minden, a szereléséhez és az összeállításához szükséges dolog készen megtalálható.

Tece, zuhanyzó vízlefolyó

(Fotó: Tece)

A Tece termékei lényegre törőek, pontosak, higiénikusak és valóban különlegesek. Miért is?

A TECE drainpoint S játékosan integrálható bármely zuhanyzótérbe, innovatív és sokoldalú megoldásával. Higiéniáját annak köszönheti, hogy a csiszolt rozsdamentes acélból készült leeresztő testhez egy illatcsapda is tartozik, ez elzárja a kellemetlen szagokat, és akár mi magunk is bármikor könnyedén eltávolíthatjuk, kitisztíthatjuk, majd visszahelyezhetjük.

Különleges a dizájn is: azáltal, hogy kifejezetten kicsi, - akár egy kisebb csempe méretű – így alig zavar be a burkolat látványába, a pontelvezetésnél a szükséges részek harmonikusan illeszkednek a padló burkolatához.

Tece, zuhanyzó vízlefolyó

(Fotó: Tece)

A burkolat kialakítása és az elfolyó vagy tálca mérete is kiemelten fontos, ennek megválasztásánál, kialakításánál is nagyon pontosnak, precíznek kell lennünk!

A Radaway szakembereinek tapasztalata szerint sok esetben az okozza a gondot, hogy gyakran – még a kivitelezők is – félvállról veszik a burkolatkialakítást. Építenek egy padkát, majd erre helyezik be a kabint, vagy pedig besüllyesztik a tálcának szánt részt.

Ám a dolog korántsem ilyen egyszerű: hiszen nem csak az számít, hogy a padka harmonizáljon a burkolattal! Az esztétika mellett arra is érdemes ügyelni, hogy pontosan mekkora és milyen legyen a perem mérete, különben nem fog passzolni a zuhanykabin.

A zuhanykabin tálcájának beszerelésénél is sok hibalehetőség adódhat. A kabingyártók a kabinok méretét a szabvány zuhanytálcák méreteit veszik alapul azok tervezésénél. Példa: egy 90X90 cm-es tálcára egy 90X90 cm-es zuhanykabin lesz a megfelelő. Azonban a kabin tényleges külső méretei értelemszerűen kisebbek, mivel a kabin fali profiljait a tálca szélétől kb. 5-10 centire szerelik fel.

Radaway zuhanytálca

(Fotó: Radaway zuhanytálca)

Érdemes tehát nem csak a katalógusban megadott tényleges méretet nézni, hanem emellett figyelembe venni a burkolt fal és a kabin külső széle közötti távolságot is! Ez a távolság a zuhanytálca méreténél nyilvánvalóan kisebb, és függ a falunk szélességétől is.

A zuhanytálcát igazíthatjuk a csempe színéhez, textúrájához is – ha már tudjuk a helyes méretet, akkor érdemes a stílusok terén is alaposan szemügyre venni a kínálatot!

Ha nem szeretnénk a sötétszürke, antracit burkolólapok mellett hófehérben virító zuhanytálcát látni, akkor ma már erre is van megoldás!

A most nagyon divatos beton és kő hatású csempék jellegéhez tökéletesen illik a Radaway kő hatású Teos és Kios névre hallgató zuhanytálcák egyike.

Radaway TEOS zuhanytálca

(Fotó: Radaway TEOS zuhanytálca)

A 4 mm-es perem magasságú tálca ráadásul számtalan méretben, és több gyönyörű színben (fekete, fehér, antracit és cement árnyalatokban) is elérhető.

Választhatjuk a hagyományos, lapos kivitelű, 4,5 cm-es peremmagassággal, 100X100 centis méretnél pedig 5 cm-es peremmagassággal. Előlapos kivitelű változatánál a 12 cm-es peremmagasság megoldja a szifon beépítésének problémáját.

A szépségen és az újszerű anyagmegoldáson túl, a sokoldalú szín- és méretválasztékkal tehát a gyártó gondolt a praktikumra is: ez a rejtett lefolyós típus például abszolút vetekszik az épített megoldásokkal!

Radaway TEOS zuhanytálca

(Fotó: Radaway TEOS zuhanytálca)

A zuhanytálcák kiválasztása mellett érdemes átgondolnunk azt is, hogy szeretnénk-e bútorokat, kiegészítő berendezéseket  elhelyezni a kabinban, pl. egy kis lehajtható ülőke, vagy egy-két kisebb polc a tisztálkodószereknek biztosan jól jönne. Ezekre mind előre kell gondolnunk, hiszen utólag már jóval nehezebb lesz ezeket kialakítani, a csempét átfúrni, stb. 

Elegáns megoldás lehet egy falba épített kis fülke a fürdéshez szükséges kellékek számára, vagy egy előre megtervezett kis padka, párkány.

egyedi zuhanyzó

(Fotó: Pinterest)

Mindemellett gondolnunk kell már jó előre a kabin felszereltségére is! Minden zuhanyzó szíve-lelke a zuhanyrendszer és a csap, amely szabályozza hogyan érkezzen a vízsugár a bőrünkre.

Grohe zuhanyzó

(Fotó: Grohe)

Jobbnál jobb megoldások, precízebbnél precízebb kialakítások léteznek ma már a nagyobb gyártók kínálatában.

Frattini zuhanyzó

(Fotó: Frattini)

A gyönyörű, olasz dizájnjáról híres Fima Carlo Frattini az egyik vezető márkája a „Made In Italy” csaptelepeknek és szerelvényeknek. Kínálatukban számos mosdó, kádtöltő – illetve zuhany csaptelep közül válogathatunk, de nincsenek híján a modern esőztető és fejzuhany rendszereknek sem.

Egyszerű, letisztult és gyönyörű például a termosztátos  Serie 18 Thermo zuhanypanel és zuhanycsaptelep, melyet egy elegáns, letisztult, kényelmes szettben tudunk megvásárolni.

Frattini Series 18 Thermo zuhanyzó

(Fotó: Frattini Series 18 Thermo)

Kitaláltuk már a méretet, gondoltunk a vízelvezetésre, kiválasztottuk a lefolyót, a zuhanytálcát, a zuhanypanelt és az egyéb felszereléseket, kiegészítőket – azonban hátra van még egy fontos dolog: a zuhanyajtó!

Ez is számos kérdést felvet, főleg, ha igazán személyre szabott, egyedi megoldást szeretnénk. Merre nyíljon az ajtó? Milyen megoldású legyen? Milyen színűek legyenek a zsanérok?

A „modern ember modern fürdőszobájába” ajánlja a Radaway a FURO ajtómegoldásokat, melyeket az idei év legjobban várt zuhanykabin megoldásaként emlegetnek. A FURO dizájnja ugyanis annyira modern, hogy akár egy sci-fi filmbe is beillene a megjelenése: a keretek és minden alkatrész egészen minimális, jól elhelyezett, így az üvegfelület hatalmas és gyönyörű, tranzparens látványt kínál, az ajtórendszer pedig minden eddiginél lágyabban nyílik - egyenesen élmény lesz benne a mindennapi zuhanyzás.

Radaway FURO zuhany ajtó

(Fotó: Radaway FURO zuhany ajtó)

A legnagyobb innovációt is ez jelenti a Furo ajtók esetében: a felső görgősávot alsó sávra cserélték, az ajtónyitást ütközésgátló elasztomerek és egy beintegrált lassító lágyítja, a görgősoron pedig mintha csak lebegne az ajtó.

Azáltal, hogy eltűnt a felső görgősáv, még légiesebbé vált a zuhanyzó, és még látványban is magasabbnak tűnik, nem beszélve arról, hogy mennyivel könnyebben tudjuk majd tisztítani!

Radaway FURO zuhany ajtó

(Fotó: Radaway FURO zuhany ajtó)

A letisztult, modern Furo zuhanyajtók dizájnbeli innovációja azonban még nem ér itt véget: a legütősebb újítás, a lakberendezők kedvence minden bizonnyal a gyönyörű színválaszték lesz.

Minden stílushoz találjuk a megfelelőt. Váalszthatunk a klasszikus króm, az elegáns, luxus, illetve glamour stílusba illő arany árnyalat, vagy a kedvencünkké vált kortárs, urbánus, loft hangulatba illő matt fekete közül.

Radaway FURO zuhany ajtó

(Fotó:Radaway FURO zuhany ajtó)

Az aranyszínű fürdőszobai kiegészítők gyönyörűen illenek a márványhatású  burkolatok mellé: pazar és fényűző luxust kelt majd az összhatás, de a fekete keretek is igazán drámai megjelenést adnak a márványlapoknak, melyekkel egyébként álomszép, optikailag is tágas zuhanykabint építhetünk.

Nem beszélve arról, hogy ezek a lapok kifejezetten csúszásmentesek, akár még zuhanytálca helyett is használhatjuk őket – találunk ilyet többek között a Marazzi Allmarble kollekciójában is.

Marazzi zuhanyzó

(Fotó: Marazzi Allmarble)

Zuhanykabin akciónk pedig továbbra is tart, egészen június 30-ig 15% kedvezménnyel vásárolhatók meg üzleteinkben a Radaway termékei: az összes zuhanykabin, zuhanyfal, zuhanytálca és az itt bemutatott álomszép zuhanyajtók is!

Mielőtt belevágnál az egyedi épített zuhanykabin kialakításába, olvasd el az erről szóló cikkünket: 10 LEGFONTOSABB SZEMPONT AZ ÉPÍTETT ZUHANY KIALAKÍTÁSÁHOZ

Látogass el az akcióért weboldalunkra, vagy üzleteinkbe! A Palatinus Fürdőszobaszalonok változatos, gazdag, minőségi termékpalettával, segítőkész kiszolgálással és 3D látványtervezés vár!